اثر افزودن پودر ریشه گیاه باباآدم (Arctium lappa) در جیره غذایی بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان بر برخی شاخصهای رشد و کیفیت لاشه
الموضوعات : علوم تکثیر و آبزی پروریمیلاد محمدی مقدم 1 , سید پژمان حسینی شکرابی 2
1 - تهران
2 - تهران
الکلمات المفتاحية: رشد, قزل آلا رنگین کمان, گیاه باباآدم, کیفیت لاشه,
ملخص المقالة :
در این مطالعه تأثیر سطوح مختلف پودر ریشه گیاه بابا آدم بر برخی شاخصهای رشد و ترکیبات تقریبی لاشه ماهی قزل آلا مورد بررسی قرار گرفت. پودر ریشه بابا آدم با مقادیر صفر (شاهد)،1، 3، 5 و 7 درصد (وزنی/وزنی) به جیره پایه توسط روش اسپری با ژلاتین افزوده و بچه ماهیان (میانگین وزن اولیه 8/2± 45 گرم) به مدت 45 روز از جیرههای آزمایشی تغذیه کردند. در مدت زمان آزمایش فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب به صورت هفتگی ثبت گردیدند. زیست سنجی هر 15 روز یک بار انجام گردید و پارامترهای رشد شامل میانگینهای شاخص وضعیت، درصد تلفات و بازماندگی، وزن اکتسابی، نرخ رشد روزانه، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه و درصد افزایش وزن بدن محاسبه شدند. نتایج حاکی از رشد وزنی و طولی معنیدار ماهیهای تغذیه شده با پودر ریشه گیاه بابا آدم نسبت به تیمار شاهد بود (p<%5). در این میان بالاترین میانگین وزنی ماهیها از 8/2± 45 گرم در ابتدای آزمایش به میانگین وزنی 56/25± 5/168 گرم در تیمار 5% نسبت به سایر تیمارها ثبت شد (p<%5). میانگین نرخ رشد روزانه در تیمار 5% (08/0±74/2) نسبت به شاهد (04/0±98/1) دارای اختلاف معنی دار بود (p<%5). کمترین درصد تلفات در تیمار 3% با مقدار بقاء 21/2 ± 92 و بالاترین در تیمار 7% با 64/2 ±76 مشاهده شد. میانگین ضریب تبدیل غذا درتیمار 5% نسبت به تیمار 7% اختلاف معنی داری را نشان نداد (p>%5). میانگین درصد افزایش وزن درتیمار 5% (2/3±5/274) نسبت به شاهد (2/4 ± 6/198) دارای اختلاف معنی دار بود (p<%5). مقادیر بالاتری در خصوص نرخ رشد ویژه درتیمار 5% (05/0 ± 8/2%) و کمترین مقدار در نمونهی شاهد و تیمار 7% (02/0±4/2%) ثبت شد p<%5)). بیشترین مقدارپروتئین درتیمار 5% (6/0± 3/22%) و بیشترین مقدار چربی در نمونه شاهد (23/0± 65/6%) حاصل شد (p>%5). با توجه به یافتههای بدست آمده، استفاده از پودر ریشه گیاه بابا آدم در جیره غذایی بچه ماهی قزل آلا موجب افزایش برخی فاکتورهای رشد شده و به عنوان مکمل رشد در ساخت جیرههای غذایی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.