اثر فاکتورهای محیطی و درونی بر پارامترهای خونی ماهی شاه کولی (Alburnus chalcoides)
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
وحیده بحرپیما
1
(
گروه بیولوژی دریا، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
)
محبوبه سترکی
2
(
گروه زیست شناسی، واحد ایذه، دانشگاه آزاد اسلامی، ایذه، ایران
)
اعظم مشفق
3
(
گروه زیست شناسی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
)
محمدرضا رحیم بشر
4
(
گروه زیست شناسی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
)
الکلمات المفتاحية: دما, شوری, فاکتورهای خون, Alburnus chalcoides,
ملخص المقالة :
پارامترهای خونی وسیله ارزشمندی برای نظارت سلامتی و رشد ماهی به شمار میآیند و توسط تعداد زیادی از فاکتورهای داخلی و خارجی تحت تاثیر قرار میگیرند. در مطالعه حاضر که با هدف بررسی تاثیر فاکتورهای محیطی و داخلی بر پارامترهای خونی ماهی شاه کولی صورت گرفت تعداد 84 قطعه ماهی شاه کولی با میانگین وزن 10/27 ± 69/45 گرم و میانگین طول 98/3 ±50/16 سانتیمتر از سواحل خزر جنوبی در استان گیلان در سه ایستگاه (دریا، مصب و رودخانه) طی یک سال نمونه برداری شدند. پس از بیومتری و تعیین جنسیت، خونگیری از ساقه دمی انجام شد و میانگین فاکتورهای خونی تعیین شد. با توجه به نتایج تعداد گلبولهای قرمز، میزان هموگلوبین و درصد هماتوکریت در جنس نر به طور معنیداری بیشتر از جنس ماده بود (05/0p<). فاکتورهای خونی فوق در محیط رودخانه از محیط دریا و مصب و در فصل تابستان از فصول دیگر بطور معنیداری بیشتر بود (05/0p<). در آزمون همبستگی پیرسون، فاکتورهای خونی ارتباط معنیدار منفی با شوری آب، وزن و طول کل ماهی و ارتباط معنیدار مثبت با دمای آب داشتند (01/0p<). آزمون رگرسیون خطی حاکی از ارتباط معنیدار فاکتورهای خونی با دمای آب بود (01/0p<).
Zarejabad A.M., Jalali M.A., Sudagar M., Pouralimotlagh S., 2010. Hematology of great sturgeon (Huso huso Linnaeus, 1758) juvenile exposed to brackish water environment. Fish Physiology and Biochemistry, 36: 655-659.
_||_