تاثیر کاربرد نیتروژن و چین برداشت بر عملکرد، کیفیت و ترکیبات اسانس آویشن (Thymus vulgaris L.)
الموضوعات :یاسین نوروزی 1 , مختار قبادی 2 , محسن سعیدی 3 , حسن رضادوست 4 , دانیال کهریزی 5 , هولیا دوگان 6
1 - دانشگاه رازی
2 - گروه تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
3 - دانشگاه رازی
4 - دانشگاه شهید بهشتی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی
5 - دانشگاه رازی
6 - گروه تولیدات گیاهی و دامی، دانشگاه یوزگات، یوزگات، ترکیه.
الکلمات المفتاحية: تغذیه گیاهی, تیمول, زمان برداشت, گیاه دارویی, ماده مؤثره.,
ملخص المقالة :
اسانس گیاه آویشن به دلیل کاربرد در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی دارای اهمیت زیادی است. عوامل زیادی از جمله تغذیه، زمان برداشت و شرایط محیطی میتوانند بر عملکرد و کیفیت آویشن تاثیر بگذارند. به منظور بررسی تاثیر مقادیر نیتروژن و چین برداشت بر عملکرد، کیفیت و ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن، آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه رازی در سه سال متوالی 1399-1397 اجرا گردید. فاکتور اول شامل سطوح مختلف کود نیتروژن (صفر، 50 و 100 کیلوگرم نیتروژن خالص) و فاکتور دوم شامل چین برداشت (اواخر خرداد و شهریور در زمان گلدهی) بود. نتایج نشان داد عملکرد، کیفیت و نیز ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن تحت تأثیر کود نیتروژن، چین برداشت و سال قرار گرفت. کاربرد نیتروژن صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، وزن خشک برگ، ساقه و کل، قطر ساقه، درصد و عملکرد اسانس را افزایش داد (01/0P ≤ ). همچنین، مقدار این صفات در چین دوم نسبت به چین اول بیشتر بود. بیشترین مقدار تمام صفات مورد بررسی در تیمار اثر متقابل چین دوم × کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن × سال سوم آزمایش بدست آمد. بیشترین ترکیبات شیمیایی اسانس به ترتیب شامل تیمول (41 تا 25/61 درصد)، گاماترپینن (10/11 تا 60/23 درصد)، پیسیمن (63/10 تا 07/23 درصد)، کارواکرول (40/3 تا 63/4 درصد)، آلفاترپینن (42/1 تا 06/3 درصد) و آلفافلندرین (02/1 تا 97/1 درصد) بود. کاربرد نیتروژن باعث افزایش تمام ترکیبات شیمیایی اسانس شد. غلظت کارواکرول، آلفاترپینن، گاماترپینن پیسیمن و آلفا فلندرین با افزایش نیتروژن از 50 به 100 کیلوگرم در هکتار کاهش یافتند. به طور کلی، کاربرد نیتروژن در چین دوم تأثیر معنیداری بر افزایش عملکرد و کیفیت آویشن داشت. همچنین، متناسب با سطح نیتروژن مصرفی و چین برداشت در طی سه سال آزمایش، درصد ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس آویشن تغییر یافت.
1. Ahmadi, F., Samadi, A., and Rahimi, A. 2020. Improving growth properties and phytochemical compounds of Echinacea purpurea (L.) medicinal plant using novel nitrogen slow release fertilizer under greenhouse conditions. Scientific reports, 10(1), 13842.
2. Amani Machiani, M., Javanmard, A., Ostadi, A., and Alizadeh, K. 2023. Improvement in Essential Oil Quantity and Quality of Thyme (Thymus vulgaris L.) by Integrative Application of Chitosan Nanoparticles and Arbuscular Mycorrhizal Fungi under Water Stress Conditions. Plants, 12(7), 1422.
3. Ashraf, M., Q. Ali, and E.S. Rha. 2005. The effect of applied nitrogen on the growth and nutrient concentration of Kalonji (Nigella sativa). Australian Journal of Experimental Agriculture. 45(4): 459- 463.
4. Badi, H. N., Yazdani, D., Ali, S. M., and Nazari, F. 2004. Effects of spacing and harvesting time on herbage yield and quality/quantity of oil in thyme, Thymus vulgaris L. Industrial crops and products, 19(3), 231-236.
5. Chen, C. T., Lee, C. L., and Yeh, D. M. 2018. Effects of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, or magnesium deficiency on growth and photosynthesis of Eustoma. HortScience, 53(6), 795-798.
6. da Cunha Honorato, A., Nohara, G. A., de Assis, R. M., Maciel, J. F., de Carvalho, A. A., Pinto, J. E., and Bertolucci, S. K. 2023. Colored shade nets and different harvest times alter the growth, antioxidant status, and quantitative attributes of glandular trichomes and essential oil of Thymus vulgaris L. Journal of Applied Research on Medicinal and Aromatic Plants, 35, 100474.
7. da Cunha Honorato, A., de Assis, R. M. A., Maciel, J. F. A., Nohara, G. A., de Carvalho, A. A., Pinto, J. E. B. P., and Bertolucci, S. K. V. 2024. Fertilization with different manure sources and doses provides quantitative-qualitative gains in the production of Thymus vulgaris L. South African Journal of Botany, 164, 345-355.
8. El Ansari, Z. N., El Mihyaoui, A., Boussaoudi, I., Benkaddour, R., Hamdoun, O., Tahiri, H., ... & Lamarti, A. 2019. Effect of macronutrients, cytokinins and auxins, on in vitro organogenesis of Thymus vulgaris L. American Journal of Plant Sciences, 10(09), 1482. 10.4236/ajps.2019.109105
9. Emami Bistgania Z., Siadata S.A., Bakhshandeha A., Ghasemi Pirbaloutib A., Hashemic M., Maggid F., Morshedloo M.R. 2018. Application of combined fertilizers improves biomass, essential oil yield, aroma profile, and antioxidant properties of Thymus daenensis Celak. Journal Industrial Crops & Products. 121: 434-440.
10. Gomes, A.F., Almeida, M.P., Leite, M.F., Schwaiger, S., Stuppner, H., Halabalaki, M., Amaral, J.G., David, J.M., 2019. Seasonal variation in the chemical composition of two chemotypes of Lippia alba. Food Chemistry. 273, 186-193.
11. Gupta, N., Bhattacharya, S., Dutta, A., Tauchen, J., Landa, P., Urbanová, K., and Leuner, O. 2024. Synthetic polyploidization induces enhanced phytochemical profile and biological activities in Thymus vulgaris L. essential oil. Scientific Reports, 14(1), 5608.
12. Habibi, H., and Fotokian, M. H. 2012. effect of nitrogen fertilizer on morphological traites essential oil percentage and yield in two wild and agronomical sp. of thyme. Journal of crop production Research. 4 (1): 1-10.
13. Hadipanah, A., Golparvar, A. R., Ghasemi Pirbalouti, A., & Zaynali, H. 2011. Determine optimum of harvest time on the quantity/quality of essential oil and thymol of thyme (Thymus vulgaris L.) in Isfahan. Journal of Medicinal Herbs, 2(1), 23-32.
14. Jabbari R., Dehaghi M.A., Sanavi A.M.M., Agahi K. 2011. Nitrogen and iron fertilization methods affecting essential oil and chemical composition of thyme (Thymus vulgaris L.) Advances in Environmental Biology, 5(2): 433-438.
15. Katar, N., and Katar, D. 2020. The effect of different harvest times on yield and quality of lemon thyme (Thymus citriodorus L.) in Eskişehir ecological conditions.
16. Kesraoui, S., Andrés, M. F., Berrocal-Lobo, M., Soudani, S., & Gonzalez-Coloma, A. 2022. Direct and indirect effects of essential oils for sustainable crop protection. Plants, 11(16), 2144. https://doi.org/10.3390/plants11162144
17. Kokkini, S., Karousou, D., and Vokou, D. 2005. Pattern of geographic variation of Organum trichumes and essential oil content in sweet basil. JEOR, 28, 209-17.
18. Lemos, M. F., Lemos, M. F., Pacheco, H. P., Guimarães, A. C., Fronza, M., Endringer, D. C., and Scherer, R. 2017. Seasonal variation affects the composition and antibacterial and antioxidant activities of Thymus vulgaris. Industrial Crops and Products, 95, 543-548.
19. Li, Y.Q., Kong, D.X., Lin, X.M., Xie, Z.H., Bai, M., Huang, S.S., Nian, H., Wu, H., 2016c. Quality evaluation for essential oil of Cinnamomum verum leaves at different growth stages based on GC–MS, FTIR and microscopy. Food Anal. Method. 9(1), 202–212.
20. Llorens-Molina, J. A., Vacas, S., Escrivá, N., and Verdeguer, M. 2022. Seasonal variation of Thymus piperella L. essential oil composition. Relationship among γ-terpinene, p-cymene and carvacrol. Journal of Essential Oil Research, 34(6), 502-513.
21. McGimpsey, J. A., Douglas, M. H., Van Klink, J. W., Beauregard, D. A., and Perry, N. B. 1994. Seasonal variation in essential oil yield and composition from naturalized Thymus vulgaris L. in New Zealand. Flavour and Fragrance Journal, 9(6), 347-352.
22. Mehrabani, M., & Mahdavi Meymand, Z., & Khandani Zadeh, B., and Hasan Abdi, N. 2015. The Nitrogen fertilizer and harvesting time effects on quality and quantity of essential oil and total phenolic in satureja hortensis L. in kermanclimate. Eco-phytochemical journal of medical plants, 2(4 (8)), 1-11.
23. Mehrafarin A, Naghdi Badi H, Poorhadi M, Hadavi E, Qavami N, Kadkhoda, Z,. 2011. Phytochemical and agronomical response of peppermint (Mentha piperita L.) to bio-fertilizers and urea fertilizer application. Journal of Medicinal Plants 4(40): 107-118. [In Persian with English abstract].
24. Meier, U. 2018. Growth stages of mono- and dicotyledonous plants. BBCH Monograph. Julius Kuhn-Institute (JKI). Quedlinburg, Germany. https://doi.org/10.5073/20180906-074619
25. Najar, B., Pistelli, L., Ferri, B., Angelini, L. G., and Tavarini, S. 2021. Crop yield and essential oil composition of two Thymus vulgaris chemotypes along three years of organic cultivation in a hilly area of central Italy. Molecules, 26(16), 5109.
26. Omidbeigi, R. 2000. Production and processing of medicinal plants. Volume I, Second Edition, Tarahan Publication, 424 pp. (in Persian).
27. Ormeño, E., and Fernandez, C. 2012. Effect of soil nutrient on production and diversity of volatile terpenoids from plants. Current bioactive compounds, 8(1), 71-79.
28. Patra, B., Schluttenhofer, C., Wu, Y.M., Pattanaik, S., Ling Y., 2013. Transcriptional regulation of secondary metabolite biosynthesis in plants. BBA-Gene Regul Mech. 1829(11), 1236–1247.
29. Pavelaa R., Žabkaa M., Vrchotováb N., Tříska J. 2018. Effect of foliar nutrition on the essential oil yield of Thyme (Thymus vulgaris L.). Journal Industrial Crops & Products. 112: 762-765.
30. Poulose, A. J., and Croteau, R. (1978). Biosynthesis of aromatic monoterpenes: Conversion of γ-terpinene to p-cymene and thymol in Thymus vulgaris L. Archives of Biochemistry and Biophysics, 187(2), 307-314.
31. Pourabdal, R., Pourakbar, L., Rahimi, A., and Tukmechi, A. 2021. Effects of cuts and different phenological stages on antibacterial and antioxidant activities and chemical attributes of garden thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 31(3), 663-677.
32. Rahimmalek, M., and Goli, S. A. H. 2013. Evaluation of six drying treatments with respect to essential oil yield, composition and color characteristics of Thymys daenensis subsp. daenensis. Celak leaves. Industrial Crops and Products, 42, 613-619.
33. Roeber, V. M., Bajaj, I., Rohde, M., Schmülling, T., and Cortleven, A. 2021. Light acts as a stressor and influences abiotic and biotic stress responses in plants. Plant, Cell & Environment, 44(3), 645-664.
34. Salehi, S., Golparvar, A. R., and Hadipanah, A. 2014. Effect of harvest time on yield and quality of Thymus vulgaris L. essential oil in Isfahan province, Iran. Agriculturae Conspectus Scientificus, 79(2), 115-118.
35. Satyal, P., Murray, B. L., McFeeters, R. L., and Setzer, W. N. 2016. Essential oil characterization of Thymus vulgaris from various geographical locations. Foods, 5(4), 70.
36. Seif Sahandi, M., Naghdi Badi, H., Mehrafarin, A., Khalighi-Sigaroodi, F., and Sharifi, M. 2019. Changes in essential oil content and composition of peppermint (Mentha piperita L.) in responses to nitrogen application. Journal of Medicinal Plants, 18(72), 81-97.
37. Shahrajabian, M. H., Sun, W., and Cheng, Q. 2022. Foliar application of nutrients on medicinal and aromatic plants, the sustainable approaches for higher and better production. Beni-Suef University Journal of Basic and Applied Sciences, 11(1), 1-10.
38. Soroori, S., Moghaddam, M., and Hashemi Moghaddam, H. 2013. Effect of N fertilizer of different levels and cultivated density on yield and essential oil content on Moldavian dragonhead. Journal of Crops Improvement, 15(4), 179-194.
39. Sotiropoulou, D. E., and Karamanos, A. J. 2010. Field studies of nitrogen application on growth and yield of Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart). Industrial Crops and Products, 32(3), 450-457.
40. Tisserand, R. and Young, R. 2013. Essential oil safety: a guide for health care professionals. Elsevier Health Sciences.
41. Tohidi, B., Rahimmalek, M., and Trindade, H. 2019. Review on essential oil, extracts composition, molecular and phytochemical properties of Thymus species in Iran. Industrial Crops and Products, 134, 89-99.
42. Tohidi-Nejad, Z., Khajoei-Nejad, G., Tohidi-Nejad, E., and Ghanbari, J. 2023. Essential oil production, chemical composition, bioactive compounds, and antioxidant activity of Thymus vulgaris as affected by harvesting season and drying conditions.p 1-18. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-3189637/v1
43. Türkmen, M. 2021. The effect of different Phenological periods and harvest times on the essential oil ratio and components of basil genotypes. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 24(1), 94-109.
44. Venskutonis, P. R. 1997. Effect of drying on the volatile constituents of thyme (Thymus vulgaris L.) and sage (Salvia officinalis L.). Food chemistry, 59(2), 219-227.
45. Ye, J. Y., Tian, W. H., and Jin, C. W. 2022. Nitrogen in plants: From nutrition to the modulation of abiotic stress adaptation. Stress Biology, 2(1), 4.