تنوع ژنتیکی اکوتیپ های مختلف گونه¬های گل گاوزبان ایرانی و اروپایی بر اساس ترکیبات اسانس و میزان روغن دانه
الموضوعات :
1 - كارشناسي ارشد گروه كشاورزي – گياهان دارويي واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامي، ابهر – ايران
الکلمات المفتاحية: اسانس, اکوتیپ, کروماتوگرافی, گل گاوزبان, لینولئیک اسید , میزان روغن بذر,
ملخص المقالة :
این تحقیق به منظور تعیین تنوع ژنتیکی، اسانس، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، درصد کل روغن و میزان اسید چرب موجود در بذر دو گونه گل گاوزبان، ایرانی (Echium amoenum L.) از سه اکوتیپ قزوین، ساری، گیلان و گونه اروپایی (Borago officinalis L.) از دو اکوتیپ کرج و اردبیل، در مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان غربی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها حاکی از وجود تنوع ژنتیکی بالا بین ژنوتیپ¬ها از نظر صفات اندازه گیری شده بود. اسانس روغنی با روش تقطیر با آب از اندام¬های گل¬دهنده هر کدام از اکوتیپ ها به طور مجزا استخراج شد. تجزیه مواد فرار حاصل از اندام¬های خشک هوایی اکوتیپ¬های مختلف گل گاوزبان با پنتان 05/0% گاز کروماتوگرافی جرمی نشان داد که اکوتیپ¬های E. amoenum نسبت به B. officinalis از Caryophyllene-α (3/6٪) و Calacorene-α (5/6٪) در اکوتیپ گیلان از مقدار بیشتری برخوردار بودند. بیشترین میزان n-Decane و Dodecane با مقادیر 3/7% و 7/7% متعلق به گونه B. officinalis در اکوتیپ کرج و Amorphene-α با 6/6% در گونه B. officinalis و اکوتیپ اردبیل مشاهده شدند. همچنین روغن دانه توسط سوکسله استخراج و ترکیب¬های آن با دستگاه گاز کروماتوگرافی شناسایی گردید. در ترکیب روغن¬ها، 14 نوع اسید چرب شناسایی شد. اسید چرب استئاریدونیک با میزان 01/0% و اسید چرب لینولئیک با مقدار 32٪، به ترتیب دارای کمترین و بیشترین مقدار در هر دو اکوتیپ بودند.
Akbarinia, A., M. Charkhcheian, H. Bagdadi, and M. Pileafurosh. 2010. Agronomy of medicinal plants. Publishing of Sahyegostar in Tehran. 60 pages.
AOAC., 1990. Official methods of analysis association of official analytical chemists. 15th Edition, Edited by Helrich, Arlington Press. 320Pages.
Baghaleian, K., and H. Naghdi Abadi. 2000. Volatile oil crops; their biology, biochemistry and production. Andarz Publication. 248 pages.
Barre, D. E. 2001. Potential of evening primrose,borage, black current, and fungal oils in human health. Annals of Nutrition and Metabolism. 45: 47-57.
Burdi, D. K., M. Q. Samejo, M. I. Bhanger, and K. M. Khan. 2007. Fatty acid composition of Abies pindrow (West Himalayan fir). Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. 20: 15-19.
Chung, S., S. Kong, and K. Y. Seogn. 2002. Gamma Linolenic Acids in Borago officinalis reverse epidermal Hyper proliferation in Guinea Pigs. Journal of Natural Products. 132 (10): 3090-3094.
Del-Rio Celestino, M., R. Font, and A. Del-Haro Bailon. 2008. Distribution of fatty acids in edible organs and seed fractions of borage (Borago officinalis L.). Journal of the Science of Food and Agriculture. 88(2): 248-255.
Genat, J. 2005. Extraction and the study of quality and quantity essential component from some aromatic plant species (Boraginaceae family) by GC and GC/MS methods. M.SC. Thesis. Analytic Chemistry Basic Sciences. Mazandaran University. 120 Pages.
Hassani-Mogaddam, A., E. Geyasvand, M. Borzoei, M. Alborzi, B. Delfan, and B. Ezatpour. 2010. Investigation of volatile compounds in petals and vegetative organs and oil grain chemical compounds of borage flower extracted by cold press. Journal of Lorestan University of Medical Sciences. 29: 11-21.
Hosni, K., K. Msaada, and B. Marzouk. 2007. Comparative study on Hypericum Triquetrifolium Turra fatty acids. Asian Journal of Plant Sciences. 6(2): 384-388.
Hosseini, M., and D. S. Emamei. 2007. Cultivation and propagation of certain herbs and spices. Tehran University Publication. 300 Pages.
Hosseinpour-Azad, N., G. H. Nematzadeh, and M. Azadbakhat. 2012. Investigation on fatty acids in sixteen ecotypes of Iranian ox tongue flower (Echium amoenum Fisch and Mey). Annals of Biological Research. 3(1): 422-428.
Kleiman, R. 1964. Search for new industrial oils of Boraginaceae. Journal of the American Oil Chemists Society. 41: 459-460.
Mohammadi, S. A., B. M. Prasanna, C. Sudan, and N. Singh. 2002. A microsatellite marker based study of chromosomal regions and gene effects on yield and yield components in maize. Cellular and Molecular Biology Letters. 7: 599-606.
Mozafarian, V. 1997. Dictionary of plant names in Iran, Contemporary culture. Publishing of Tehran University. 739 pages.
Naghdi-Abadi, H., A. Soroshzadeh, S. H. Rezazadeh, M. Sharifi, A. Ghalavand, and A. Rezai. 2008. Evaluation of phytochemical and production potential of borage flower (Borago officinalis L.) during the growth cycle. Journal of Medicinal Plants. 7(4): 37-43.
Omid-Baigi, R. 2005. Production and processing of medicinal plants. Astan-e-Godesa-e-Razavei Publication. 346 pages.
Ozcan, T. 2009. Characterization of Onosma bracteosum Hausskn.and Bornm. and Onosma thracicum Velen. based on fatty acid compositions and α-tocopherol contents of the seed oils. Journal of Biology. 68(2): 75-83.
Rezaei, M., and M. Hajibageri. 2003. Extraction and determination of ions in borage flower. Research of Medicinal Plants and Aromatic Plants of Iran. 13: 51-57.
Salehzade, A. 1990. Evaluation of different species of Borago available in market and comparison with standard species. Pharmacy Department Thesis University of Isfahan. 110 Pages.
Velasco, L., and F. D. Goffman. 1999. Chemotaxonomic significance of fatty acids and tocopherols in Boraginaceae. Phytochemistry. 52: 423-426.
Yehuda, S. 2001. PUFA: mediators for the nervous, endocrine, immune systems. Physiological and Behavioral Functions. Humana, Totowa. 435 Pages.
Zargari, E. 2012. Medicinal plants. Publishing of Tehran University. 510 pages.
مجله پژوهش در علوم زراعی- سال هشتم، شماره 27، پائيز و زمستان 1394 89
|
تنوع ژنتیکی اکوتیپ های مختلف گونههای گل گاوزبان ایرانی و اروپایی
بر اساس ترکیبات اسانس و میزان روغن دانه
سیما اوجانی1، علیرضا عیوضی2 و کامران اکبری3
چکیده
این تحقیق به منظور تعیین تنوع ژنتیکی، اسانس، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، درصد کل روغن و میزان اسید چرب موجود در بذر دو گونه گل گاوزبان، ایرانی (Echium amoenum L.) از سه اکوتیپ قزوین، ساری، گیلان و گونه اروپایی (Borago officinalis L.) از دو اکوتیپ کرج و اردبیل، در مرکز تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان غربی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها حاکی از وجود تنوع ژنتیکی بالا بین ژنوتیپها از نظر صفات اندازه گیری شده بود. اسانس روغنی با روش تقطیر با آب از اندامهای گلدهنده هر کدام از اکوتیپ ها به طور مجزا استخراج شد. تجزیه مواد فرار حاصل از اندامهای خشک هوایی اکوتیپهای مختلف گل گاوزبان با پنتان 05/0% گاز کروماتوگرافی جرمی نشان داد که اکوتیپهای E. amoenum نسبت به B. officinalis از Caryophyllene-α (3/6٪) و Calacorene-α (5/6٪) در اکوتیپ گیلان از مقدار بیشتری برخوردار بودند. بیشترین میزان n-Decane و Dodecane با مقادیر 3/7% و 7/7% متعلق به گونه B. officinalis در اکوتیپ کرج و Amorphene-α با 6/6% در گونه B. officinalis و اکوتیپ اردبیل مشاهده شدند. همچنین روغن دانه توسط سوکسله استخراج و ترکیبهای آن با دستگاه گاز کروماتوگرافی شناسایی گردید. در ترکیب روغنها، 14 نوع اسید چرب شناسایی شد. اسید چرب استئاریدونیک با میزان 01/0% و اسید چرب لینولئیک با مقدار 32٪، به ترتیب دارای کمترین و بیشترین مقدار در هر دو اکوتیپ بودند.
واژههاي کلیدی:
اسانس، اکوتیپ، کروماتوگرافی، گل گاوزبان، لینولئیک اسید ، میزان روغن بذر
[1] تاريخ دريافت: 12/08/96 تاريخ پذيرش: 21/01/97
1- كارشناسي ارشد گروه كشاورزي – گياهان دارويي واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامي، ابهر – ايران.
[2] 2- استاديار پژوهشي بخش تحقيقات نهال و بذر، مركز تحقيقات و آموزش كشاورزي و منابع طبيعي استان آذربايجانغربي، سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي، اروميه – ايران . ( نويسندة مسئول) alirezaevazi@yahoo.com
[3] 3- گروه كشاورزي- گياهان دارويي واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامي، ابهر – ايران.
مقدمه و بررسي منابع علمي
گیاهان دارویی یکی از منابع ارزشمند در عرصه منابع طبیعی ایران هستند که در صورت شناخت علمی، کشت، توسعه و بهرهبرداری صحیح میتوانند نقش مهمی در سلامت جامعه، اشتغالزایی و صادرات غیر نفتی داشته باشند. تنوع آب و هوایی و شرایط اکولوژیکی مختلف، باعث تنوع گیاهان دارویی ایران شده است. خانواده گل گاوزبان یکی از بزرگترین خانوادههای گیاهی، بالغ بر 100 جنس و 200 گونه بوده که در مناطق معتدل و گرمسیری دنیا پراکنش دارند (Mozafarian, 1997). گل گاوزبان گیاهی، دو تا چند ساله متعلق به خانواده Boraginaceae بوده و گیاهانی عمدتأ علفی و به ندرت درختچهای، بومی نیمکره غربی، ایران و منطقه قفقاز میباشد. اغلب به صورت وحشی در مناطق حاشیهای سواحل رودخانهها میروید. این گیاه دارای ترکیبات مختلف از جمله فلاونوئیدها، ساپونین، استرول و ترپنوئیدهای غیر اشباع میباشد (Salehzade, 1990). این گیاه در ایران بومی گیلان به شمار میرود، که اغلب به صورت خودرو و زراعی رویش دارد (Zargari, 2012; Hossien Pour-Azad et al., 2012). چهار گونه مختلف از این جنس در ایران است که تنها گونه E. amoenum کشت می شود (Akbarinia et al., 2010; Moazafarian, 1997).
اسانسها روغنهای فراری هستند که در اندامهای مختلف گیاهان وجود داشته و از نظر ترکیبات شیمیایی همگن نیستند (Omid-Baigi, 2005; Hosseini and Emamei, 2007; Baghaleian and Naghdi-Abadi, 2000). همچنین از نظر کمیت و کیفیت و اجزای تشکیل دهنده آن ممکن است از اندامی به اندام دیگر متفاوت باشند. بررسی توسط جانت (Genat, 2005) بر روی دو نوع گیاه بومی ایران به نامهای گل عسلی طناز Anchusa officinalis L. و گل گاوزبان ایرانی انجام گرفت. برای اسانس گل عسلی طناز 20 ترکیب و برای گل گاوزبان ایرانی 28 ترکیب جداسازی و شناسایی نمود. بذور گل گاوزبان غنی از اسیدهای چرب ضروری امگا-سه و امگا-شش بوده و در مکملهای دارویی جهت پیشگیری از بیماریهای عصبی نظیر ام اس کار دارد (Barre, 2001; Chung et al., 2002). در بذر گل گاوزبان حدود 23 درصد لینولئیک اسید وجود دارد. گامالینولئیک اسید بعنوان یکی از اسیدهای چرب نادر در آن برای درمان بیماریهای قلبی، اگزمای موضعی، دیابتها، ورم مفاصل تجویز میشود (Naghdi-Abadi et al., 2008). رضایی و حاجی باقری (Rezaei and Hajibageri, 2003) درصد املاح کل و املاح نامحلول در اسید موجود در گلبرگهای گل گاوزبان را به ترتیب 69/14% و 9/0% گزارش نمودند. در بررسی که بر روی روغن دو گونه از جنس Onosma از خانواده گل گاوزبان در ترکیه انجام گرفت، بیشترین میزان اسیدهای چرب غیر اشباع به ترتیب آلفا-لینولنیک (8/18-24%)، لینولئیک (38/18-13/16%) و اولئیک اسید (71/7-32/6%) بود (Ozcan, 2009). با توجه به نتایج تحقیقات انجام گرفته هدف از این تحقیق ارزیابی تنوع ژنتیکی، میزان اسانس و اسیدهای چرب گونه های مختلف گل گاوزبان تحت شرایط استان آذربایجان غربی بود.
مواد و روشها
تهیه نمونههای گیاهی: بذرهای دو گونه گیاهی گل گاوزبان E. amoneum و B. officinalis شامل پنج اکوتیپ (قزوین، ساری و گیلان و دو اکوتیپ اروپایی اردبیل و کرج) از بانک ژن گیاهی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی تهیه شدند. بذور در ایستگاه تحقیقات ساعتلوی ارومیه در سال زراعی 1390 با مشخصات جغرافیایی 37 درجه و 52 دقیقه شمالی و 45 درجه و 10 دقیقه شرقی و ارتفاع 1332 متر، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار کشت شدند. فاصله خطوط کاشت در هر کرت 50 سانتیمتر و فواصل بوته بر روی ردیف 20 سانتیمتر و با تراکم بوته 10 بوته در متر مربع بود. در طول دوره رشد عملیات داشت (شامل واکاری، آبیاری و وجین علفهای هرز) انجام شد. در مرحله گل دهی تعداد 10 بوته به صورت تصادفی جهت اندازه گیری صفات عرض برگ، تعداد برگ، ارتفاع بوته، طول ساقه گلدهنده، قطر ساقه، وزن تر، طول برگ، تعداد گل، طول گل، طول دمگل، طول جام گل، و در اتمام فصل رویشی وزن هزار دانه، طول بذر، عرض بذر و تعداد دانه در هر بوته اندازه گیری شدند. در پایان داده های آزمایشی با نرمافزار SAS تجزیه واریانس و میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال پنج درصد مقایسه شدند.
استخراج اسانس: در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی ارومیه، سرشاخههای هوایی گل گاوزبان تفکیک و در سایه خشک شدند. پس از خشک شدن بوته ها به قطعات کوچکتر تقسیم گردیدند. مواد گیاهی با روش تقطیر با آب و با دستگاه کلونجر به مدت 3 ساعت اسانس گیری شد. علاوه بر ثبت وزن گیاه بکار رفته، وزن دقیق اسانس پس از حذف رطوبت تعیین شد. اسانس بعد از وزن کردن و اضافه کردن سولفات سدیم برای جذب آب اضافی آن جهت تزریق به دستگاههای گاز کروماتوگرافی در یخچال (4 درجه سانتیگراد) نگهداری شد. دستگاه گاز کروماتوگرافی با مشخصات Agilent-6890 مجهز به دریچه تزریق کاپیلاری و ستون کاپیلاری به طول 30 سانتیمتر و قطر داخلی 25/0 میلیمتر که ضخامت لایه فاز ساکن در آن ضخامت 25/0 میکرومتر بود، استفاده گردید. برای تعیین درصد رطوبت، نمونه گیاهی به مدت 24 ساعت در آون با دمای 50 درجه سانتیگراد قرار داده شد.
استخراج روغن: بذرهای جمعآوری شده پس از خشک شدن و پاکسازی از مواد خارجی با آسیاب دستی پودر شدند. رطوبت موجود در بذرها طبق روش Association of Official Analytical Chemists محاسبه گردید. مقدار 7 گرم از نمونههای پودر شده را در فیلترهای کاغذی مخصوص استخراج روغن قرار داده و در سوکسله جهت استخراج روغن قرار گرفت. محتویات روغن دانه به مدت 5/6 ساعت با استفاده از دستگاه سوکسله با ظرفیت 100 میلی لیتر از حلال هگزان و تحت سیستم رفلکس، استخراج شده و مقدار آن به روش گراویمتری (کاهش وزن نمونه) محاسبه گردید (AOAC, 1990). پس از اتمام فرآیند استخراج، برای جداسازی حلال هگزان و روغن از همدیگر، از دستگاه تقطیر در خلا گردشی استفاده گردید. روغنهای استخراج شده در ظروف شیشهای کدر در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. برای تجزیه اسیدهای چرب نیز از دستگاه گاز کروماتوگرافی استفاده شد. در پایان تجزیه دادهها با استفاده از نرمافزار Chemstation در محیط ویندوز انجام گرفت.
نتايج
نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که بین اکوتیپهای مختلف گل گاوزبان اختلاف آماری معنی داری حداقل در سطح احتمال پنج درصد از نظر صفات اندازه گیری شده وجود داشت (جدول 1). تفاوت آماری معنی دار حاکی از وجود تنوع ژنتیکی در بین اکوتیپهای مورد بررسی است. وزن هزار دانه با 29/2٪، کمترین و تعداد گل با 42/37٪، بیشترین ضریب تغییرات را داشتند. ضرییب تغییرات معیاری استاندارد شده است که میزان تکرارپذیری ارزش صفات را نشان میدهد و پایین بودن آن بیانگر تآثیر کم محیط بر صفات مورد نظر است. بنابراین از نظر صفت وزن هزار دانه، اکوتیپها کمتر تحت تآثیر عوامل محیطی نظیر ارتفاع، بارندگی و... قرار گرفته، در صورتیکه تاثیر محیط بر صفت تعداد گل اکوتیپها بیشتر است.
جدول 1- میانگین مربعات صفات اکوتیپهای مختلف گونه های E. amoneumو B. officinalisگل گاوزبان تحت شرایط مزرعهای Table 1- Mean squares traits of different ecotypes of E. amoneum and B. officinalis borage flower under field conditions | |||||||||
منابع تغییرات SOV | درجه آزادی df | میانگین مربعات (Mean squares) | |||||||
تعداد گل Number of Flower | طول گل Flower length
| طول دمگل Flower Tail | طول جام گل length of the flower cup | وزن هزار دانه 1000-kernal weight | طول دانه Grain length | عرض دانه Grain width
| تعداد دانه در هر بوته Grain per plant | ||
تکرار Replication | 4 | 1.89 | 0.003 | 0.094 | 0.095 | 0.002 | 0.001 | 0.001 | 2.19 |
تیمار Treatment | 4 | 95.90** | 1.08** | 4.35** | 1.09** | 19.40** | 0.12** | 0.027** | 237.4** |
خطا Error | 16 | 2.02 | 0.006 | 0.11 | 0.08 | 0.002 | 0.001 | 0.001 | 1.23 |
ضریب تغییرات (٪) Coefficient of variation | 17.42 | 7.24 | 24.44 | 17.89 | 2.29 | 2.31 | 4.61 | 19.4 | |
* و **: به ترتیب معنی دار در سطح احتمال پنج و یک درصد * and **: were significant differences at 0.05 and 0.01 probability levels, respectively |
ادامه جدول 1 Continued table 1
| ||||||||
منابع تغییرات SOV | درجه آزادی df | میانگین مربعات (Mean squares) | ||||||
عرض برگ Leaf width | طول برگ Leaf length | تعداد برگ Number of leaves | ارتفاع بوته Plant height | طول ساقه گل دهنده Flower stem length | قطر ساقه Stem diameter | وزن تر Fresh weight | ||
تکرار Replication | 4 | 0.27 | 4.54 | 7.66 | 36.79 | 9.7 | 0.49 | 63 |
تیمار Treatment | 4 | 12.7** | 214.65** | 90.16* | 1680** | 644.03** | 1.21** | 121* |
خطا Error | 16 | 0.19 | 5.04 | 22.56 | 43.62 | 42.96 | 0.17 | 41 |
ضریب تغییرات (٪) Coefficient of variation | 6.66 | 16.31 | 10.26 | 10.64 | 12.74 | 9.07 | 6.61 | |
* و **: به ترتیب معنی دار در سطح احتمال پنج و یک درصد * and **: were significant differences at 0.05 and 0.01 probability levels, respectively |
مقایسه میانگین صفات نشان داد که گونه E. amoneum تقریبا با 5 سانتیمتر کمترین عرض برگ و B. officinalis با بیش از 8 سانتی متر بزرگترین برگ را داشته و در دو گروه متفاوت قرار گرفتند (جدول 2). بیشترین تعداد برگ به اکوتیپ کرج با تعداد 38 برگ در هر بوته اختصاص داشت
و در گروه a قرار گرفت. سایر اکوتیپ ها دارای تعداد برگ مشابه بوده و با هم در یک گروه آماری قرار گرفتند. کمترین ارتفاع بوته با میانگین 4/48 سانتیمتر مربوط به گونه E. amoneum بود همچنین دو اکوتیپ مربوط به گونه B. officinalis نیز از لحاظ ارتفاع بوته با هم اختلاف آماری معنیداری داشتند که اکوتیپ اردبیل با 87 سانتیمتر بیشترین ارتفاع بوته را به خود اختصاص داد (جدول 3).
جدول 2- میانگین صفات اکوتیپهای مختلف گونه های E. amoneumو B. officinalisگل گاوزبان تحت شرایط مزرعهای Table 2 - Mean traits of different ecotypes of E. amoneum and B. officinalis borage flower under field conditions | ||||||||
اکوتیپ Ecotype
| عرض برگ Leaf width (cm) | تعداد برگ Number of leaves | ارتفاع بوته Plant height (cm)
| طول ساقه گل دهنده Flower stem length (cm) | قطر ساقه Stem diameter (cm) | وزن تر Fresh weight (g) | طول برگ Leaf length (cm) | تعداد دانه در هر بوته Grain per plant |
ایرانی- گیلان E. amoneum-Gilan
| 5.3b | 29.2b | 48.4c | 42.8c | 4.9ab | 101a | 22.9b | 0c |
ایرانی- ساری E. amoneum-Sari
| 5.6b | 27.4b | 49.1c | 44.9c | 4.6ab | 99a | 26.8a | 0c |
ایرانی- قزوین E. amoneum-Gazvin
| 5.4b | 28.8b | 49.8c | 43.4c | 5.1a | 100a | 29.3a | 0c |
اروپایی- اردبیل B. officinalis-Ardabil
| 8.4a | 29.2b | 87.9a | 68.7a | 4.4b | 89b | 14.6c | 155.7a |
اروپایی- کرج B. officinalis-Karaj
| 8.2a | 38a | 75.2b | 57.4a | 3.8c | 95ab | 15.7c | 71.1b |
میانگین های با حروف مشابه در هر ستون اختلاف آماری معنی داری در سطح احتمال پنج درصد ندارند. Means with the same letter(s) in each column were not significant differences at 0.05 probability level |
جدول 3- میانگین صفات تیپ های مختلف گونه B. officinalis گل گاوزبان تحت شرایط مزرعهای Table 3 - Mean traits of different ecotypes of B. officinalis borage flower under field conditions | |||||||
اکوتیپ Ecotype
| تعداد گل Number of Flower | طول گل Flower length (cm) | طول دمگل Flower Tail (cm) | طول جام گل length of the flower cup (cm) | وزن هزار دانه 1000-kernal weight (g) | طول دانه Grain length (mm) | عرض دانه Grain width (mm) |
اروپایی- اردبیل B. officinalis-Ardabil
| 99.5a | 1.7a | 3.9b | 1.6a | 17.1a | 89b | 14.6c |
اروپایی- کرج B. officinalis-Karaj
| 45.7b | 1.7a | 6.2a | 2.0a | 17.9a | 95ab | 15.7c |
میانگین های با حروف مشابه در هر ستون اختلاف آماری معنی داری در سطح احتمال پنج درصد ندارند Means with the same letter(s) in each column were not significant differences at 0.05 probability level |
اجزای اسانس
در مجموع 24 ترکیب در اسانس روغنی دو گونه گاوزبان شناسایی گردید که از این تعداد 4 ترکیب ناشناخته بود (جدول 4). در اکوتیپ ایرانی قزوین (E.amoneum)، Penta-Decane (10/6%)، -Muuroleneα (93/5%)، -Calacoreneα (87/5%) ،Cadinene -α (77/5%) وAmorpheneα (98/4%) ترکیبهای اصلی تشکیل دهنده اسانس بود، که در مجموع 74/70٪ از اسانس را شامل میشوند.–Amorphene α (61/6%)، -Calacoreneα (59/6%)، Caryophyllene-α (35/6%)، Do-Decane (76/5%) و Penta-Decane (56/5%) در اکوتیپ ایرانی گیلان (E. amoneum) ترکیبهای اصلی تشکیل دهنده اسانس بود که در مجموع 13/77٪ از اسانس را در بر گرفت. در اکوتیپ ایرانی ساری (E. amoneum) Penta-Decane (19/5%)، -Calacoreneα (45/4%)، -Amorpheneα (45/4%) و Do-Decane (06/4%) ترکیبهای اصلی تشکیل دهنده اسانس بود که در مجموع 52/69٪ از کل اسانس بودند. در اکوتیپ اروپایی کرج (B. officinalis)، Do-Decane (70/7%)، N-Decane (30/7)، Un-Decane (93/5%)، Alloaromadendrene (40/4%) و Tetra-Decane (31/4%) ترکیبهای اصلی تشکیل دهنده اسانس بود که در مجموع 77/70٪ از اسانس را شامل میشوند. Do-Decane(95/6%)، Cadinene-α (71/6%)، -Amorpheneα (67/6%) و delta-Cadine (05/6%) در اکوتیپ اروپایی اردبیل (B. officinalis) ترکیبهای اصلی تشکیل دهنده اسانس بود که در مجموع 37/75٪ از اسانس را شامل میشوند.
جدول 4- اجزای اسانس دو گونه ایرانی (E. amoneum) و اروپایی (B. officinalis) گل گاوزبان Table 4- Essential components of two Iranian E. amoneum and European B. officinalis species of borage flower | ||||||||
ردیف Row | جزء Component | اکوتیپ قزوین Gazvin ecotype | اکوتیپ گیلان Gilan ecotype | اکوتیپ ساری Sari ecotype | زمان بازداری Retention time | اکوتیپ کرج Karaj ecotype | اکوتیپ اردبیل Ardabil ecotype | زمان بازداری Retention time |
1 | n-Decane | 4.49 | 4.87 | 3.30 | 4.93 | 7.30 | 3.96 | 4.93 |
2 | Un-Decane | 0.6 | 3.91 | 0.90 | 5.97 | 5.93 | 4.55 | 5.61 |
3 | Do-Decane | 2.94 | 5.76 | 4.06 | 7.55 | 7.70 | 6.95 | 7.70 |
4 | n-Decanal | 1.96 | 4.24 | 3.15 | 9.46 | 2.21 | 1.15 | 8.81 |
5 | Unidentified | 3.74 | 5.63 | 3.97 | 11.34 | 1.96 | 1.97 | 9.46 |
6 | Tri-decane | 0.63 | 0.84 | 0.75 | 13.52 | 1.99 | 1.37 | 10.05 |
7 | Unidentified | 0.24 | 1.41 | 4.41 | 15.93 | 5.86 | 3.61 | 11.33 |
8 | -Caryophylleneα | 4.59 | 6.35 | 2.66 | 17.22 | 1.66 | 1.01 | 15.38 |
9 | Tetra-Decane | 1.75 | 1.51 | 2.15 | 19.05 | 4.31 | 3.29 | 16.39 |
10 | Alloaromadendrene | 2.99 | 1.08 | 1.10 | 19.59 | 4.40 | 2.23 | 17.96 |
11 | -Amorpheneα | 4.98 | 6.61 | 4.45 | 20.66 | 3.94 | 6.67 | 18.61 |
12 | Ledene | 1.04 | 0.45 | 0.46 | 20.97 | 1.10 | 1.25 | 19.54 |
13 | -Muuroleneα | 5.93 | 1.98 | 1.43 | 22.37 | 2.69 | 1.78 | 19.85 |
14 | Penta-Decane | 6.10 | 5.56 | 5.19 | 24.03 | 2.66 | 1.14 | 20.99 |
15 | -Cadineneα | 5.77 | 4.51 | 2.77 | 26.35 | 1.75 | 6.71 | 21.80 |
16 | Unidentified | 0.80 | 1.47 | 5.07 | 28.24 | 1.82 | 2.24 | 23.23 |
17 | delta-Cadine | 4.84 | 3.18 | 2.54 | 29.31 | 2.26 | 6.05 | 24.84 |
18 | Unidentified | 1.77 | 0.78 | 2.04 | 29.98 | 1.57 | 1.07 | 25.84 |
19 | -Calacoreneα | 5.87 | 6.59 | 4.54 | 30.81 | 1.37 | 3.73 | 26.59 |
20 | Spatullenol | 4.04 | 2.42 | 2.96 | 32.12 | 3.15 | 2.00 | 28.02 |
21 | Viridiflorol | 1.56 | 1.53 | 3.28 | 34.69 | 1.29 | 4.97 | 28.64 |
22 | Hexa-Decane | 4.15 | 3.15 | 3.92 | 37.61 | 1.12 | 2.34 | 29.99 |
23 | Hepta-Decane | 1.39 | 1.92 | 2.76 | 38.31 | 1.24 | 3.80 | 31.33 |
24 | Octa-Decane | 2.57 | 1.38 | 1.66 | 42.46 | 1.49 | 2.53 | 34.76 |
اجزای روغن دانه
محتویات روغن دانه برای هر دو اکوتیپ دارای میانگین 6/40% بدست آمد. به طوریکه این میانگین برای اکوتیپ کرج، 7/42% و برای اردبیل 5/38% محاسبه گردید (جدول 5). اسیدهای چرب لینولئیک، اولئیک، گاما-لینولئیک و پالمتیک اسید به ترتیب دارای بیشترین مقدار و اسیدهای چرب استئاریدونیک، مریستولئیک، بهنیک و مریستیک اسید کمترین مقدار بودند. بالاترین میزان اسید چرب اشباع مربوط به پالمتیک (43/11٪-55/11٪) و برای اسید چرب غیر اشباع لینولئیک (32%-31%) در روغن دانه برآورد گردید. گاما-لینولئیک اسید که از جمله اسید چرب نادر و مورد توجه در گیاهان میباشد دارای میزان متوسط 14% و همچنین اسید چرب اشباع بهنیک نسبت به سایر اسیدهای چرب اشباع در کمترین میزان 05/0% و 13/0٪ در هر دو اکوتیپ بود. در اکوتیپ کرج اسیدهای چرب غیر اشباع گاما-لینولئیک و لینولئیک (امگا 6) در بالاترین میزان نسبت به اسیدهای چرب مشابه خود در اکوتیپ اردبیل بود. در صورتیکه اسید چرب غیر اشباع اولئیک در اکوتیپ اردبیل بیشترین مقدار را داشت. نسبت آلفا-لینولئیک به گاما-لینولئیک در اکوتیپ کرج دارای بیشترین میزان در مقایسه با اکوتیپ اردبیل بود. مقدار برآورد شده برای اسیدهای چرب ضروری غیر اشباع چند باندی همچون گاما لینولئیک و لینولئیک اسید که دارای ارزش تغذیهای میباشند در هر دو اکوتیپ از گل گاوزبان نشان دادند که روغن دانه B. officinalis می تواند به عنوان اسید چرب در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد.
جدول 5- اجزاء، نوع و مقدار اسیدهای چرب و نسبت آنها در روغن دانه دو اکوتیپ گل گاوزبان اروپایی Table 5- Components, type and amounts of fatty acids and their ratios in seed oil of two borage flower ecotypes
| |||
ردیف Row | جزء Component | اکوتیپ کرج Karaj ecotype | اکوتیپ اردبیل Ardabil ecotype |
1 | C14:0 Myristic | 0.09 | 0.16 |
2 | C14:1n5 Myristoleic | 0.04 | 0.03 |
3 | C16:0 Palmitic | 11.43 | 11.55 |
4 | C16:1n7 Palmiteloic | 0.23 | 0.32 |
5 | C18:0 Estearic | 6.04 | 5.65 |
6 | C18:1n9 Oleic | 23.34 | 24.11 |
7 | Linoleic C18:2n6 | 32.01 | 31.69 |
8 | C18:3n6 γ -Linolenic | 14.42 | 14.37 |
9 | C18:3n3 α -Linolenic | 0.32 | 0.14 |
10 | C20:0 Archidic | 0.12 | 0.10 |
11 | C18:4n3 Stearidoic | 0.01 | 0.01 |
12 | C22:0 Behenic | 0.05 | 0.13 |
13 | Eicosatrienoic Cis-8, 14, 17 | 4.46 | 4.41 |
14 | Eicosatrienoic C20: 3n3 (ETE) Cis-11, 14, 17 | 0.02 | 0.02 |
15 | Total oil | 42.70 | 38.50 |
16 | Saturated fatty acids | 17.74 | 17.59 |
17 | Un-saturated fatty acids | 74.86 | 75.10 |
18 | Mono-un-saturated | 23.62 | 24.46 |
19 | Poly-un-saturated | 51.24 | 50.64 |
20 | Poly-/monounsaturated | 2.17 | 2.07 |
21 | ω6/ ω3 | 9.65 | 10.06 |
22 | Mono-un-saturated/saturated | 1.33 | 1.39 |
23 | Poly-un-saturated/saturated | 2.89 | 2.88 |
24 | Un-saturated/saturated | 4.22 | 4.27 |
25 | α-linolenic/γ-linolenic | 0.02 | 0.01 |
26 | Linolenic/ γ-linolenic | 2.22 | 2.21 |
| Total | 92.59 | 92.71 |
بحث
قبل از اجرای یک برنامه اصلاحی، مطالعات ژنتیکی انجام میشود تا اطلاعاتی در مورد مقدار، ماهیت تنوع ژنتیکی و همبستگی صفات بدست آید و بر اساس آن گزینش یا تلاقی برای اصلاح یک رقم به اجرا درآید (Mohammadi et al., 2002). نتایج تجزیه واریانس آزمایش حاضر بر روی اکوتیپهای گل گاوزبان وجود اختلاف آماری معنیداری را بین صفات مورد ارزیابی نشان داد که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی در اکوتیپهای این دو گونه میباشد. بنابراین این گیاه دارای ویژگی های اصلاحی می باشد. گزارشهای کمی در مورد ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسهای گونههای مختلف گل گاوزبان در ایران صورت گرفته است (Hassani-Mogaddam et al., 2010). مقایسه ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس در اندامهای گل دهنده دو گونه گل گاوزبان (جدول 3) نشان داد که این اسانسها از نظر میزان ترکیبهای عمده و همچنین درصد سایر ترکیب ها تفاوت دارند. در هر دو گونه به غیر از اکوتیپ قزوین، Do-Decane ترکیب اصلی تشکیل دهنده اسانس در هر چهار اکوتیپ بود. میزان Penta-Decane در اسانس گونه E. amoneum به طور قابل ملاحظهای بیشتر از اسانس گونه B. officinalis است. لدن (Ledene) جزء ترکیباتی است که در هر دو گونه، حداقل مقدار را به خود اختصاص داده است. همچنین تفاوتهایی در اسانس هر پنج اکوتیپ از نظر کیفی دیده میشود، در دو اکوتیپ قزوین و ساری Penta-Decane بیشترین میزان را داشت. در صورتیکه در اکوتیپ گیلان Amorphene-α بیشترین میزان را به خود اختصاص داد. بنابراین در گونههای مختلف خانوادهBoraginaceae ترکیبهای شاخص بسیار متنوع هستند، بطوری که یکی از ترکیبهای شیمیایی اصلی موجود در اسـانس این دو گونه Do-Decane میباشد.
ترکیبات فرار اسانس درصد بسیار کمی از متابولیتهای ثانویه در اندام گلدهنده دو گونه مورد مطالعه را تشکیل داده است، که با گزارشهای سایر محققان (Hassani-Mogaddam et al., 2010; Naghdi-Abadi et al., 2008) در این خصوص مطابقت داشت. بنابراین احتمال داده میشود که خواص درمانی اندام رویشی این دو گونه به علت وجود اسانسها و مواد فرار آن نباشد.
خانواده Boraginaceae بهترین منبع تولید اسیدهای چرب را در روغنهای بذری داشته و از اهمیت بالایی در تاکسونومی این خانواده دارد. نتایج بررسی ما با نتایج دیگر محققان که بر روی گونههای دیگر این خانواده در جهت اندازهگیری مقادیر اسید چرب و روغن صورت پذیرفته همخوانی داشت (Keliman, 1964; Hossein Pour-Azad et al., 2012; Velasco and Goffman, 1999). تقریبا بالغ بر 75% اسیدهای چرب موجود در روغن دانه گل گاوزبان اروپایی را اسیدهای چرب غیر اشباع تشکیل میدهند. با توجه به بالا بودن درصد اسیدهای چرب غیر اشباع به ویژه لینولئیک (امگا 6)، روغن بذر گل گاوزبان اروپایی از نظر غذایی ارزشمند است. اسیدهای چرب غیر اشباع با چندین باند مضاعف میتواند در غشای سلولی، بیان ژن، بیوسنتز پروستاگلاندین، سیستم عصبی و بهبود سیستم ایمنی بدن نقش داشته باشد (Yehuda, 2001). در این بررسی نیز تقریبا 51٪ از اسیدهای چرب موجود در روغن دانه این گیاه را اسیدهای چرب غیر اشباع با چندین باند مضاعف تشکیل دادند. بیشتر اسیدهای چرب شناسایی شده در روغن دانه این گیاه در تعدادی از روغنهای گیاهی دیگر نیز گزارش شدهاند (Burdi et al., 2007; Hosni et al., 2007). دل ریو سلستینو و همکاران (Del-Rio Celestino et al., 2008)، عمدهترین اسیدهای چرب موجود در لپهها، جنین و پوسته دانه گل گاوزبان اروپایی (B. officinalis) را اسیدهای پالمتیک، اولئیک، لینولئیک و گاما لینولئیک گزارش نمودند. در این بررسی نیز بیشترین اسید چرب در دو اکوتیپ مورد مطالعه به ترتیب لینولئیک، اولئیک، گاما لینولئیک و پالمتیک به دست آمد. نوع اسیدهای چرب در محتویات روغن میتواند به عنوان فاکتور ارزیابی کیفیت روغن مطرح گردد. بدن انسان قادر به ساخت اسیدهای چرب ضروری نمیباشد و باید این مواد از طریق مواد غذایی تامین شوند. بنابراین، روغن دانه گیاه B. officinalis از منابع بالقوه برای این نوع از اسیدهای چرب میباشد. اکوتیپهای مورد مطالعه تفاوتهایی از نظر مقدار اسیدهای چرب در محتویات روغن دانه با همدیگر داشتند که این تفاوت ها در اکوتیپهای مختلف ممکن است در نتیجه فعالیتهای آنزیمی متفاوت در آنها با توجه به شرایط جغرافیایی باشد. مقادیر اسیدهای چرب روغن دانه این گیاه می تواند به عنوان نشانگر بیوشیمیایی در بررسی های مرتبط با تنوع ژنتیکی به کار رود. بعلاوه، محتویات اسیدهای چرب، میتواند جهت بررسی روابط خویشاوندی و تاکسونومی مفید باشد. الگوی فیزیکی و شیمیایی حاکم بر اسیدهای چرب در هر دو اکوتیپ دلالت بر مشابهت فیزیکی و شیمیایی آنها داشته و انحراف مقادیر اسیدهای چرب میتواند دلالت بر اختلاف در موقعیتهای تاکسونومی این دو اکوتیپ باشد. نسبت اسیدهای چرب غیر اشباع به اشباع، لینولئیک به گاما-لینولئیک، امگا 6 به امگا 3، آلفا-لینولئیک به گاما-لینولئیک و اسیدهای چرب غیر اشباع با باند یگانه و چند باندی به اسیدهای چرب اشباع ممکن است به عنوان اطلاعات با ارزش شیمومتری نیز در شناخت بین گونهای و درون گونهای اکوتیپهای مختلف گیاه B. officinalis مورد استفاده قرار گیرد. الگوهای نزدیک به هم اسیدهای چرب حاکی از اختلاف جزئی بین اکوتیپها و مشابهت بالای تاکسونومیکی در اکوتیپهای مختلف گل گاو زبان اروپایی دارد. تفاوت در میزان اسیدهای چرب در اکوتیپهای مورد مطالعه نیز میتواند در اثر تفاوت فعالیت آنزیمهای دخیل در مسیر فرایند آنها باشد. میزان اسید چرب ضروری امگا 6 (لینولئیک و گاما-لینولئیک) نشان داد که اکوتیپ کرج به ترتیب 32 و 14٪ و اکوتیپ اردبیل با 31 و 14٪ بیشترین مقادیر را داشتند. در بررسی که جهت تهیه پروفیل اسیدهای چرب محتوی روغن دانه در گیاه گل گاوزبان ایرانی صورت گرفت هشت نوع اسید چرب (پالمتیک، استئاریک، اولئیک، سوکسنیک، لینولئیک، آلفا-لینولئیک، گاما-لینولئیک و استئاریدونیک) شناسایی شد. بیشترین اسید چرب مربوط به آلفا-لینولئیک (46-48%) و کمترین اسید چرب مربوط به سوکسنیک اسید (2/0-4/0%) بود (Hossein Pour-Azad et al., 2012). با توجه به ترکیبات مفید شناسایی شده در روغن دانه دو گونه E. amoneum و B. officinalis نتیجه گیری میشود که روغن دانه این دو گونه میتواند جهت مصارف دارویی و غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
منابع مورد استفاده Reference
ü Akbarinia, A., M. Charkhcheian, H. Bagdadi, and M. Pileafurosh. 2010. Agronomy of medicinal plants. Publishing of Sahyegostar in Tehran. 60 pages.
ü AOAC., 1990. Official methods of analysis association of official analytical chemists. 15th Edition, Edited by Helrich, Arlington Press. 320Pages.
ü Baghaleian, K., and H. Naghdi Abadi. 2000. Volatile oil crops; their biology, biochemistry and production. Andarz Publication. 248 pages.
ü Barre, D. E. 2001. Potential of evening primrose,borage, black current, and fungal oils in human health. Annals of Nutrition and Metabolism. 45: 47-57.
ü Burdi, D. K., M. Q. Samejo, M. I. Bhanger, and K. M. Khan. 2007. Fatty acid composition of Abies pindrow (West Himalayan fir). Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. 20: 15-19.
ü Chung, S., S. Kong, and K. Y. Seogn. 2002. Gamma Linolenic Acids in Borago officinalis reverse epidermal Hyper proliferation in Guinea Pigs. Journal of Natural Products. 132 (10): 3090-3094.
ü Del-Rio Celestino, M., R. Font, and A. Del-Haro Bailon. 2008. Distribution of fatty acids in edible organs and seed fractions of borage (Borago officinalis L.). Journal of the Science of Food and Agriculture. 88(2): 248-255.
ü Genat, J. 2005. Extraction and the study of quality and quantity essential component from some aromatic plant species (Boraginaceae family) by GC and GC/MS methods. M.SC. Thesis. Analytic Chemistry Basic Sciences. Mazandaran University. 120 Pages.
ü Hassani-Mogaddam, A., E. Geyasvand, M. Borzoei, M. Alborzi, B. Delfan, and B. Ezatpour. 2010. Investigation of volatile compounds in petals and vegetative organs and oil grain chemical compounds of borage flower extracted by cold press. Journal of Lorestan University of Medical Sciences. 29: 11-21.
ü Hosni, K., K. Msaada, and B. Marzouk. 2007. Comparative study on Hypericum Triquetrifolium Turra fatty acids. Asian Journal of Plant Sciences. 6(2): 384-388.
ü Hosseini, M., and D. S. Emamei. 2007. Cultivation and propagation of certain herbs and spices. Tehran University Publication. 300 Pages.
ü Hosseinpour-Azad, N., G. H. Nematzadeh, and M. Azadbakhat. 2012. Investigation on fatty acids in sixteen ecotypes of Iranian ox tongue flower (Echium amoenum Fisch and Mey). Annals of Biological Research. 3(1): 422-428.
ü Kleiman, R. 1964. Search for new industrial oils of Boraginaceae. Journal of the American Oil Chemists Society. 41: 459-460.
ü Mohammadi, S. A., B. M. Prasanna, C. Sudan, and N. Singh. 2002. A microsatellite marker based study of chromosomal regions and gene effects on yield and yield components in maize. Cellular and Molecular Biology Letters. 7: 599-606.
ü Mozafarian, V. 1997. Dictionary of plant names in Iran, Contemporary culture. Publishing of Tehran University. 739 pages.
ü Naghdi-Abadi, H., A. Soroshzadeh, S. H. Rezazadeh, M. Sharifi, A. Ghalavand, and A. Rezai. 2008. Evaluation of phytochemical and production potential of borage flower (Borago officinalis L.) during the growth cycle. Journal of Medicinal Plants. 7(4): 37-43.
ü Omid-Baigi, R. 2005. Production and processing of medicinal plants. Astan-e-Godesa-e-Razavei Publication. 346 pages.
ü Ozcan, T. 2009. Characterization of Onosma bracteosum Hausskn.and Bornm. and Onosma thracicum Velen. based on fatty acid compositions and α-tocopherol contents of the seed oils. Journal of Biology. 68(2): 75-83.
ü Rezaei, M., and M. Hajibageri. 2003. Extraction and determination of ions in borage flower. Research of Medicinal Plants and Aromatic Plants of Iran. 13: 51-57.
ü Salehzade, A. 1990. Evaluation of different species of Borago available in market and comparison with standard species. Pharmacy Department Thesis University of Isfahan. 110 Pages.
ü Velasco, L., and F. D. Goffman. 1999. Chemotaxonomic significance of fatty acids and tocopherols in Boraginaceae. Phytochemistry. 52: 423-426.
ü Yehuda, S. 2001. PUFA: mediators for the nervous, endocrine, immune systems. Physiological and Behavioral Functions. Humana, Totowa. 435 Pages.
ü Zargari, E. 2012. Medicinal plants. Publishing of Tehran University. 510 pages.