تاثیر اندازه ذرات خوراك و مکمل آنزیمی بر عملکرد رشد و خصوصیات رفتار شناسی در جوجه هاي گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایه جو
الموضوعات :
1 - دکترای گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کاشمر، کاشمر، ایران
الکلمات المفتاحية: جو, جوجه هاي گوشتی , اندازه ذرات , عملکرد رشد, خصوصیات لاشه,
ملخص المقالة :
مقدمه: کاهش اندازه ذرات خوراك بعد از فرآیند پلت کردن به عنوان دومین عامل صرف انرژي در صنعت جوجه هاي گوشتی شناخته شده است. لذا هدف از این تحقیق بررسی تأثیر اندازه ذرات و افزودن آنزیم بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه جوجه هاي گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایه جو بود.
مواد و روش ها: تعداد 288 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308، در قالب طرح کاملاً تصادفی و به روش آزمایش فاکتوریل 2×3با 6 تیمار،4 تکرار و12 پرنده در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفت. متغیر های آزمایشی شامل، سطوح اندازه ذرات (سالم، متوسط 5 میلیمتري و ریز4 میلیمتري)و دو سطح افزودن مکمل آنزیمی (صفر و 055/0 درصد)مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: اثر اندازه ذرات جو بر مصرف خوراك معنی دار نبود اما افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراك اختلاف معنی داري را نشان دادند (05/0>p) به طوريکه جوجه هاي گوشتی تغذیه شده با جو داراي ذرات ریز افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل خوراك بهتري را نشان دادند. مکمل آنزیم نیز اثري بر افزایش وزن بدن نداشت اما خوراك مصرفی و ضریب تبدیل خوراك را به طور معنی داري کاهش داد (05/0>p). درصد رفتار پرندگان در حال خوراك خوردن و ایستادن نیز به طور معنی داري تحت تأثیر اندازه ذرات جو قرار گرفت به طوريکه پرندگان دریافت کننده جو داراي ذرات ریز بیشترین درصد در حال خوراك خوردن و کمترین درصد در حال ایستادن را نشان دادند.
نتیجه گیری: اثرات مفید آنزیم تحت تأثیر اندازه ذرات قرار گرفته و با تغییر اندازه ذرات جو، اثرات آنزیم بهبود پیدا کرد.
1-Houshmandi, Yaghoubfar, Bojarpour, Salari. 2018. The effect of processing diets containing barley varieties on morphological characteristics, enzymatic activity and concentration of small intestinal volatile fatty acids and serum lipids of broiler chickens. Journal of Veterinary Research. 2018.142263.2429, 73(4), 403-418. Doi:10. 22059/ jvr
2-Eley, P. and Bell, J.C. 2018. Particle of broiler food as a factor in the consumpation and excretion of water. Poultry Science 27:660. Doi:10.3382/ps/pey043
3-Engberg, R. M., Hedemann, M. S. and Jensen, B. B. 2012. The influence of grinding and pelleting of feed on the microbial composition and activity in the digestive tract of broiler chickens. British Poultry Science, 43: 569-579. Doi:10.1080/0007166022000004480
4- Gao, F., Jiang, Y., Zhou, G. H. and Han, Z. K., 2008. The effects of xylanase supplementation on performance, characteristics of the gastrointestinal tract, blood parameters, and gut microflora in broilers fed on wheat-based diets. Animal Feed Science and Technology. 142: 173-184. Doi: 10.1016/j.anifeedsci.2007.07.008
5- Cumming, R. B. 2009. Opportunities for whole grain feeding. Pages 219-222 in Proceedings of the 9th European Poultry Conference, Vol. 2, World Poultry Science Association, Glasgow, United Kingdom. Doi:10.5555/20091409381
6- Covasa, M. and Forbes, J.M. 2006. Effect of prior experience and training on diet selection of broiler chicken using wheat. Applied Animal Behaviour Science. 46: 229-242. Doi:10.1016/0168-1591(95)00645-1
7- Gabriel, I., Mallet, S. and Leconte, M. 2013. Differences in the digestive tract characteristics of broiler chickens fed on complete pelleted diet or on whole wheat added to pelleted protein concentrate. British Poultry Science, 44: 283-290. Doi:10.1080/0007166031000096470
8- Viveros, A., Brenes, A., Pizzaro, M. & Castano, M. 2004. Effect of enzyme supplementation of a diet based on barley, an autoclave treatment, on apparent digestibility, growth performance and gut morphology of broilers. Animal Feed Science Technology, 48, 237–251. Doi:10.1016/0377-8401(94)90175-9
9- Amerah, A.M. 2018. Feed particle size, whole wheat inclusion and xylanase supplementation in broiler diets: influence on the performance, digesta characteristics and digestive tract development.
10- Denbow, D.M. 2016. Gastrointestinal anatomy and physiology. In: Sturkie Avian physiology, 5th edition. Academic Press, San Diego, CA, USA, pp.299-325. Doi:10.1016/B978-0-12-407160-5.00014-2
11- Cabrera, M. R. 2011. Effects of sorghum genotype and particle size on milling characteristics and performance of finishing pigs, broiler chicks, and laying hens. Master’s Thesis, Kansas State University. Doi: 10.1016/j.anifeedsci.2015.01.017
12- Ferket, P. R. and Gernat, A. G. 2006. Factors that affect feed intake of meat birds. International Journal of Poultry Science, 5: 905-911. Doi:1746437cd06dfa59e3eae52c657aa50b1ab86373
13- Waldroup, P.W.2021. particle size reduction of cereal grains anf its significance in poultry nutrition. Technical Bulletin PO34-2021, American Soybean Association, Singapore. pp. 14. Doi: 10.1016/j.jare.2023.09.016
14- Karimi, A., Bedford, M., Kamyab, A. and Moradi, M., 2020. Comparative effects of xylanase supplementation on broiler, broiler breeder and layer chick performance and feed utilization on wheat-based diet. Journal Poultry Science. 44: 322-329. Doi: 10.1016/j.aninu.2020.05.012
15- Hetland, H., Svihus, B. and Olaisen, V. 2023. Effect of feeding whole cereals on performance, starch digestibility and duodenal particle size distribution in broiler chickens. British Poultry Science 43: 416-423. Doi:10.3390/ani13152532
16- Dusel, G., Kluge, H. and Jeroch, H., 2023. Xylanase supplementation of wheat-based rations for broilers: Influene of wheat characteristics. Journal Applied Poultry Reserch.7: 119-131. Doi:10.3390/ani13020278
17- Covasa, M. and Forbes, J.M. 2021. Effect of prior experience and training on diet selection of broiler chicken using wheat. Applied Animal Behaviour Science. 46: 229-242. Doi:10.1080/00071668.2021.1883551
18- Karimi, A., Bedford, M., Kamyab, A. and Moradi, M., 2020. Comparative effects of xylanase supplementation on broiler, broiler breeder and layer chick performance and feed utilization on wheat-based diet. Journal Poultry Science. 44: 322-329. Doi: 10.1016/j.aninu.2020.05.012
19-Gao, F., Jiang, Y., Zhou, G. H. and Han, Z. K., 2021. The effects of xylanase supplementation on performance, characteristics of the gastrointestinal tract, blood parameters and gut microflora in broilers fed on wheat-based diets. Animal Feed Science and Technology. 142: 173-184. Doi:10.3389/fmicb.2021.706396
20- Hetland, H., Svihus, B. and Olaisen, V. 2014. Effect of feeding whole cereals on performance, starch digestibility and duodenal particle size distribution in broiler chickens. British Poultry Science 43: 416-423. Doi: 10.22069/psj.2014.22156.2039
21- Gao, F., Jiang, Y., Zhou, G. H. and Han, Z. K., 2017. The effects of xylanase supplementation on growth, digestion, circulating hormone and metabolite levels, immunity and gut microflora in cockerels fed on wheat-based diets. British Poultry Science. 48: 480-488.
22- Wang, Z.R. Qiao, S.Y. Lu, W.Q. and Li, D.F. 2005. Effects of enzyme supplementation on performance, nutrient digestibility, gastrointestinal morphology, and volatile fatty acid profiles in the hindgut of broilers fed wheat-based diets. Poultry Science 84: 875-881. Doi:10.5713/ab.20.0663
23- Iji, P. A., 2019. The impact of cereal non-starch polysaccharides on intestinal development and function in broiler chickens. Worlds Poultry Science. 55: 375-387. Doi:10.1080/00439339.2021.1921669
24- Amerah, A. M., Ravindran, V., Lentle, R. G. and Thomas, D. 2017. Feed particle size: Implications on the digestion and performance of poultry. World's Poultry Science Journal, 63:439-455. Doi: 10.1016/j.psj.2021.101143
25- Svihus, B., Klovstad, KH., Perez., V., Zimonja, O., Sahlstorm, S. and Schuller, R.B. 2014. Physical and nutritonal effects of pelleting of broiler chicken diets made from wheat ground to different coarsenesses by the use of roller mill and hammer mill. Animal Feed Science and Technology, 117:281-293. Doi: 10.1016/j.anifeedsci.2004.08.009