بررسی تاثیر پیش تیمار بذر با جیبرلیک اسید و سالیسیلیک اسید بر خصوصیات جوانه زنی بذر شلغم در شرایط دمایی مختلف
معصومه مشکین فام حصاری
1
(
ایران
)
مجید رحیمی زاده
2
(
ایران
)
الکلمات المفتاحية: جوانه زنی, اسید جیبرلیک, اسید سالیسیلیک, پیش تیمار,
ملخص المقالة :
این پژوهش به منظور بررسی اثر پیشتیمار بذر با اسیدسالیسیلیک و اسیدجیبرلیک بر واکنش بذر شلغم نسبت به دما و انتخاب پیشتیمار برتر در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد در سال تحصیلی95-94 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. اسیدجیبرلیک در سه سطح به مقادیر 0، 250 و500 میلیگرم بر لیتر بهمدت 24 ساعت، اسیدسالیسیلیک در سه سطح به مقادیر 0، 250 و500 میلیگرم بر لیتر به مدت 10 ساعت در دماهای ثابت جوانهزنی در پنج سطح شامل 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتیگراد در مدت زمان 12 روز جوانهزنی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که، استفاده از پرایمینگ بذری در افزایش سرعت جوانهزنی بذر و یکنواختی سبز شدن آنها تا دمای 30 درجه سانتیگراد موثر عمل کرد و توانست مدت زمان رسیدن به 50 درصد جوانهزنی را کاهش دهد. بنابراین استفاده از پرایمهای اسیدجیبرلیک با غلظت 500 میلیگرم در لیتر و اسید-سالیسیلیک با غلظت 250 میلیگرم در لیتر اثرات تنش دمایی بالا را بر شاخصهای جوانهزنی کاهش داده و باعث بهبود مولفه های جوانه زنی می شود.