اثر تنش شوری بر صفات مرتبط با جوانهزنی کینوا (Chenopodium quinoa Willd.)
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیهادی سالک معراجی 1 , افشین توکلی 2 , سیهلا غنیمتی 3 , پروین کثیرلو 4
1 - دانشجوی دکتری، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
2 - دانشیار، گروه مهندسی و ژنتیک گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران tavakoli@znu.ac.ir
3 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
4 - دانش آموخته کارشناسی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
الکلمات المفتاحية: درصد جوانهزنی, سرعت جوانهزنی, کینوا, بذر, تحمل شوری, تنش غیر زیستی,
ملخص المقالة :
شوری یکی از مهم ترین تنش های غیر زیستی بوده که سبب کاهش عملکرد گیاهان زراعی می شود. گیاه کینوا اهمیت زیادی در تغذیه انسان داشته و مقاومت بالایی به تنش شوری دارد. به منظور بررسی اثرات تنش شوری بر خصوصیات جوانه زنی رقم Q26 کینوا، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار تحت شرایط آزمایشگاهی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف کلرید سدیم (0، 4، 8، 12، 16، 20، 30 و 40 دسی زیمنس بر متر) به عنوان تنش شوری بود. شوری اثرات نامطلوبی بر صفات مورد مطالعه مانند درصد و سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه، وزن خشک ساقه چه و ریشه چه، نسبت ساقه چه به ریشه چه، یکنواختی جوانه زنی و مدت زمان لازم جهت رسیدن به 50% جوانه زنی داشت. درصد جوانه زنی بین تیمار شاهد تا 30 دسی زیمنس بر متر از نظر آماری تفاوتی نداشت ولی در 40 دسی زیمنس بر متر، کاهش یافته و به 75% رسید. با افزایش سطوح شوری، مدت زمان لازم جهت جوانه زنی 50% بذور، افزایش معنی داری داشت. سرعت جوانه زنی نیز به طور معنی داری تحت تأثیر سطوح شوری کاهش یافت. نسبت ساقه چه به ریشه چه با افزایش شوری تا 20 دسی زیمنس بر متر کاهش یافت ولی در 30 دسی زیمنس بر متر، به حداکثر رسید. نتایج نشان داد که رقم Q26 کینوا در مرحله جوانه زنی، شوری 30 دسی زیمنس را می تواند تحمل نماید. بنابراین می توان عنوان کرد که این رقم مقاومت خوبی تا شوری 30 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم داشته و می تواند پس از ارزیابی مزرعه ای و با توجه به شرایط اقلیمی مناسب، رقم مطلوبی برای کشت در شرایط شور باشد.
_||_