مقایسه کمی وکیفی روغن اسانس پونه سای خوشه ای(Nepeta racemose ) در مراحل مختلف رشد
الموضوعات :فاطمه زندی طغان 1 , گیتی برزین 2 , علی مازوجی 3
1 - فارغ التحصیل کارشناس ارشد زیست شناسی فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر
2 - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلام شهر
3 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، رودهن، ایران
الکلمات المفتاحية: اسانس, پونه سای خوشه ای با نام علمی Nepeta racemosa, منطقه جاده هراز بعد از امامزاده هاشم سه راهی پلور به سمت لار,
ملخص المقالة :
پونه سای خوشه ای با نام علمی Nepeta racemosa L. از خانواده نعناعیان گیاهی است علفی، و یکی از گیاهان دارویی مهم در دنیا و کشور ما بوده که دارای مقادیر قابل توجهی متابولیت های ثانویه و به ویژه روغن های اسانسی می باشد. از مواد مؤثره این گیاه استفاده فراوانی هم در طب و هم در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی می شود. (خلد برین و اسلام زاده، 1380) هدف از این پژوهش بررسی و مطالعه روغن اسانس گیاه پونه سای خوشه ای در مراحل مختلف رشداست. گیاه پونه سای خوشه ای گیاه Nepeta racemosaاز نیمه تیر ماه تا اوایل مرداد ماه 1393 در طی مراحل قبل از گلدهی, بعد از گلدهی و مرحله میوه دهی از منطقه جاده هراز بعد از امامزاده هاشم سه راهی پلور به سمت لار, پس از شناسایی جمع آوری گردید نمونه ها با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری شداسانس پونه سای خوشه ای ، ترکیبات مونوترپنی بیشترین درصد اجزاء اسانس گیاه پونهسای خوشهای را در تمامی 5 مرحله دارا هستند که در این بین، مقدار دو ترکیب نپتالاکتون و 1،8-سینئول نسبت به سایر ترکیبات بیشتر بوده است. در بسیاری از مطالعات صورت گرفته در زمینه تعیین ترکیبات شیمیایی اسانسها که در منابع موجود است ترکیبات مونوترپنی جزء غالب آنها را تشکیل داده(33)، و در برخی از آنها نیز مونوترپنهای نپتالاکتون و 1،8-سینئول از مواد اصلی تشکیل دهنده اسانس هستند.
_||_