اثر تلفیق کودهای نیتروژندار، نیتروکسین و ورمیکمپوست بر عملکرد و اجزای عملکرد سیبزمینی(Solanum tuberosum L.) در منطقه دماوند
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیساقی کاتبی 1 , مهدی باقی 2 , آرش روزبهانی 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، گروه زراعت و اصلاح نباتات ، رودهن، ایران
2 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، گروه زراعت و اصلاح نباتات، رودهن ، ایران
3 - عضو هیات علمی گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
الکلمات المفتاحية: کشاورزی پایدار, ازتوباکتر, کود زیستی و کود شیمیایی,
ملخص المقالة :
بهمنظور بررسی تأثیر تلفیق کود نیتروژندار، کود نیتروکسین و کود ورمیکمپوست بر عملکرد و اجزای عملکرد سیبزمینی آزمایشی بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در روستای جابان شهرستان دماوند در سال 1394 انجام شد. فاکتور اول ورمیکمپوست در سه سطح عدم مصرف،5و 10 تن در هکتار و فاکتور دوم کود نیتروژندار به همراه کود نیتروکسین در چهار سطح عدم مصرف(شاهد)، مصرف صد درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی نیتروژن دار (150 کیلوگرم در هکتار از منبع کود اوره)، مصرف کود بیولوژیک(5 لیتر در هکتار نیتروکسین)و مصرف هفتاد و پنج درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی نیتروژن دار(100 کیلوگرم در هکتار از منبع کود اوره) به همراه مصرف کود بیولوژیک(5 لیتر در هکتار نیتروکسین)بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تأثیرتیمارهای ورمیکمپوست و تلفیق کودهای نیتروژن دار و نیتروکسین دارای در اغلب صفات مورد بررسی معنیداری بود. نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین عملکرد غده مربوط به مصرف پنج تن در هکتار ورمیکمپوست(52/22 کیلوگرم در هکتار) و مصرف هفتاد و پنج درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی نیتروژن دار به همراه مصرف کود بیولوژیک نیتروکسین (8/23 کیلوگرم در هکتار) بود. در نهایت مصرف 5 تن در هکتار ورمیکمپوست و مصرف هفتاد و پنج درصد مقدار توصیه شده کود شیمیایی نیتروژن دار(100 کیلوگرم در هکتار از منبع کود اوره)به همراه مصرف کود بیولوژیک(5 لیتر در هکتار نیتروکسین) بهترینترین نتیجه را داد.
ابراهیم نیا، ع. و م. داغستانی. 1393. کشاورزی ارگانیک آینده محتوم کشاورزی، موانع و راهکارها. دومین همایش ملی مهندسی و مدیریت کشاورزی، محیطزیست و منابع طبیعی پایدار.
بایبوردی، م. و س. ف. خردمند. ۱۳۸۸.تأثیر کاربرد باکتری ازتوباکتر بر خصوصیات کمی و مورفولوژیک ژنو تیپهایسیبزمینی در سطوح مختلف نیتروژن، ششمین کنگره علوم باغبانی ایران، رشت، دانشگاه گیلان: 18-12.
بنی عامری، و. 1391. نقش کود کرمی (ورمیکمپوست) در پیشگیری و کنترل عوامل خسارتزای گیاهان. مجموعه مقالات نخستین کارگاه آموزشیتازههای تولید و فرآوری ورمیکمپوست. ورامین. 28-33 صفحه.
ترکمانی، ن. و ح. علیخانی. 1387. مقایسه ورمیکمپوست حاصل از کودهای گاوی، گوسفندی و مرغی در رطوبتهای مختلف. مجموعه مقالات سومین کنگره ملی بازیافت و استفاده از منابع آلی تجدیدشونده در کشاورزی، خوراسگان، دانشگاه آزاد واحد خوراسگان. صفحه 1475.
ذکائی، م.، س.بازیار م. و خانه آباد. 1389. تکنولوژی پیشرفته تولید خاک پوششی با استفاده از ورمیکمپوست برای پرورش قارچ خوراکی (Agaricus Bisporus). فصلنامه علوم زیستى دانشگاه آزاد اسلامى واحد زنجان، شماره پیاپی 12، 4 (1): 26-19.
رضائی، ع. و ا. سلطانی. 1383. زراعت سیب زمینی. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 177 صفحه.
غفاری، م.، م. اکبری. م. اکبری. و الف. اله دادی. 1389. تأثیر مقادیر مختلف کمپوست ضایعات شهری، نیتروژن و فسفر بر روی برخی از شاخص های رشدی ذرت، پنجمین همایش ملی ایده های نو در کشاورزی.
رضوانی مقدم، پ.، م. بهزاد امیری، ع. نوروزیان و ح. احیایی. 1394. ارزیابی اثر دوگون ه میکوریزا و کود زیستی نیتروکسین بر عملکرد و اجزای عملکرد سیر در یک نظام زراعی اکولوژیک. نشریه پژوهشهای زراعی ایران. جلد 13. شماره 3: 447-435.
سیلسپور، م. 1391.نقش ورمیکمپوست در اصلاح خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک نخستین کارگاه آموزشی تازههای تولید و فرآوری ورمیکمپوست: 28-12.
صالح راستین، ن. 1380. کودهای بیولوژیک و نقش آنها در راستای نیل به کشاورزی پایدار. ضرورت تولید صنعتی کودهای بیولوژیک در کشور. نشر آموزش کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی، کرج. ایران: 54-1.
محمدخانی، ا. 1393. بررسی تأثیر ورمیکمپوست و نانو کودبیولوژیک بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن.رودهن. 150 صفحه.
میری، ز.، ج. اصغری. و خ. پناهی کرد لاغری. 1387. تأثیر رژیمهای آبیاری و ترکیبهای کودی بر عملکرد دو رقم سیبزمینی در فریدن. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 46: 186-177.
نجفی، ن.، م. مصطفایی، ع. محمدی نسب عادل و ش. اوستان. 1392. اثر کشت مخلوط و کود دامی بر رشد، عملکرد و غلظت پروتئین ذرت، لوبیا و گاودانه. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار. جلد 23. شماره 1: 45-23.
نوربخش، ف.، و. چالوی و و.اکبرپور. 1395. اثر ورم یکمپوست و نیتروکسین بر رشد رویشی و برخی صفات بیوشیمیایی در گیاه دارویی اکلیل کوهی. نشریه علوم باغبانی. جلد30. شماره2: 184-178.
وافی، ن. 1393.بررسی اثر کاربرد نانو کلات روی و نانو کود بیولوژیک بر صفات مورفوفیزیولوژیک سیبزمینی. پایاننامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن. رودهن. 108صفحه.
Atiye,R.M., N.Q. Arancon, C.A. Edwards and J.D. Metzger. 2001. The influence of earthworm processed pig manure on the growth and productivity of marigolds. Bio resource Technol. J. 81:103-108.
Azimzadeh, S. M. and S. Azimzadeh. 2013. Effect of Nitroxin bio fertilizer and Nitrogen chemical fertilizer on yield and yield components of Rapeseed (Brassica napus L.) J. Agri Crop Sci. 6 (18):1284-1291.
Gumul, D., R. Ziobro, M. Noga, and R. Sabat. 2011. Characterization of five potato cultivars according to their nutritional and pro-health components. Acta Sci Pol Technol Aliment. 10(1):73-81.
Jatav, M.K., V. K. Dua, M. Kumar, S. C. Khurana, A. K. Bhatia, D. N. Nandekar, K. Manorama, S. K. Trivedi, S. N. Das, M. Chettri, M. Raghav, R. B. Verma, P. S. Naik and D. Verma. 2012. Contribution of nitrogen and phosphorus from combined application of Azotobacter and Phosphobacteria in potato. J. Vegetable Research, 39(2): 56-61.
Meena, B.P., K. Ashok, M. S.R, D.Shiva, R. D.S and R. K.S. 2013. Effect of sources and levels of nutrients on growth and yield behavior of popcorn (Zea mays L.) and potato (Solanum tuberosum L.) sequence. Indian Journal of Agronomy.4: 474-479.
Mohammadi, G. R., A. Rostami Ajirloo, M. E. Ghobadi and A. Najaphy. 2013. Effects of non-chemical and chemical fertilizers on potato (Solanum tuberosum L.) yield and quality. J.Medicinal Plants. 7(1):36-42.
Narayan, S., R. H Kanth, R. Narayan, F. A Khan, P. Singh and S. U Rehman. 2013. Effect of Integrated Nutrient Management Practices on Yield of Potato. Potato J. 40(1): 84-86
Nongmaithem, D. and D. Pal. 2011.The effect of organic sources of nutrients on the growth attributes and yields of potato (Solanum tuberosum L.), J. Crop and Weed. 7(2): 67-69.
Pirdashti, H.,A. Motaghian and M.A. Bahmanyar.2010. Effect of organic amendments application on grain yield, leaf chlorophyll content and some morphological characteristics in soybean cultures. J. Plant. Nutr. 33: 485-495.
Sabbagh, S.K., A. Poorabdolla, A. Sirousmehr and A. Gholamalizadeh-Ahangar. 2017. Bio-fertilizers and Systemic Acquired Resistance in Fusarium Infected Wheat. J. Agr. Sci. Tech. 19(1): 1-12.
Salehi, B., J. Daneshian, M. R. Ardakani, M. H. Arzanesh and A.H. Shirani Rad. 2015. Various source of supply of nitrogen (chemical, animal and biological) on growth, yield, and product quality potatoes (Solanum tuberosum L.). Sciatica Agriculturae. 6 (1): 23-33.
Sayed F., A. Hassan and M. Mohamed. 2015. Impact of Bio- and Organic Fertilizers on Potato Yield, Quality and Tuber Weight Loss after Harvest.Potato Research. 58(1): 67-81.
Singh, N. I. and J. S. Chauhan. 2009. Response of French bean (Phaseolus vulgaris L.) to organic manures and inorganic fertilizer on growth & yield parameters under irrigated condition. J. Nat and Sci.7: 52-54.
Sohrabi Yourtchi1, M., M. Haj Seyyed Hadi, and M. T.Darzi. 2013. Effect of nitrogen fertilizer and vermicompost on vegetative growth, yield and NPK uptake by tuber of potato (Agria CV.). International Journal of Agriculture and Crop Sciences. 5(18):2033-2040.
_||_