شناسایی دو باکتری بیماری زای انسان در روده ماهی کپور معمولی پرورشی (cyprinus carpoie) درتعدادی از استخرهای پرورشی استان خراسان رضوی
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریامیر صفاری 1 , محمدحسین غفوریان 2
1 - دانشجوی دکترای دامپزشکی و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار
2 - دانشجوی دکترای دامپزشکی و عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار
الکلمات المفتاحية: کپور معمولی, خراسان رضوی, لیستریا مونوسیتوجنز, اشرشیا کولی,
ملخص المقالة :
مصرف ماهی به عنوان یک منبع پروتئینی ارزان وقابل دسترس در حال گسترش می باشد ازطرفی گزارش های روزافزون در مورد بیماری های ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده از جمله ماهی و فراورده های دریایی وجود دارد. هدف از این مطاله بررسی میزان آلودگی دستگاه گوارش کپور معمولی پرورشی در استان خراسان رضوی به اشرشیا کولی و لیستریا مونو سیتوجنز می باشد تابا مشخص نمودن درصد آلودگی سعی در کاهش آن داشته باشیم. تعداد ۴۰ماهی کپور معمولی (cyprinus carpoie)از مجموع ۱۰استخر پرورش ماهی در استان خراسان رضوی صید گردید و سپس درکنار یخ با رعایت شرایط بهداشتی به آزمایشگاه منتقل شد. جهت جداسازی لیستریا نمونه ها بمدت ۷ روز دردمای ۴ درجه سانتی گراد درمحیط L.E.Bغنی سازی شده و سپس به محیط کشت انتخابی لیستریا آکسفورد آگار انتقال یافتند. تشخیص اولیه باکتریها با بهره گیری از آزمونهای مورفولوژیک و بیوشیمیایی مورد تایید قرارگرفت که در این بررسی ۵% نمونه ها به لحاظ وجود باکتری موردنظر، مثبت ارزیابی شدند . همزمان با این بررسی، جداسازی و تشخیص اشرشیا کولیO157H7 انجام شد. برای کشت اشرشیا کولی از محیط آبگوشت قلب و مغز به محیط مک کانکی آگار بردهو سپس از این محیط روی دو محیط VRBAوE.M.Bکشت داده شد و بعد از رشد اشرشیا کولی روی محیط E.M.Bاز پرگنه های تیپیک آن روی محیط های T.S.Iکشت داده و نتایج بررسی گردید. از بین کلونی های مشکوک میزان ۷٥٪نمونه ها از لحاظ آلودگی به اشرشیاکولی مثبت شدو در هیچ یک ازنمونه ها سروتیپO157H7 مشاهده نشد.میزان بالای آلودگی در این استان را می توان بوجود عوامل آلوده کننده استخرهای پرورش ماهی مانند استفاده زیاد از کود های حیوانی جهت غنی سازی دانست و عدم رسیدگی کافی به محیط پرورش ماهی از نظر بار میکروبی آب استخرها و... را به آن مرتبط دانست .