اثر محلولپاشی چای ورمیکمپوست بر خصوصیات مورفولوژیک گیاه دارویی تاتوره
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیحسن نورافکن 1 , زهرا محمودی راد 2 , مهتاب پویانفر 3
1 - مرکز تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات ارگانیک
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد میانه
میانه، ایران
2 - گروه علوم باغبانی
دانشکده کشاورزی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد میانه
میانه، ایران
3 - گروه علوم باغبانی
دانشکده کشاورزی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد میانه
میانه، ایران
الکلمات المفتاحية: تنظیم کننده رشد, توان زیستی, کشت ارگانیک, کود زیستی, محلولپاشی,
ملخص المقالة :
چکیده بهدلیل اهمیت کشت گیاهان دارویی بهروش ارگانیک و مزایای استفاده از کودهای بیولوژیک آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بهصورت گلدانی با محلولپاشی چای کمپوست سه بار به فاصله زمانی 10 روزه با رقت های حجمی صفر، 25، 50، 100% محلول آبی ورمیکمپوست و بدون محلول پاشی به اجرا در آمد. دو هفته بعد از آخرین محلول پاشی، قطر سایهانداز، ارتفاع بوته، قطر یقه، طول ریشه، تعداد گره ساقه، فاصله اولین گره از یقه، تعداد برگ، طول و عرض بزرگ ترین برگ، وزن تر و خشک برگ، ساقه، ریشه و وزن تر و خشک گیاه اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد با افزایش رقت چای ورمی کمپوست در محلول های مصرفی، شاخص های رشدی افزایش می یابد بهطوریکه تیمار 50% بیشترین مقدار ارتفاع بوته، تعداد برگ و وزن خشک گیاه را نشان داد و بیشترین مقدار طول ریشه، طول و عرض بزرگ ترین برگ، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه در تیمار 100% حجمی بهدست آمد. احتمالاً اثر مثبت چای ورمی کمپوست روی شاخص های رشدی به قابلیت جذب نیتروژن توسط گیاه و یا اثر هورمونهای رشد حاصل از فعالیت کرمخاکی در چای ورمیکمپوست مربوط باشد. با توجه به سرعت انتقال عناصر غذایی از سطح برگها به اندامهای مختلف گیاه، محلول پاشی کودهای زیستی به تنهایی و یا در ترکیب با کود شیمیایی می تواند در کشت و پرورش گیاهان دارویی که توصیه کمتری برای مصرف مواد شیمیایی می شود، تأثیر مثبتی داشته باشد.
_||_