اثر تنش شوری بر صفات مرتبط با جوانهزنی کینوا (Chenopodium quinoa Willd)
الموضوعات : Agroecology Journalهادی سالک معراجی 1 , افشین توکلی 2 , سهیلا غنیمتی 3 , پروین کثیرلو 4
1 - گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
2 - دانشیار، مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه زنجان
3 - گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
4 - کارشناسی
الکلمات المفتاحية: "بذر", "تنش", "درصدجوانهزنی", "سرعت جوانهزنی", "سطوح شوری", "Chenopodiumquinoa",
ملخص المقالة :
شوری یکی از مهمترین تنشهای غیرزنده بوده که سبب کاهش عملکرد گیاهان زراعی می-شود. گیاه کینوا اهمیت زیادی در تغذیه انسان داشته و مقاومت بالایی به تنش شوری دارد. بهمنظور بررسی اثرات تنش شوری بر خصوصیات جوانهزنی رقم Q26 کینوا، آزمایشی به-صورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل غلظت-های مختلف کلرید سدیم (0 ،4 ،8 ،12 ،16 ،20 ،30 ، 40 دسیزیمنس بر متر) بر خصوصیات جوانهزنی بذر کینوا تحت شرایط آزمایشگاهی بود. شوری اثرات نامطلوبی بر صفات مورد مطالعه مانند درصد و سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه، وزن خشک ساقهچه و ریشهچه، نسبت ساقهچه به ریشهچه، یکنواختی جوانهزنی و مدت زمان لازم جهت رسیدن به 50% جوانهزنی داشت. درصد جوانهزنی بین تیمار شاهد تا غلظت 30 دسیزیمنس بر متر از نظر آماری تفاوتی نداشت ولی در غلظت 40 دسیزیمنس بر متر کاهش و به 75% رسید. با افزایش سطوح شوری مدت زمان لازم جهت جوانهزنی 50% بذر، افزایش معنیداری داشت. سرعت جوانهزنی نیز بهطور معنیداری تحت تأثیر سطوح شوری کاهش یافت. نسبت ساقهچه به ریشهچه با افزایش شوری تا غلظت 20 دسیزیمنس بر متر کاهش یافت ولی در غلظت 30 دسیزیمنس بر متر به حداکثر رسید. نتایج نشان داد که رقم Q26 کینوا در مرحله جوانهزنی، شوری 30 دسیزیمنس میتواند تحمل نماید. بنابراین می-توان عنوان کرد که این رقم مقاومت خوبی تا غلظت 30 دسیزیمنس بر متر کلرید سدیم داشته و میتواند پس از ارزیابی مزرعهای و با توجه به شرایط اقلیمی مناسب رقم مطلوبی برای کشت در شرایط شور باشد.
