ارزیابی مصرف انرژی و تحلیل اقتصادسنجی در تولید خیار گلخانهای (مطالعه موردی: شهرستان جیرفت)
الموضوعات : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرفاخر کردونی 1 , ندا سعیدی گراغانی 2 , امین فتحی 3
1 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان، آمل; ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد, نیروی انسانی, نهاده, بهرهوری انرژی, سوخت,
ملخص المقالة :
تحقیـق حاضـر به منظور بررسی شـاخص های انرژی و نیز تحلیل اقتصاد سنجی در تولید خیار گلخانه ای در شهرستان جیرفت انجام گرفت. بدین منظور از بین گلخانه داران این شهرستان، 31 گلخانه به طور تصادفی انتخاب و جمع آوری داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری انجام شد. با توجه به نتایج، کل انرژی ورودی در تولید خیار گلخانه ای 95/146 گیگاژول در هکتار بود که سوخت با 8/46 درصد، کود شیمیایی با 52/20 درصد و الکتریسیته با 71/18 درصد بیش ترین سهم را از کل انرژی ورودی داشتند. همچنین کارآیی انرژی، بهره وری انرژی و انرژی خالص در تولید خیار نیز به ترتیب 58/0، 72/0 کیلو گرم بر مگاژول و 2/62- گیگا ژول در هکتار محاسبه شد. همچنین سهم انرژی تجدید پذیر و تجدید ناپذیر از کل انرژی ورودی به ترتیب 9/93 و 6 درصد بودند. نتایج رگرسیونی نشان داد تمام نهاده های موثر تولید به جز سوخت و کود شیمیایی بر عملکرد تاثیر معنی داری داشت. در بین نهاده های تولید نیروی انسانی بیش ترین تاثیر را در بین نهاده ها بر عملکرد داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، مدیریت منـابع سوخت و مصرف بهینه کود های شیمیایی، می توان کارایی و بهره وری انرژی در تولیدات گلخانه ای خیار در شهرستان جیرفت را افزایش داد.
_||_