پراکنش جغرافیایی سرطان گوارشی و ارتباط آن با نیترات خاک در سکونتگاههای روستایی (مطالعۀ موردی؛ روستاهای شهرستان اردبیل)
الموضوعات :رسول صمدزاده 1 , سید سعید عزیززاده 2 , احمد قاسمی 3
1 - دانشیارگروه جغرافیا، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه جغرافیا، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
3 - استادیار گروه بیماری های عفونی، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران
الکلمات المفتاحية: شهرستان اردبیل, نیترات خاک, سرطانهای گوارشی, شیوعشناسی,
ملخص المقالة :
این پژوهش برای مطالعۀ ارتباط میزان تجمع نیترات خاک در مناطق مختلف دشت اردبیل با میزان سرطان های گوارشی (کلون، مری، معده و رودۀ کوچک) انجام شده است. جهت انجام تحقیق از خاک های 34 روستای حومۀ اردبیل بهطور تصادفی (از هر روستا 3 نمونه) نمونه برداری شده و به آزمایشگاه خاکشناسی جهت اندازه گیری میزان نیترات منتقل گردید. موقعیت مکانی نمونه ها با استفاده از دستگاه GPS مشخص و نقشۀ مربوطه با استفاده از تکنیک GIS تهیه گردید. همزمان پرسشنامه ای نیز در بین کشاورزان روستاهای مورد مطالعه توزیع و تکمیل گردید. داده های حاصل از نتایج آزمایشگاه و پرسشنامه با استفاده از نرم افزاز spss19 تجزیه و تحلیل گردیده و همبستگی صفات مورد مطالعه نیز بررسی شد و ارتباط بین میزان مصرف و تجمع نیترات از خاک مزارع نیز با استفاده از آزمون T-test مطالعه گردید. میانگین نیترات خاک مزارع دشت اردبیل بیشتر از استاندارد توصیه شده و برابر با 414 میلی گرم در کیلوگرم بود. نتایج نشان داد که عوامل میزان نیترات خاک و نیترات مصرفی در هر هکتار بر شیوع سرطان گوارشی تاثیر دارد (pv<0.05). براساس نتایج حاصل مشخص شد که سرطان گوارشی در نواحی شمال و شمال باختری دشت پراکنده بوده و گسترش جغرافیایی آن منطبق با نوع خاک حاوی نیترات است.
Saremi, A. & Heidari, A. (1994). Study of possible effective factors in the development of gastric cancer in 90 patients. Iranian medical science journal. 1 (2), 65- 69.
Samadzadeh, R. (2005). An introduction to research method in physical Geography. (1nd). Islamic Azad University press of Mianeh Branch. 194 p.
Samadzadeh, R. Kayam, M. & Amini, H. (2010). New insight to Geomorphological Evolution of the structural depression of Ardebil with Land use approach. Journal of Geography and environmental planning. 37 (1), 105- 130.
Taghian, A. Entezari, M. Sepahvand, S. and Hashemi, H. (2015). The relationship between nitrate in drinking water and gastric cancer in the Isfahan province. Iranian Journal of Health Syst Res; 11(3):473-485.
Argonne National Laboratory, EVS. Human Health Fact Sheet: Nitrate and Nitrite;Available from 2005 [Online]. Available from: www.ead.anl.gov/pub/doc/nitrate-ite.pdf.[cited 2011 4 May]
Alboresi, A. C. Gestin, M.T. Leydecker, M. Bedu, C. Meyer, H. & Truong, N. (2005). Nitrate, a signal relieving seed dormancy in Arabidopsis. Plant Cell Environ. 28, (2), 500-512.
Asulin, Y. McCann, TJ. & Mccarty, CW. (2004). Cancer incidence and mortality in Grenada. West Indian Medical Journal; 53: 368-73.
Babai, M., MosaviSh, B., Malek, M. (2005). Evidence of Cancer in urban regions of Semnan. Journal of SemnanMedical Sciences.6 (2): 237-44.
Bertin, P., & Gallais, A. (2000). Genetic variation for nitrogen use efficiency in a set of recombinant maize in bred lines. I. Agrophysiological results. Maydica 45 (3): 53–66.
Buntix, F., Geys, H., Lousbergh, D., (2003) Geographical difference in Cancer incidence in the Belgian Province of Limbury. European Journal of Cancer. 39 (3):2058-72.
Dinitrieva, Z.A., & Tsadko, I. (1990). The plant density requirements of newly adapted potato cultivars. Kartofel-i-Ovoshchi. No 1: 12-13.
Esmailnasab, N., Moradi, GH, Zarei, M & Ghadri, E. (2006). Study of epidemiologic status and evidence rate of Cancer in kordestan. Journal of kordestan Medical Sciences University. 11:18-25.
Fageria, N., Baligar, V.C, & Jones, A. (1997). Growth and mineral nutrition of field crops. Ed. By R.R Bowker. Marcel Dekker Inc. USA. Chapter 1. pp. 1-11.
Fageria, N.K., & Baligar, V. (2005). Enhancing nitrogen use efficiency in crop plants. Advances in Agronomy. 88: 97-185.
Fan AM, Willhite CC, Book SA. (1987). Evaluation of the nitrate drinking water standard with reference to infant methemoglobinemia and potential reproductive toxicity. Regul Toxicol Pharmacol; 7(2): 135-48.
FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). (2008). Available at: http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx (Accessed 30 March 2010).
Fernie, A.R., & Willmitzer, L. (2001). Molecular and biochemical triggers of potato tuber development. Plant Physiol. 127: 1459-1465.
Juhasz L, Hill MJ, Nagy G. (1980). Possible relationship between nitrate in drinking water and incidence of stomachcancer. IARC Sci Publ; (31): 619-23.
Haase, T., Schuler, C., & Heb, J. (2007). The effect of different N and K sources on tuber nutrient uptake, total and graded yield of potatoes (Solanum tuberosum L.) for processing. (Solanum tuberosum L.) For processing. Euro. J. Agronomy. 26: 187-197.
Hassanpour, A., Azari, E. (2006). Quality of life and related factors in cancer patients. Abstract Book of National congress of care in special diseases. Ahvaz; Ahvaz University of Medical Sciences. p. 42.
Gilchrist M, Winyard PG, Benjamin N. (2010). Dietary nitrate-good or bad? Nitric Oxide; 22(2): 104-9.
Lundberg, J., Weitzberg, E., Cole, J., & Benjamin, N. (2004). Nitrate, bacteria and human health. Nat. Rev.Microbiol. 2, 593-602.
Mohaddesi, H., Hassanzadeh, G., Yegansangi, M. (2011). Evaluation of quality of life in breast Cancer patients treated in the Cancer Research Center of Hope - Urmia. Iran breast disease. 5 (4): 35-43.
Moller H, Landt J, Pedersen E, Jensen P, Autrup H, Jensen OM. (1989). Endogenous nitrosation in relation to nitrateexposure from drinking water and diet in a Danish rural population. Cancer Res; 49(11): 3117-21.
Sajadi, A., Malekzadeh, R., & Derakhshan, M. (2003). Cancer occurance in Ardabil: Resualt of a population based Cancer registry from Iran. International Journal of Cancer. 107:113-8.
Shamseddin, A., Sibai, A., & Gehchan, N. (2004). Cancer incidence in postwar Lebanon: Findings from the first national population-based registry 1998. Annals of Epidemiology. 14: 663-8.
_||_