بررسی میزان تولید ترکیبات فنلی، فلاونوئید و فعالیت آنتی اکسیدانی درکالوسهای حاصل از جداکشت های متنوع گیاه کاسنی (Cichorium intybus L.)
الموضوعات :زهرا زارع 1 , مهین قائمی 2 , فریبا عقیلی 3
1 - گروه آموزش زیست شناسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.
2 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان. گرگان. ایران
3 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان. گرگان. ایران
الکلمات المفتاحية: آنتی اکسیدان, فنل, کالوس, فلاونوئید, Cichorium intybus L,
ملخص المقالة :
ترکیبات طبیعی آنتیاکسیدان میتوانند جایگزین مناسبی در صنایع دارویی باشند. کالوس گیاه کاسنی (Cichorium intybus L) منبع خوبی برای تولید آنتیاکسیدان است. هدف پژوهش ارزیابی میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه کاسنی در شرایط درشیشه و گیاه طبیعی است. بدین منظور پس از تهیه گیاهچههای سالم از بذرهای کاسنی در محیط کشت (MS2/1)، جداکشتهای ساقه، برگ و ریشه تهیه شد و جهت کالوسزایی در محیطهای کشت MS مایع با تیمارهای هورمونی متفاوت کشت شد. عصارههای متانلی از کالوسهای حاصل تهیه شد. محتوی فنول عصارهها با استفاده از معرف فولین سیوکالتیو، میزان فلاونوئید با روش رنگسنجی کلریدآلومینیوم و فعالیت آنتیاکسیدانی از روش اندازهگیری کاهش ظرفیت رادیکالی با دی فنیل پیکریل هیدرازین (DPPH) ارزیابی شد. برای تعیین نوع ترکیبات فنولی موجود در عصاره از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا(HPLC) استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان فنل کل 2.613 mg/g وزنتر کالوس مربوط به جداکشت برگ و با تیمار هورمونی کینتین (0.5mg/L) بیشترین میزان فلاونوئید 0.828 mg/g مربوط به جداکشت ساقه با تیمار هورمونی 2,4-D (0.5mg/L) و بیشترین میزان آنتیاکسیدان کل 89.35 % مربوط به جداکشت ساقه با تیمار هورمونی BAP (1mg/L) بود. بیشترین میزان اسیدکلروژنیک 0.513 mg/g مربوط به جداکشت برگ با تیمار هورمونی BAP (0.75mg/L)و بیشترین میزان اسیدکافئیک 0.009 mg/g مربوط به جداکشت ساقه با تیمار هورمونی کنیتن (1mg/L)بود. کالوسهای حاصل از جداکشت ساقه و برگ با دارا بودن سطح مطلوبی از ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی میتواند به عنوان یک منبع آنتیاکسیدان طبیعی جایگزین آنتیاکسیدانهای مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد.
_||_