اثرات برهمکنش عناصر فسفر و روی به برخی صفات سویا رقم ساری
الموضوعات : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرجابر مهدینیا افرا 1 , سید سهیل معنوی 2
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران
2 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد آیت اله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل- ایران.
الکلمات المفتاحية: روی, سویا, فسفر, اثرات متقابل,
ملخص المقالة :
فسفر و روی از عناصر غذایی ضروری برای گیاه بوده که می تواند اثرات متفاوتی در گیاهان داشته باشد. به منظور بررسی اثرات متقابل این عناصر بر سویا، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1390 انجام شد. عوامل مورد آزمایش شامل عامل Aبا سه سطح فسفـر (صفر، 50 ،100 میلی گرم بر کیلو گرم) از منبع سوپرفسفات تریپل و عامل B با سه سطح روی (صفر، 5 ،10 میلی گرم بر کیلو گرم) از منبع سولفات روی بود. مقایسه میانگین اثر ساده سطوح فسفر نشان داد که با افزایش سطح فسفر، غلظت فسفر برگ و بذر به طور معنی داری افزایش و غلظت روی برگ و ساقه به طور معنی داری کاهش یافت اما میزان پروتئین و روی بذر تغییری نکرد، اما میزان روغن بذر در سطح 50 میلی گرم بر کیلو گرم فسفر بیش ترین مقدار بود. مقایسه میانگین اثر ساده افزایش سطوح روی نشان داد که با افزایش سطح روی، غلظت روی برگ، ساقه و بذر افزایش و غلظت فسفر بذر به طور معنی داری کاهش یافت اما بر غلظت فسفر برگ، پروتئین و روغن بذر تاثیر معنی داری نداشت. حداکثر غلظت فسفر بذر با مصرف هم زمان100 و 5 میلی گرم بر کیلو گرم فسفر و روی به دست آمد و حداکثر غلظت روی بذر با مصرف هم زمان 50 و 10 میلی گرم بر کیلو گرم فسفر و روی حاصل شد. به طور کلی اثر متقابل این عناصر بر کیفی سویا تاثیرات متفاوتی داشته و استفاده متعادل آن باعث افزایش فسفر، روی و روغن در گیاه می گردد
_||_