مقایسه تاثیر کودهای زیستی و دامی برخصوصیات زراعی گیاه دارویی بادرنجبویه
الموضوعات : پژوهش های زراعی در حاشیه کویررضا طهماسبی عمران 1 , هرمز فلاح آملی 2 , یوسف نیکنژاد 3 , جابر مهدینیا افرا 4
1 - دانشآموخته کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل ایران
2 - استادیار گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، آمل ایران.
3 - استادیار و مدیر قطب گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد اسانس, ریشه, باکتریهای محرک رشد, بادرنجبویه, کودگوسفندی,
ملخص المقالة :
به منظور مطالعه اثر کود های آلی و بیولوژیکی بر ویژگی های رشد، عملکرد و خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی بادرنجبویه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در سال زراعی 1393 در استان مازندران شهرستان محمود آباد انجام شد. عامل اول در سه سطح شامل کاربرد کود گوسفندی به مقدار 5 و 10 تن در هکتار و عدم مصرف یا شاهد، عامل دوم در چهار سطح شامل باکتری ازتوباکتر و باسیلوس به ترتیب از سویه های ( chrococcumو pobilis)، ترکیب دو باکتری و عدم مصرف می باشند. نتایج نشان داد، کاربرد کود های دامی و بیولوژیک منجر به افزایش طول ریشه، وزن ریشه، حجم ریشه، وزن خشک ریشه، درصد اسانس، عملکرد اسانس و همچنین وزن خشک بوته نسبت به شاهد گردید و تیمار های تلفیقی کود گوسفندی و باکتری ها بیش ترین تاثیر را در افزایش صفات مورد مطالعه داشتند. اثرات متقابل کود گوسفندی و باکتری نشان داد که بیش ترین مقدار طول ریشه از تیمار 10 تن و تلفیق مصرف باکتری با میانگین 66/43 سانتی متر و کم ترین آن با میانگین 24 سانتی متر در تیمار عدم مصرف کود گوسفندی و باکتری حاصل شد. استفاده از ترکیب تیمار کود زیستی و دامی، منجر به افزایش 55 درصدی وزن خشک کل گیاه نسبت به سایر تیمار شاهد شد.
_||_