عوامل مؤثر بر پذیرش کشاورزی پایدار ازدیدگاه کلزاکاران استان گلستان
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیامیر احمدپور 1 , محسن مرادیان 2
1 - استادیارگروه ترویج و آموزش کشاورزی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد ساری
ساری، ایران
2 - کارشناس ارشدگروه ترویج و آموزش کشاورزی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد ساری
ساری، ایران
الکلمات المفتاحية: نوآوری زراعی, حفاظت خاک, نهاده کم مصرف, کشاورزی جایگزین, حفاظت منابع, مصرف بهینه آب,
ملخص المقالة :
هدف کلی این تحقیق، شناسایی عوامل مؤثر بر پذیرش کشاورزی پایدار از دیدگاه کلزاکاران بود. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط متخصصان مورد تأیید و ضریب اعتبار آن نیز با استفاده از نرم افزار SPSS بین 75/0 تا 85/0 به دست آمد. جامعه آماری شامل کلیه کلزاکاران استان گلستان در سال زراعی 90- 1389 به تعداد 7543 بود که از این میان، 365 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تناسبی به عنوان نمونه آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انتخاب و در نهایت، 296 پرسشنامه جمع آوری گردید. میزان پذیرش و دانش بیشتر کلزاکاران از کشاورزی پایدار در سطوح متوسط و خوب بود. همچنین، رعایت زمان مناسب کاشت، زمان مناسب کوددهی و میزان بذر بیشترین روش های مورد پذیرش کلزاکاران درباره کشاورزی پایدار بودند. همچنین عوامل مدیریتی، نگرش نسبت به کشاورزی پایدار و میزان استفاده از کانال های اطلاعاتی مهمترین عوامل پیش برنده توسعه کشاورزی پایدار بودند. در تحلیل رگرسیون چندگانه خطی متغیر های میزان مشارکت اجتماعی، میزان مشارکت آموزشی- ترویجی، دانش درباره کشاورزی پایدار و نگرش نسبت به کشاورزی پایدار توانایی تبیین 33/37%از تغییرات میزان پذیرش کشاورزی پایدار توسط کلزاکاران را دارا می باشند. در این راستا، پیشنهاد می گردد با برگزاری کلاسهای آموزشی و ارایه مشوق های لازم به کشاورزان، ضمن افزایش میزان دانش و بهبود نگرش آنها، روش هایی را که به پایداری کشت و تولید کمک می کند، مورد تأکید و الزام قرار گیرد.
10. KalantariKH (2006) Data Processing and Analysis in Socio-Economic Research. Sharif, Tehran.
11. Krejcie RV, Morgan DV (1970) Determining sample size for research activities. Educational and Psychological Measurement 30: 608-613.
12. Lashgarara F (2011) Identification of influencing factors on adoption of sustainable agriculture among Wheat farmers of Lorestan Province, Iran. Advances in Environmental Biology 5 (5): 967-972.
13. Leeuwiswe C (2004) Communication for rural innovation: Rethinking agricultural extension. Blackwell, Iowa, USA.
14. Low AR (1993) The low input sustainable agriculture (LISA) prescription: A bitter pill or farmhouseholds in Southern Africa. Project Appraisal 8(2): 97-101.
15. Madeley J (2002) Food for all, the need for a new agriculture. Global Issues. p. 43.
16. Mollayosefi M,Hayati B, Hasanzade J (2009) Factors influencing the adoption of sustainable agricultural technologies among the wheat farmers in city of Marand. Proceedings of the Sixth International Conference of Agricultural Economics. Ferdowsi University Press Mashhad[In Persian with English abstract]
17. Ommani A.R., Chizari M (2006) Determining Social Economical and Farming Characteristics of Wheat Farmers Regarding Adoption of Low Input Sustainable Agriculture in Khuzestan Province. JWSS - Isfahan University of Technology 10(1):107-120. [In Persian with English abstract]
18. Pezeshki rad GH, Feali S, Chizari M (2009) Impact of Overseers on Wheat farmer adoption of soil conservation technologies and innovations in Tehran Journal of Agricultural Research and Development 2(2):53-60. [In Persian with English abstract]
19. Rahnavard A (2003) Best Management in calona harvesting. Journal of Vegetable Oil Industry 12:14-17. [In Persian with English abstract]
20. Sadati SA, ShbanaliFami H, Asadi A (2010) Farmer’s attitude on sustainable agriculture and its determinants: A case study in Behbahan County of Iran. Research Journal of Applied Sciences Engineering and Technology 2 (5): 422-427.
21. Sadigh H, Ahmadpour A (2005) Assessing farmers’ attitude toward cultivation and development of saffron production and investigating their difficulties and problems. Iranian Journal of Agricultural Sciences 36(3):689-699. [In Persian with English abstract]
22. Soleimani S (2008) Factors influencing the adoption of sustainable agriculture by wheat farmers in the Marvdasht. Journal of Agricultural Extension and Economics 1(3):75-89. [In Persian with English abstract]
23. Tabraee M (2004) Roleof training and extension advicein sustainable agriculture in Khorasan Province. The Journal of Agricultural Science and Technology 18(2):29-41. [In Persian with English abstract]
24. Torshizi M, Salami H (2007) Factors affecting soil conservation measures(case study of KhorasanRazavi). Journal of Agricultural Economy 1(2):255-270. [In Persian with English abstract]
_||_