اثر کود های آلی و خاکپوش بر عملکرد و برخی از خصوصیات فیزیولوژیک همیشه بهار (Calendula officinalis L.) تحت محلول پاشی با عصاره جلبک دریایی
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیلمیا وجودی مهربانی 1 , محمد باقر حسنپور اقدم 2 , اصغر ابراهیم زاده 3 , رعنا ولیزاده 4
1 - استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان، تبریز، ایران
2 - دانشیار گروه باغبانی دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
3 - دانشیار گروه باغبانی دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
4 - استادیار گروه بیوتکنولوژی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: همیشه بهار, فنل, جلبک قهوه ای, فلاونوئید, خاکپوش,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر سطوح مختلف محلول پاشی عصاره جلبک دریایی (صفر، 150 و 300 میلی لیتر) و تیمار تلفیقی کودهای آلی (شاهد، مرغی، دامی و ورمی کمپوست) با خاکپوش (سفید و سیاه) بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک (محتوای کلروفیل، فنل و فلاونوئید کل، آنتوسیانین) و رشدی همیشه بهار آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان دهنده وجود اثرات متقابل معنی دار ترکیب تیماری (خاکپوش و کود آلی) و محلول پاشی بر محتوای کلروفیلa بود. بیشترین محتوای کلروفیل a (01/4 میلی گرم بر گرم وزن تر) مربوط به تیمار ورمی کمپوست و محلول پاشی 300 میلی لیتر بود. بالاترین میزان وزن خشک ریشه (16 گرم بر متر مربع)، ساقه (8/74 گرم بر متر مربع) و قطر گل (98/5 سانتی متر) در ترکیب تیماری ورمی کمپوست + مالچ سفید مشاهده گردید. محتوای فنل کل، وزن خشک گل و اسانس نمونهها تحت تاثیر تیمار تلفیقی و سطوح محلول پاشی قرار گرفت. بیشترین میزان ترکیبات مذکور در ترکیب تیماری کود دامی + مالچ سیاه مشاهده گردید. کمترین میزان فنل و اسانس نمونهها در تیمار شاهد محلولپاشی مشاهده شد. سطح محلولپاشی محتوای آنتوسیانین را در سطح 300 میلی لیتر عصاره جلبک دریایی تحت تاثیر مثبت قرار داد. در کل تیمارهای مورداستفاده در پژوهش حاضر تاثیر مثبت بر صفات فیزیولوژیک و مرفولوژیک همیشه بهار داشت و قابل توصیه به کشاورزان می باشد.
دانشیان ج.، ن. رحمانی و م. علیمحمدی. 1392. تأثیر کاربرد کود دامی و نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی همیشه بهار در شرایط تنش خشکی. مجله پژوهش های به زراعی. جلد پنجم. شماره 3. ص 261-251.
رضایی نژاد، ی. و م. افیونی. 1379. اثر مواد آلی بر برخی خواص شیمیایی خاک، جذب عناصر به وسیله ذرت و عملکرد آن. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. جلد چهار. شماره 4. 29 - 19.
شیوخی سوغاتلو، س.، م. رائینی سرجاز، و و. چالوی. 1391. بررسی اثر خرد اقلیمی مالچ های پلاستیکی رنگی بر عملکردوکیفیت میوه توت فرنگی. پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
نژاد علیرضایی، م.، م. وکیلی و م. کدوری. 1390. بررسی تغذیه ارگانیک و تاثیر آن بر عملکرد و اجزاء عملکرد گیاه همیشه بهار. مجموعه مقالات اولین همایش ملی مباحث نوین در کشاورزی. ساوه. ایران.
Chang, C., M. Yang, H. Wen, and J. Chern. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis.10: 178-182.
El- Gawad, A. and H.S. Osman. 2014. Effect of Exogenous Application of Boric Acid and Seaweed Extract on Growth, Biochemical Content and Yield of Eggplant. Journal of Horticultural Science and Ornamental Plants. 6 (3): 133-143.
Hayouni, E.A., M.Abedrabba, M. Bouix and M. Hamdi. 2007. The effects of solvents and extraction method on the phenolic contents and biological activities in vitro of Tunisian Quercus coccifera L. and Juniperus phoenicea L. fruit extracts. Food Chemistry 105(3):1126-1134.
Hussein, M. M., R.A. Saw, L.A. Badn and K.M. Mash. 2011. Effect of Some Fertilizers on Botanical and Chemical Characteristics of Pot Marigold Plant (Calendula officinalis L.). Journal of Horticultural Science and Ornamental Plants. 3 (3): 220-231.
Kocira, A., M. Swieca, S. Kocira, U. Zlotek and A. Jakubezyk. 2016. Enhancement of yield, nutritional and nutraceutical properties of two common bean cultivars following the application of seaweed extract (Ecklonia maxima). Saudi Journal of Biological Sciences. Available online: http://dx.doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.01.039.
Latique, A., H. Chernane and M. El-Kaoua. 2013. Seaweed liquid fertilizer effect on physiological and biochemical parameters of bean plant under hydroponic system. European Scientific Journal. 9 (30): 174-191.
Lola-Luz, T., F. Hennequart and M. Gaffney. 2014. Effects on yield, total phenolic, total flavonoids and total isothiocyanate content of two broccoli cultivars (Brassica oleraceae) following the application of a commercial brown seaweed extracts (Ascophyllum nodosum). Agricultural and Food Science. 23: 28-37.
Prochazkova, D., R.K. Sairam, G. C. Srivastava and D.V. Singh, 2001. Oxidative stress and antioxidant activity as the basis of senescence in maize leaves. Plant Science. 161: 765-771.
Sedghi, M., M. R. Ebadi, A. Golian and H. Ahmadi. 2012. Prediction of digestible amino acid and true metabolizable energy contents of sorghum grain from total essential amino acids. Poultry Science Journal. 90: 2397-2401.
Selvam, G.G. and K. Sivakumar. 2014. Influence of seaweed extract as an organic fertilizer on the growth and yield of Arachis hypogea L. and their elemental composition using SEM– Energy Dispersive Spectroscopic analysis. Asian-pacific Journal of Reproduction. 3(1): 18-22.
Shehata, S.M., A.A. El-yazied and A.M. El-Gizawy. 2011. Effects of foliar spraying with amino acids and seaweed extracts on growth chemical constitution, yield and its qualities of Celeriac plants. European Journal of Scientific Research. 58: 257-265.
Sivasangari Ramya, S., N. Vijayanand and S. Rathinavel. 2015. Foliar application of liquid bio-fertilizer of brown alga Stoechospermum marginatum on growth, biochemical and yield of Solanum melongena. International Journal of Recycling of organic Waste in Agriculture. 4: 167-173.
Vildova, A., M. Stolcova, S. Kloucek and P.M. Orsak. 2006. Quality characterization of chamomile (Matricaria recutita L.) in organic and traditional agricultures. International Symposium on Chamomile Research. Development and Production. Presov, pp. 81-82.
Zamani, S., S. Khorasaninejad and F. Kashafi. 2013. The importance role of seaweeds of some characters of plants. International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 5(16): 1789-1793.
Wanger, G.J. 2014. Contact and vacuole extra vacuole distribution of neutral sugar free amino acids and anthocyanin in protoplast. Plant physiology. 64: 88-93. 1979.
_||_