شناسایی و تحلیل ریسکهای درونسازمانی برونسپاری با رویکرد ترکیبی تحلیل حالت و اثر شکست (FMEA)، مدلسازی ساختاری تفسیری فازی (FISM)
الموضوعات :مصطفی صنعتزاده 1 , سعید قانع 2 , علی رضاییان 3
1 - گروه مديريت صنعتي، واحد مسجد سلیمان، دانشگاه آزاد اسلامی، مسجد سلیمان، ايران.
2 - گروه مديريت، واحد مسجد سلیمان، دانشگاه آزاد اسلامی، مسجد سلیمان، ايران.
3 - گروه مديريت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ايران.
الکلمات المفتاحية: برونسپاری, تحلیل عوامل شکست, ریسک, مدلسازی ساختاری تفسیری فازی,
ملخص المقالة :
هدف: پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل ریسکهای درونسازمانی برونسپاری در شرکت گاز استان لرستان در سال ۱۴۰۱ الی ۱۴۰۲ انجام گرفته و گویای یکی از فاکتورهای درونسازمانی بود که بروز آن میتواند از طریق بسترسازی برای ظهور سایر ریسکهای درونسازمانی، عدم موفقیت پروژهها و فعالیتهای برونسپاری را در پی داشته باشد.
روششناسی پژوهش: پژوهش حاضر در سال ۱۴۰۱ الی ۱۴۰۲ در شركت گاز استان لرستان بهعنوان پايلوت در صنعت نفت انجام شده است؛ پروژه از روش ترکیبی شامل دو مرحلة کیفی و کمی بهره گرفته است. دادههای کمی جمعآوریشده با استفاده از دو روش تحلیل حالات و آثار شکست و مدلسازی ساختاری تفسیری فازی تحلیل شدهاند. در بخش کیفی، از روش ارزیابی گوبا و لینکلن (Guba and Lincolne, 1982) استفاده شده است؛ بدین منظور و بر پایه این روش، چهار معیار موثقبودن و اعتبار، انتقالپذیری، اطمینانپذیری و تأییدپذیری میباشد.
یافتهها: مدل طراحیشده، قرارگرفتن ریسکهای مرتبط با تعریف و مفهومسازی پروژه، طراحی و برنامهریزی پروژه و تخصیص پروژه در سطح پنجم بهعنوان دومین سطح تأثیرگذار بر سایر ریسکهای محتمل برونسپاری پروژهها است. دررابطهبا نتیجه حاصلشده، میتوان گفت که در هر پروژهای، طراحی و برنامهریزی است که اجرای پروژه را در دستیابی به موفقیت یا شکست هدایت میکند. شکست در پروژه پرهزینه خواهد بود.
اصالت / ارزشافزوده علمی: اغلب پژوهشهای انجامگرفته تنها به شناسایی ریسکهای برونسپاری اکتفا کرده و مدلی جامع بهمنظور تحلیل ریسکهای متناظر ارائه ندادهاند؛ پژوهش حاضر باتکیهبر روشهای تجزیهوتحلیل منتخب و مشخصنمودن مؤثرترین ریسکهای موجود در زمینه برونسپاری در قالب مدلی جامع در جهت کاهش خلأ پژوهشی مذکور گام برداشته است.