بررسی اثر ایزوفلاون های روغن سویا بر رشد و رسیدگی اووسیت ها در ماهی گورامی سه خال ماده نابالغ (Trichogaster trichopterus)
الموضوعات :طاهره ناجی 1 , همایون حسین زاده صحافی 2 , محمد کریم جاذبی زاده 3 , زهره ثمری 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی
2 - موسسه تحقیقات شیلات
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم دارویی
الکلمات المفتاحية: تخمدان, روغن سویا, ایزوفلاون, Trichogaster trichopterus,
ملخص المقالة :
در این تحقیق اثرات ایزوفلاون های روغن سویا بر رشد و رسیدگی اووسیت ها در ماهی گورامی نابالغ مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور پس از کلر زدایی آب ، ماهیان با وزنی5/2- 5/1گرم در آب رها شدند. سازگار سازی ماهیان با محیط، به مدت یک هفته انجام شد. سپس آزمایش ها در 7 تیمار ( 2 تیمار شاهد و 5 تیماراصلی) که هر گروه شامل 10 قطعه ماهی با وزن 5/2-5/1 گرم بود،انجام گرفت. ماهیان هرتیمار، پنج دوز از روغن سویا با مقادیر 10،20،30،40،50میکروگرم برکیلوگرم را به صورت تزریق در عضله زیر باله پشتی (IM) و به مقدار 02/0 میلی لیتر دریافت نمودند و پس از گذشت یک هفته ماهیان تشریح و تخمدان آنها خارج گردیده، و در فرمالین 10 در صد فیکس گردید. سپس مراحل پاساژ بافت صورت پذیرفت ومقاطع بافتی با دستگاه میکروتوم با ضخامت 8 میکرومتر تهیه و رنگ آمیزی با H&E انجام گرفت . سپس میانگین درصد شاخص گنادی، درصد فراوانی سلول های بالغ و نابالغ درتخمدان، میانگین، قطر بزرگترین و کوچکترین تخمک های بالغ و نابالغ و ساختار بافت شناسی ماهیان هر تیمار با گروه شاهد مقایسه گردید. میانگین درصد شاخص گنادی در تیمار شاهد و کنترل7/5 درصد بود و در تیمار پنجم به 7/ 6(با غلظت 10میکرو گرم در کیلو گرم)در صد رسید.هم چنین با افزایش دوز محلول ، در صد فراوانی سلول های بالغ و افزایش قطر تخمک های بالغ مشاهده شد.بررسی نتایج حاصل از مقایسه موارد فوق بین تیمارهای مختلف از نظر فاز تکاملی غالب اووسیت ها در هر گروه نشان داد، که استفاده از ایزوفلاون های روغن سویا می تواند سبب تسریع بلوغ نهایی در ماهی گورامی سه خال شود و این تأثیر در دوزهای بالاتر روغن سویا بارزتر بود.