عوارض هیستوپاتولوژیک کبد ماهی قزلآلای رنگینکمان (Onchorhychus mykiss) در مواجهه با غلظتهای تحت حاد اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA)
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریشیوا قرشی 1 , هومن شجیعی 2 , غلامحسن واعظی 3 , مجید محمدنژاد شموشکی 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، گروه زیستشناسی، دامغان، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، گروه زیستشناسی، دامغان، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، گروه زیستشناسی، دامغان، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندر گز، گروه زیستشناسی، بندر گز، ایران
الکلمات المفتاحية: EDTA, قزل آلای رنگین کمان, بافت کبد, سمیت حاد,
ملخص المقالة :
در این تحقیق سمیت حاد ماده شیمیاییEDTA روی بافت کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات به روش استانداردO.E.C.D در طی 96 ساعت انجام پذیرفت. ماهیان با میانگین طولی و وزنی،18 سانتی متر و 50 گرم بطور تصادفی به 8 گروه 9 تایی تقسیم شدند. یک گروه به عنوان شاهد و 7 گروه تیمار و 3 تکرار در معرض غلظت های 800، 1000، 1200، 2000، 2200، 2500 و 3300 ppmقرار گرفتند. کلیه پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب نظیر pH، اکسیژن محلول، سختی و درجه حرارت اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از برنامه نرم افزار SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بررسی سمیت حاد مشحص کرد مقدار LC50 96 ساعته، EDTAبرای ماهی قزل آلای رنگین کمان برابر ppm2231 می باشد. همچنین نتایج آسیب شناسی بافت کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان نشان داد که ماده شیمیاییEDTA منجر به ایجاد تغییراتی مانند افزایش سلول های التهابی در فضای پروتال کبد، متامورفوز چربی در بافت کبد، پرخونی، باز شدن مجاری صفراوی، رسوب هموسیدرین در اطراف عروق خونی کبد و مجاری صفراوی و در دوزهای بالاتر باعث ایجاد التهاب زیاد و متامورفوز، که بافت کبد را تبدیل به بافت چربی کرده است، نکروز و دژنرسانس چربی در بافت کبد می گردد. بر اساس نتایج این تحقیق EDTAباعث ایجاد تغییرات بافتی شدید و جبران ناپذیری در بافت کبد ماهی قزل آلای رنگین کمان می گردد.