اثر تزریق داخل صفاقی روغن کنجد بر Fear conditioning درموش سوری ماده
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریحسین محمدپورکارگر 1 , مانا احمدی 2 , مهناز کسمتی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان-گروه بیولوژی- مربی
2 - واحد علوم اعصاب(کامپیوتری) گتسبای لندن، انگلستان
3 - دانشگاه شهید چمران اهواز گروه بیولوژی- دانشیار
الکلمات المفتاحية: روغن کنجد, لستین, Fear conditioning, موش سوری ماده,
ملخص المقالة :
روغن کنجد حاوی اسید های چرب غیر اشباع مثل اسید اولئیک و اسید لینوئیک و همچنین لستین میباشد که میتواند بر روی برخی فعالیت های فیزیولوژیک تاثیر گذار باشد. در تحقیق حاضر با توجه به کاربرد وسیع آن به عنوان حلال٬به بررسی اثر روغن کنجد بر روی Fear conditioningپرداخته شده است.روش: در این تحقیق از موشهای سوری ماده با وزن 3andplusmn;27 گرم استفاده گردید حیوانات به گروه کنترل و گروههای دریافت کننده روغن کنجد تقسیم شدند که بترتیب 1و3 و4 روز به مقدارcc1/0 روغن کنجد بطور داخل صفاقی در یافت کردند. بعد اتمام دوره تزریق روغن٬تست Fear conditioningانجام گرفت. بدین نحو که حیوانات در روز نخست با محیط آشناشدند. در روز دوم حیوانات به مدت 3 دقیقه در معرض صدای اژیر قرار گرفته و در نهایت شوک الکتریکی به مدت 5 ثانیه و به میزان1 mA دریافت کردند.یک ساعت بعد و در روز سوم برای هر حیوان بعد از قرار گرفتن در همان جعبه وپخش اژیر به مدت 1 دقیقه، مدت زمان Freezingاندازه گیری شد. داده ها توسط ANOVAیک طرفه مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند.نتایج: الف).تزریق داخل صفاقی روغن کنجد در هیچ یک از گروها نتوانست تغییر معنی داری در مدت زمان Freezingبعد ازیک ساعت دریافت شوک الکتریکی ایجاد کند. ب) روغن کنجد درگروهی که یک بار روغن کنجد دریافت کرده بودنتوانست در مدت زمان Freezingبعد از 24 ساعت دریافت شوک الکتریکی تغییر معنی داری ایجاد کند. اما در سایر گروه ها روغن کنجد مدت زمان Freezingرا بطور معنی داری افزایش داد(Pandlt;0.04). با توجه به اینکه روغن کنجد باز خوانی حا فظه را یک ساعت پس از دریافت شوک الکتریکی نتوانست تغییردهد٬به نظر میرسد این روغن اثر خود را غیر از مکانیسم های سریع مثل تغییر سیالیت غشای سلولی و یا تغیر عملکرد کانالهای یونی غشا اعمال میکند. احتمالا افزایش استیل کولین بعلت وجود پیش ساز آن (لیستین) در بعضی نواحی مغزی مثل هیپو کمپ،در این رابطه نقش دارد.