تهیه نانوبسپارهای پروتوکاچئیک اسید استخراجشده از گیاه سماق و بررسی ویژگی ضداکسیدانی، مقدار فنل و فلاونوئیدکل عصاره برگ آن و رهایش آنها
الموضوعات :عبدالرضا ابری 1 , سیده سحر مهدی زاده 2
1 - استادیار، گروه شیمی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
2 - دانشآموخته کارشناسی ارشدفیتوشیمی، گروه شیمی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: سماق, استخراج, فنل, رهایش دارو, فلاونوئید, نانوهمبسپار,
ملخص المقالة :
در این کار پژوهشی، گیاه سماق از درختان منطقه اهر در استان آذربایجان شرقی جمعآوری، در سایه خشک، آسیاب و درنهایت، با سه روش خیساندن، سوکسله و فراصوت عصارهگیری و ماده مؤثرهی پروتوکاچئیک اسید و تعیین درصد آن با دستگاه سوانگاری مایع با کارایی بالا (HPLC) مشخص شد. در ادامه، مشتق وینیله پروتوکاچئیک اسید تهیه و با مونومرهای آکریلیک اسید، متاآکریلیک و استایرن در حضور آغازگر AIBN بسپارش و با دستگاه خشککن انجمادی نانوهمبسپار آن تهیه شد. ساختار فراوردهها با طیفسنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR)، طیفسنجی تشدید مغناطیسی هسته پروتون (1HNMR)، طیفسنجی تشدید مغناطیسی هسته کربن 13 (13CNMR)، پراش پرتو ایکس (XRD)، گرماسنجی روبشی تفاضلی (DSC)، تجزیه وزنسنجی گرمایی (TGA) و میکروسکوپی الکترونی روبشی (SEM) بررسی و تعیین شد. چگونگی رهایش کنترلشده داروی پروتوکاچئیک اسید از همبسپارها بهطور جداگانه در هر دو شرایط شبیهسازیشده معده و روده در محیطهای بافر به ترتیب با pH برابر با 1 و 4/7 موردبررسی قرار گرفت. در بخش پایانی کار، ویژگی ضداکسیدانی عصاره متانولی، محتوای فنل و فلاونوئیدکل اندازهگیری شد.
[1] Jamshidi, M.; Ahmadi-Ashtiani, H.R.; Rezazadeh, S.H.; J. Med. Plant. 2(34), 177-182, 2010.
[2] Salehian, T.; Safdary, F.; Pirak. A.; Atarodi, Z.; J. Herbal. Drugs. 4, 57-63, 2011.
[3] Khoshbakht, K.; Hammer, K.; Genet Resour Crop Evol. 53(3), 641-651, 2006.
[4] Özcan, M.; Haciseferogullari, H.; Bulg. J. Plant Physiol. 30, 74-84, 2004.
[5] Abu-Reidah, I.M.; Jamous, R.M.; Ali-Shtayeh, M.S.; Jordan J. Biol. Sci. 7(4), 233-244, 2014.
[6] Ali-Shtayeh, M.S.; Al-Assali, A.A.; Jamous, R.M.; Afr. J. Microbiol. Res. 7(21), 2560-2573, 2013.
[7] Shabbir, A.; J. Anim. Plant. Sci. 22(2), 505-512, 2012.
[8] Mohammadi, S.; Kouhsari, S.M.; Feshani, A.M.; Daru, J. Pharm. Sci. 18(4), 270-275, 2010.
[9] Panico, A.; J. Med. Plant Res. 3(11), 855-861, 2009.
[10] Monavari, H.; Iran J. Med. Microbiol. 1(2), 49-59, 2007.
[11] Moazeni, M.; Mohseni, M.; Surgical Science 3, 452-456, 2012.
[12] Aliakbarlu, J.; Mohammadi, S.; Khalili, S.; J. Food Biochem. 38(2), 159-166, 2014.
[13] Onkar, S.; Mohammed, A.; Nida, A.; Int. Res. J. Pharm. 2, 188-194, 2011.
[14] Ahmad, H.; Faiyaz, A.; Izharul, H.; Shabbir, A.; Global J. Med. Res. 1, 8-12, 2014.
[15] Zargaran, A.; Zarshenas, M.M.; Karimi A.; Yarmohammadi, H.; Borhani-Haghighi, A.; Int. J. Cardiol. 169, 233-237, 2013.
[16] Abu-Reidah, I.M.; Ali-Shtayeh, M.S.; Jamous, R.M.; Arráez-Román, D.; Segura-Carretero, A.; Food chem. 166, 179-191, 2015.
[17] Chakraborty, A.; Ferk, F.; Simić, T.; Brantner, A.; Dusinská, M.; Kundi, M.; Hoelzl, C.; Nersesyan, A.; Knasmüller, S.; Mutat Res. 661, 10-17, 2009.
[18] Polat, R.; Cakilcioglu, U.; Satıl, F.; J Ethnopharmacol. 148(3), 951-963, 2013.
[19] Setorki, M.; Setorki, M.; Rafieian, M.; Heidarian, E.; Ghatreh, K.; Shahinfard, N.; Ansari, R.; Forouzandeh, Z.; Journal of Babol University of Medical Sciences 14(3), 38-45, 2012.
[20] Shafiei, M.; Nobakht, M.; Moazzam, A.; Int. J. Pharma. Sci. 66(12), 988-992, 2011.
[21] Ferk, F.; Chakraborty, A.; Simic, T.; Kundi, M.; Siegfried, K.; BMC Pharmacology 32, 53-64, 2007.
[22] Rayne, S. Mazza, S.; Plant Foods Hum. Nutr. 62(4), 165-175, 2007.
[23] Moghaddam, P.Z.; Mazandarani, M.; Zolfaghari, M.R.; Badeleh, M.T.; Ghaemi, E.A.; Afr. J. Microbiol. Res. 6(8), 1776-1781, 2012.
[24] Zhand, S.; Varasteh, M.A.; Mazandarani, M.; J. Med. Plant. 37, 68-75, 2014.
[25] Arabshahi-Delouee, S.; Urooj, A.; Food Chemistry 102(4), 1233-1240, 2007.
[26] Hemmatabadi, M.; Abdollahi, M.; Bakhshayeshi, S.; Heshmat, R.; Baeeri, M.; Azimaraghi, O.; Larijani, B.; DARU J. Pharm. Scien. 1, 50-55, 2015.