بررسی جایگاه دستوری آیات قرآنی و ابیات و عبارات عربی در نفثةالمصدور
الموضوعات : فصلنامه بهارستان سخن
1 - دانشجوی دکترای گروه زبان و ادبیّات فارسی، واحد سیرجان، دانشگاه آزاد اسلامی، سیرجان، ایران.
الکلمات المفتاحية: دستور, آیات, نثر فنّی, کلید واژهها: قرآن, نفثةالمصدور, عبارات عربی,
ملخص المقالة :
چکیده پس از اسلام، به دلیل ارتباط تنگاتنگ متون نظم و نثر فارسی و عربی، تأثیرپذیری فراوان و متفاوت آثار متعدّد فارسی از متون عربی، بخصوص از قرآن، حدیث و روایت به وفور دیده میشود. نفثةالمصدور اثر شهابالدّین محمّد زیدری نسوی، از جمله کتابهای معتبر تاریخ و ادبیّات فارسی و یکی از شاهکارهای بدیع نثر فنّی میباشد. از ویژگیهای بارز این کتاب استعمال شعر، آیه، حدیث و مَثَل عربی است که مؤلّف به شیوۀ نویسندگان و مترسّلان قرنهای ششم و هفتم و هشتم نثرِ خود را بدان آراسته و آنها را بیشتر به صورت ترکیبِ اضافی، برای تأیید و تأکید معانی قبل، تتمیم معنی نیمه تمام عبارت فارسی، به صورت جملۀ معترضه، به منظور تشبیه و تمثیل، به صورت قید وصف و کیفیّت و ... به کار برده است. یکی از مواردی که در این پژوهش مورد توجّه قرار گرفته، بررسی جایگاه دستوری آیات و ابیات و عبارات عربی در نثر این کتاب است که به عنوان رکن تکمیل کنندۀ جمله از جهت دستوری گاه در نقش مسندٌالیه، مفعول، مضافٌالیه، متمّم، مسند و مانند آن به کار رفتهاند. در این اثر، نویسنده از آیات قرآن از سوی دیگر به منظور زیبا سازی فضای کلام و نمایان ساختن هنر نویسندگی خود استفاده کرده است.
فهرست منابع و مأخذ
الف: کتب
12- یوسفی، غلامحسین، (بی تا)، دیداری با اهل قلم، تهران: علمی، جلد اوّل.
ب: مقالات
13- سرمدی، مجید؛ عابدی، علی، (1392)، بررسی مفهومی و ساختاری آیات قرآن در نفثةالمصدور، فصلنامۀ پژوهشهای ادبی- قرآنی، سال اوّل، شمارۀ 40، صص: 112-83.
14- فاضل، احمد، (1388)، درآمدی بر سخن آرایی و ظرافتهای معنایی در نفثةالمصدور زیدری نسوی، پژوهشنامه زبان و ادبیّات فارسی، سال اول، شماره سوم، صص: 126-111.
_||_