ارایه یک روش ساده برای اندازه گیری یون های یدید درجا با ثبت تغییرهای شدت فلورسانس رودامین B با یک فلورسانس سنج دست ساز
الموضوعات :لیلا خوشمرام 1 , مریم محمدی 2 , عادل ناظمی بابادی 3
1 - دانشیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
2 - دانشجوی دکتری گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
3 - دانشجوی دکتری دانشکده مهندسی برق، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: نمونه های آبی, یدید, خاموش سازی فلورسانس, فلوریمتر دست ساز, آنالیز تصویر,
ملخص المقالة :
در مطالعه حاضر، یک روش ساده و ارزان با قابلیت اجرا درجا، برای اندازه گیری یون های یدید در نمونه های آبی متفاوت ارایه شده است. روش پیشنهادی مبتنی بر فرایند خاموش سازی فلورسانس رودامین B و استفاده از یک فلورسانس سنج قابل حمل دست ساز است. در این فلورسانس سنج دست ساز، از دیود های نشرکننده نور با طول موج نشری 530 نانومتر (به عنوان منبع تحریک) و از یک گوشی تلفن همراه (به عنوان آشکارساز و پردازش کننده داده ها) استفاده شده است. آزمایش ها نشان دادند که در حضور یون یدید، شدت فلورسانس رودامین B کاهش می یابد. مقدار تغییرهای شدت فلورسانس رودامین B با تهیه تصاویر دیجیتالی از محلول های رودامین B و تجزیه و تحلیل این تصاویر مشخص شد. این تصاویر دیجیتالی نشان دادند که با تغییرهای شدت فلورسانس رودامین B، مقادیر کانال G و پس از بررسی تاثیر عامل های تجربی موثر بر فرایند خاموش سازی شدت فلورسانس رودامین B با یون های یدید و انتخاب شرایط بهینه، برپایه نشانک تجزیه ای ∆G، حد تشخیص روش، 5-10×1/26 مول بر لیتر به دست آمد و نمودار معیارگیری در گستره 5-10×2/1 تا 3-10×2/3 مول بر لیتر یدید با ضریب تعیین 0/996 خطی شد. انحراف استاندارد نسبی برای 5 محلول یدید با غلظت 5-10× 1/57 مول بر لیتر برابر با 0/83 % به دست آمد. روش پیشنهادی با موفقیت (با درصدهای بازیافت 108/65- 98/62) برای اندازه گیری غلظت یدید در نمونه های آبی متفاوت به کارگرفته شد.
[1] Zaruba, S.; Vishnikin, A.B.; Andruch, V.; Talanta 149, 110-116, 2016.
[2] Gorbunova, M.O.; Baulina, A.A.; Kulyaginova, M.S.; Apyari, V.V.; Furletov, A.A.; Garshev, A.V.; Dmitrienko, S.G.; Microchem. J. 145, 729-736, 2019.
[3] Gu, F.; Marchetti, A.A.; Straume, T.; Analyst 122, 535-537, 1997.
[4] Eckhoff, K.M.; Maage, A.J.; Food Comp. Anal. 10, 270-282, 1997.
[5] Gelinas, Y.; Iyengar, V.; Barnes, R.M.; Fresen, J.; Anal. Chem. 362, 483-488, 1998.
[6] He, Q.; Fei, J.; Hu, S.; Anal. Sci. 19, 681-686, 2003.
[7] Ingle, J.D.; Crouch, S.R.; “Spectrochemical Analysis, Prentice Hall International”, Inc. New Jersey, USA, 1988.
[8] Povrozin, Y.; Barbieri, B.; “Handbook of Measurement in Science and Engineering”, John Wily & Sons, USA, 2016.
[9] Jeong, Y.; Yoon, J.; Inorganica Chim. Acta. 381, 2-14, 2012.
[10] Chen, P.; Pan, D.; Mao, Z.; Estuar. Coast. Shelf Sci. 146, 3-41, 2014.
[11] Tate, J. J.; Gutierrez-Wing, M. T.; Rusch, K. A.; Benton, M. G.; J. Plant Growth Regul. 32, 417-428, 2013.
[12] Morgenshtein, A.; Sudakov-Boreysha, L.; Dinnar., U.; G. Jakobson, C.; Nemirovsky, Y.; Sens. Actuators B.97, 122–131, 2004.
[13] Firdaus, M.L.; Alwi, W.; Trinoveldi, F.; Rahayu, I.; Rahmidar, L.; Warsito, K.; Procedia Environ. Sci. 20, 298-304, 2014.
[14] Khoshmaram, L.; Mohammadi Hergalan, M.; Babadi nazemi, A.; Microchem. J. 171, 106773, 2021.
_||_
[1] Zaruba, S.; Vishnikin, A.B.; Andruch, V.; Talanta 149, 110-116, 2016.
[2] Gorbunova, M.O.; Baulina, A.A.; Kulyaginova, M.S.; Apyari, V.V.; Furletov, A.A.; Garshev, A.V.; Dmitrienko, S.G.; Microchem. J. 145, 729-736, 2019.
[3] Gu, F.; Marchetti, A.A.; Straume, T.; Analyst 122, 535-537, 1997.
[4] Eckhoff, K.M.; Maage, A.J.; Food Comp. Anal. 10, 270-282, 1997.
[5] Gelinas, Y.; Iyengar, V.; Barnes, R.M.; Fresen, J.; Anal. Chem. 362, 483-488, 1998.
[6] He, Q.; Fei, J.; Hu, S.; Anal. Sci. 19, 681-686, 2003.
[7] Ingle, J.D.; Crouch, S.R.; “Spectrochemical Analysis, Prentice Hall International”, Inc. New Jersey, USA, 1988.
[8] Povrozin, Y.; Barbieri, B.; “Handbook of Measurement in Science and Engineering”, John Wily & Sons, USA, 2016.
[9] Jeong, Y.; Yoon, J.; Inorganica Chim. Acta. 381, 2-14, 2012.
[10] Chen, P.; Pan, D.; Mao, Z.; Estuar. Coast. Shelf Sci. 146, 3-41, 2014.
[11] Tate, J. J.; Gutierrez-Wing, M. T.; Rusch, K. A.; Benton, M. G.; J. Plant Growth Regul. 32, 417-428, 2013.
[12] Morgenshtein, A.; Sudakov-Boreysha, L.; Dinnar., U.; G. Jakobson, C.; Nemirovsky, Y.; Sens. Actuators B.97, 122–131, 2004.
[13] Firdaus, M.L.; Alwi, W.; Trinoveldi, F.; Rahayu, I.; Rahmidar, L.; Warsito, K.; Procedia Environ. Sci. 20, 298-304, 2014.
[14] Khoshmaram, L.; Mohammadi Hergalan, M.; Babadi nazemi, A.; Microchem. J. 171, 106773, 2021.