بررسی تأثیر سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری بر برخی خصوصیات مورفوژیک و فیزیولوژیک گیاه پروانش (Catharanthus roseus)
الموضوعات : پژوهش نامه کشاورزیسمانه عبدالمحمدی 1 , جلال امیدی 2
1 - دانش آموخته کارشناس ارشد گیاهان زینتی، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
2 - دانش آموخته کارشناس ارشد گیاهان زینتی، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
الکلمات المفتاحية: پروتئین, پارامترهای رشد, فیزیولوژی, پراکسیداسیون لیپید,
ملخص المقالة :
با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در دنیا استفاده از گونه های گیاهی مقاوم به شوری، یا کاربرد ترکیباتی که باعث کاهش اثرات تنش شوری و القای مقاومت در مقابل تنش در گیاهان می شوند اهمیت زیادی دارد. سالیسیلیک اسید یکی از ترکیبات مفید برای گیاهان محسوب می شود که نقش مهمی در ایجاد مقاومت گیاهان به تنش های محیطی از جمله تنش شوری دارد. بدین منظور جهت ارزیابی اثرات سودمند احتمالی سالیسیلیک اسید بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه پروانش آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور، شوری شامل کلرید سدیم در سه سطح 0، 100و 150 میلی مولار و سالیسیلیک اسید در دو سطح 0 و 1 میلی مولار با چهار تکرار انجام شد. در پایان آزمایش صفات رویشی، کلروفیل a،b ، کل، کاروتنوئید، نشاسته، ساکارز و میزان پروتئین کل بعد از 28 روز تیماردهی اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از بر همکنش شوری و سالیسیلیک اسید نشان داد که شوری سبب کاهش معنی دار وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، عمق نفوذ ریشه و ارتفاع گیاه پروانش شد. شوری 150 میلی مولار باعث کاهش معنی دار مقدار کلروفیل aو b شد. علاوه بر این، مقدار ساکارز و نشاسته و پروتئین به واسطه شوری کاهش یافت. تیمار با سالیسیلیک اسید صفات رویشی، قندها، کلروفیل، کاروتنوئیدها و پروتئین را تحت تنش شوری به طور معنی داری افزایش داد.
_||_