تاثیر 1-متیل سیکلوپروپن و متیل جاسمونات بر عمر پس از برداشت گلهای شاخه بریده آلسترومریا رقم "کلگری"
الموضوعات : مجله گیاهان زینتیعتیق الله صدیقی 1 , علی تهرانی فر 2 , محمود شور 3 , حسین نعمتی 4
1 - گروه علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فروسی مشهد
2 - استاد گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز دانشگاه فردوسی مشهد
3 - گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
4 - گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
الکلمات المفتاحية: آنتوسیانین, کلروفیل, هیدروکسی کوئینولین, متیلجاسمونات, 1- متیلسیکلوپروپن,
ملخص المقالة :
آلسترومریا یکی از مهم ترین محصولات گلکاری دنیا است که صفاتی مانند تنوع بسیار زیاد در رنگ، ارقام مختلف و زیبایی باعث موفقیت گل آلسترومریا در تجارت جهانی میباشد. استفاده از محلولهای مختلف نگهدارنده گل در مراحل مختلف عرضه گلهای بریدنی به بازار موجب جلوگیری از تولید و فعالیت اتیلن، فراهم نمودن آب و تأمین انرژی مورد نیاز گیاه پس از جدا شدن از پایه مادری شده که باعث افزایش عمر گل و حفظ کیفیت گلهای بریدنی می گردد. بنابراین آزمایش بصورت فاکتوریل سه عاملی بر مبنای طرح کاملا تصادفی با ۵ تکرار در هر تکرار یک شاخه گل در گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد . درین پژوهش اثر ۱-متیل سیکلوپروپن و متیل جاسمونات بر عمر پس از برداشت گل های شاخه بریده آلسترومریا (کلگری) مطالعه شد. نتایج اثر اصلی کاربرد متیل جاسمونات نشان داد که بیشترین میزان جذب آب، وزن تر نسبی، عمر گلجای، کلروفیل a، b ، آنتوسیانین، کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز در غلظت ۰/۲ میکرولیتر در لیتر متیلجاسمونات مشاهده شد. نتایج اثر اصلی کاربرد ۱-متیل سیکلوپروپن نشان داد که بیشترین میزان جذب آب، وزن تر نسبی، عمر گلجای، کلروفیل a، b ، آنتوسیانین، کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز در غلظت ۱ میکرولیتر در لیتر ۱-متیل سیکلوپروپن مشاهده شد. نتایج اثر متقابل کاربرد متیل جاسمونات و ۱-متیل سیکلوپروپن نشان داد که جذب آب، وزن تر نسبی، عمر گلجایی، کلروفیل a وb، آنتوسیانین و آنزیمهای آنتیاکسیدانی در تیمار 4 درصد ساکارز+۳۰۰ میلی گرم در لیتر ۸-هیدروکسی کوئینولین سولفات+۱میکرولیتر در لیتر ۱- متیلسیکلوپروپن +۰/۲ میکرولیتر در لیتر متیل جاسمونات بیشترین میزان بود.
Ahmad, P., Rasool, S., Gul, A., Sheikh, S. A., Akram, N. A., Ashraf, M. and Gucel, S. 2016. Jasmonates: multifunctional roles in stress tolerance. Frontiers in Plant Science, 7: 813.
Alam, M., Fatima, F., Osaidullah, B. Z. and Tariq, K. 2023. Effect of sucrose and citric acid on postharvest quality and vase life of gerbera (cv. Hybrid mix) cut flowers. Journal of Xi’an Shiyou University, 19(1): 383-395.
Asgari, F., Kalateh Jari, S., Motesharezadeh, B., Ghanbari Jahromi, M., & Weisany, W. 2023. Application of Benzylaminopurine with Methyl Jasmonate and Epibrassinolide. Improved Growth and Physio-biochemical Attributes of Strawberry (Fragaria× ananassa cv.‘Albion’). Erwerbs-Obstbau, 1-11.
Asil, M.H., Karimi, M. & Zakizadeh, H. 2013. 1-MCP improves the postharvest quality of cut spray carnation (Dianthus caryophyllus L.) ‘Optima’flowers. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 54(1): 58-62.
Bayat, H., & Moradinezhad, F. 2020. Extending vase life of Narcissus tazetta L. cut flowers using selenium and 1-methylcyclopropene treatments. Journal of Applied Horticulture, 22(3):73-81.
Cakmak, I. & Horst, W. J. 1990. Effect of aluminium on lipid peroxidation, superoxide dismutase, catalase, and peroxidase activities in root tips of soybean (Glycine max). Physiologia Plantarum, 83(3): 463-468.
Capdeville, G., Maffia, L.A., Finger, F.L. & Batista, U. 2003. Gray mold severity and vase life of rose buds after pulsing with citric acid, salicylic acid, calcium sulfate, sucrose and silver thiosulfate. Fitopathology Bras. 28(4): 380-385.
Chanasut, U., Rogers, H. J., Leverentz, M. K., Griffiths, G., Thomas, B., Wagstaff, C. & Stead, A. D. 2003. Increasing flower longevity in Alstroemeria. Postharvest Biology and Technology, 29(3): 325-333.
Chance, B. & Maehly, A. C. 1995. Assay ofCatalase and Peroxidase. Methods in Enzymology, Academic Press, (2): 764—775.
Chutichudet, P., Chutichudet, B. & Boontiang. K. 2010. Effect of 1-MCP fumigation on vase life and other postharvest qualities of siam tulip (Curcuma aeruginosa Roxb.) cv. Laddawan. International Journal of Agricultural Research, 5(1): 1-10.
Da Costa, L. C., de Araujo, F. F., Ribeiro, W. S., de Sousa Santos, M. N., & Finger, F. L. 2021. Postharvest physiology of cut flowers. Ornamental Horticulture, 27: 374-385.
Dar, R. A., Nisar, S., & Tahir, I. 2021. Ethylene: a key player in ethylene sensitive flower senescence: a review. Scientia Horticulturae, 290: 110491.
Darras, A. I., Terry, L. A. & Joyce, D. C. 2005. Methyl jasmonate vapour treatment suppresses specking caused by Botrytis cinerea on cut Freesia hybrida L. flowers. Postharvest Biology and Technology, 38(2):175-182.
Dhindsa, R.S., Plumb-Dhindsa, D. & Thorpe, T.A. 1981. Leaf senescence correlated with increased levels of membrane permeability and lipid peroxidation, and decreased levels of superoxide dismutase and catalase. Journal Experimental Botany, 32: 93-101.
Djanaguiraman, M., Prasad, P. & Al-Khatib, K. 2011. Ethylene perception inhibitor 1-MCP decreases oxidative damage of leaves through enhanced antioxidant defense mechanisms in soybean plants grown under high temperature stress. Environmental and Experimental Botany,71(2): 215-223.
Farooq, M., Wahid, A., Kobayashi, N., Fujita, D. & Basra, S.M.A. 2009. Plant drought stress: effects, mechanisms and management. Agronomy for Sustainable Development, 29: 185-212.
Farazmandi, M., Mirzakhani, A., Sajedi, N. A., Nasri, M., & Gomariyan, M. 2020. Physiological characteristics and vase life responses of rose cut flowers (Rosa hybrida L. cv.‘Royal Baccara’) to benzyl adenine and 1-metylcylcopropene. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 48(4).
Foukaraki, S. G., Cook, B., Papadimitriou, M. D. & Terry, L. A. 2017. Effect of Methyl Jasmonate and Sucrose on Endogenous Non-structural Carbohydrates in Petals and Leaves of Cut ‘First Red’Roses (Rosa hybrida L.). Journal of Ornamental Plants, 7(2): 73-80.
Gebremedhin, H. 2020. Effects of aluminum sulphate, ethanol, sucrose and their combination on the longevity and physiological properties of Rose (L.) cut flowers. Journal of Horticultural Research, 28(1): 29-38.
Hasanzadeh-Naemi, M., Jari, S. K., Zarrinnia, V., & Fatehi, F. 2021. The effect of exogenous methyl jasmonate and brassinosteroid on physicochemical traits, vase life, and gray mold disease of cut rose (Rosa hybrida L.) flowers. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 20(7): 467-475.
Kim, Y. A., Lee, J. S., Park, J. S. & Lee, P. O. 2010. Extending the vase life of cut iris' Blue Magic'flowers by 1-methylcyclopropene. Horticultural Science & Technology, 28(6): 985-989.
Liao, W. B., Zhang, M. L. & Yu, J. H. 2013. Role of nitric oxide in delaying senescence of cut rose flowers and its interaction with ethylene. Scientia Horticulturae, 155: 30-38.
Lichtenthaler, H.K. & Wellburn, A. R. 1983. Determinations of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. 32(3): 261-278.
Manzoor, A., Rahman, A., Qamar, M. and Ashraf, S. 2018. Evaluation of different preservative solutions and packaging material for improving postharvest quality of gladiolus (Gladiolus grandiflorus) cut spikes. World Journal of Biology and Biotechnology, 3(3): 215-222.
Meng, X., Fang, J., Fu, M., Jiao, W., Ren, P. and Yang, X., 2023. The Role of 1-methylcyclopropylene (1-MCP) and Salicylic Acid (SA) in Induced Resistance of Postharvest Fruits. Horticulturae, 9(1): p.108.
Mohammadi Kabari, S. F., & Jadid Soleimandarabi, M. 2019. Improving Alstroemeria vase life by plant extracts and 8-Hydroxyquinoline sulfate. Journal of Ornamental Plants, 9(1): 1-11.
Monya, M., Ariina, M. S., Pertin, M., Anna, Y., & Lohe, V., 2021 Enhancing Vase Life Of Alstroemeria Through Various Treatments. Just Agriculture Vol.2, e-ISSN: 2582-8223
Nergi, M. A. D. & Ahmadi, N. 2014. Effects of 1-MCP and ethylene on postharvest quality and expression of senescence-associated genes in cut rose cv. Sparkle. Scientia Horticulturae, 166: 78-83.
Nikbakht, A., Ashrafi, N., & Kafi, M. 2020. Cut Flowers: Scientific and Practical Principles of Cultivation. Isfahan: Isfahan University Press, Second Edition.
Park, Y. M. 2012. 1-MCP application for horticultural commodities in Korea: Practical potential and future task. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 53(6): 441-446.
Ruiz-Garcia, Y. & Gomez-Plaza, E. 2013. Elicitors: a tool for improving fruit phenolic content. Agriculture, 3(1): 33-52.
Seglie, L., Martina, K., Devecchi, D., Roggero, C., Trotta, F. & Scariot, V. 2011. The effects of 1- MCP in cyclodextrin-based nanosponges to improve the vase life of Dianthus caryophyllus cut flowers. Postharvest Biology and Technology, 59: 200-205.
Serek, M., Sisler, E. C. & Reid, M. S. 1998. 1-Methylcyclopropene, a novel gaseous inhibitor of ethylene action, improves the life of fruits, cut flowers and potted plants. Plant Bioregulators in Horticulture 394: 337-346.
Serek, M., Woltering, E. J., Sisler, E. C., Frello, S. & Sriskandarajah, S. 2006. Controlling ethylene responses in flowers at the receptor level. Biotechnology advances, 24(4): 368-381.
Sharafshah Rostami, A., & Kaviani, B. 2023. Effect of glucose, fructose, and sucrose on vase life, antioxidants enzymes, and some physiologic parameters of carnation cv. ‘Yellow Candy’ cut flower. Journal of Horticultural Science 37(1): 29-46.
Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T.S. & Naderi, R. 2009. Essential oils and silver nanoparticles (SNP) as novel agents to extend vase-life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. Dune) flowers. Postharvest Biology and Technology, 53:155-158.
Son, K.C., Byoun, H.J. & Yoo, M.H. 2003. Effect of pulsing with AgNO3 or STS on the absorbtion and distribution of silver and the vase life of cut rose ‘Red Sandrn’. Acta Horticulture, 624 365-366.
Sun, J., Guo, H., & Tao, J. 2022. Effects of harvest stage, storage, and preservation technology on postharvest ornamental value of cut peony (Paeonia lactiflora) flowers. Agronomy, 12(2): 230.
Tabatabaei, S., & Ehsanzadeh, P. 2016. Photosynthetic pigments, ionic and antioxidative behaviour of hulled tetraploid wheat in response to NaCl. Photosynthetica, 54: 340-350.
Vehniwal, S. S. & Abbey, L. 2019. Cut flower vase life–influential factors, metabolism and organic formulation. Horticulture International Journal, 3(6): 275-281.
Verlinden S., and Garcia J.J.V. 2004. Sucrose loading decreases ethylene responsiveness in carnation (Dianthus caryophyllus cv. White Sim) petals. Postharvest Biology and Technology, 31: 305–312.
Wagstaff, C., Chanasut, U., Harren, F. J., Laarhoven, L. J., Thomas, B., Rogers, H. J. & Stead, A. D. 2005. Ethylene and flower longevity in Alstroemeria: relationship between tepal senescence, abscission and ethylene biosynthesis. Journal of Experimental Botany, 56(413): 1007-1016.
Wang, S.Y., Bowman, L. & Ding, D. 2008. Methyl jasmonate enhances antioxidant activity and flavonoid content in blackberries (Rubus sp.) and promotes anti proliferation and promotes anti proliferation of human cancer cells. Food Chemistry.107: 1261-1269.
Yue, L., Kang, Y., Li, Y., Kang, D., Zhong, M., Chai, X. & Yang, X. 2023. 1-Methylcyclopropene promotes glucosinolate biosynthesis through BrWRKY12 mediated jasmonic acid biosynthesis in postharvest flowering Chinese cabbage. Postharvest Biology and Technology. 203: 112415.