Oleuropein content in olive leaves extract of sponge cake
الموضوعات : مجله گیاهان داروییفریبا عطایی 1 , جواد کرامت 2 , محمد حجت الاسلامی 3 , مریم میرلوحی 4
1 - گروه علوم و صنایع غذایی ،دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
4 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران؛
الکلمات المفتاحية: HPLC, Extract, Oleuropein,
ملخص المقالة :
Background & Aim: Oleuropein has pharmacologic properties and is the main component of olive leaves which is considered to be the most pharmacologic compounds of olive (Olea europaea L.). The aim of this work was to investigate the possible using of the extract of this plant in food industry (sponge cake) in order to take advantage of its medicinal properties. Experimental: Ethanolic extract of olive leaves was added to sponge cake formula (0, 0.5, 1, 1.5, and 2 for 100g flour) and oleuropein content of the samples was determined using HPLC. In addition, the sensory qualities of the samples, such as taste, off flavor, texture, color, odor and overall acceptability were measured by a five point hedonic sensory test which performed by twenty panelists. Results & Discussion: According to the sensory evaluation, no significant difference in respect to taste and off flavor was found between the samples containing 0.5 g of extract and the reference samples. Furthermore, no significant difference was observed between the samples containing 0.5 and 0.2 g extract and reference samples in respect to the texture. On the whole the sample containing 0.5 g extract was the only product that showed to be accepted by the panelists contained 0.003 g (63 ppm) oleuropein was presented. There was no significant difference between the samples, including reference in respect to their protein, fat and mineral contents. Recommended applications/industries: Olive leaves containing oleuropein and rich in phenolic compound having pharmacologic properties could be used in food industry (sponge cake).
اسماعیلی دهج، م.، کاکو، م.، رضوانی، م.، میرحسینی، ج. و مشتاقیون، ح. 1391. اثر آنتی آریتمیک عصاره خوراکی برگ زیتون به مدت زمان آن وابسته است. مجله دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه مازندران، 64:95-57.
جایمند، ک.، رضایی، م.، نجفی، ا. و گلی پور، م. 1388. استخراج و مقایسه میزان اولئوروپین از برگ و گیاه میوه زیتون Olea europaea L در سه استان گیلان، تهران، فارس. فصلنامه پژوهشی، 131(1): 1-8.
پورنورمحمدی، ش.، شریفیفر، ف.، طالبیان، ا.، خیاطیان، م.، شمسعلی، ر. و مصلحی، ا . 1388. اثر برگ گیاه زیتون بر افزایش انسولین ترشح شده با واسطه گلوکز از جزایر لانگرهانس جدا شده از پانکراس رت . فصلنامه گیاهان دارویی، 28: 38-46.
صابری، م.، بلوریان، و. و کاظمی صالح، د. 1388. تاثیر برگ زیتون بر فشارخون های ملایم تامتوسط و مقاوم به درمانهای معمول فشار خون. فصلنامه گیاهان دارویی، 27:52-59.
مهدیان مهر، ه. و حدادخداپرست، م. 1387. بررسی استفاده از عصاره برگهای زیتون به عنوان منبعی از پلی فنلها برای پایداری اکسیداتیو و فعالیت آنتیاکسیدانی روغن های نباتی تجاری، اولین همایش برگزاری روغن زیتون، تهران، اسفند . ص 224-229.
Abu-zaiton, A. And Abu-Albasal, M .A. 2012. Water decoction of olive leaf reduces blood glucose in normal and alloxan diabetic rats. International Conference on Medical, Biological and Pharmaceutical Sciences.,18: 100-102.
Amin, M. E., Virk, P., Elobeid, M. A. R., Almarhoon, Z. M., Hassan, Z. K., Omer, S. A., Merghani, N. M., Daghestani, M. H. and Al Olayan, E. M. 2013. Anti-diabetic effect of Murraya koenigii (L) and Olea europaea (L) leaf extracts on streptoz otocin induced diabetic rats. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences., 26(2): 359-365.
Amiot, M. J., Fleuriet, A. and Macheix, J. J. 1986. Importance and evolution of phenolic compounds in Olive during growth and maturation. Journal Agricultural Food Chemistry., 34: 823-826.
Ansari, M., Kazemipour, M. and Fathi, S. 2011. Development of a simple green extraction procedure and HPLC method for determination of oleuropein in olive leaf extract applied to a multi-source comparative study.Iranian Chemical Society., 8: 38-47.
Briante, R., Cara, F. L., Febbraio, F., Patumi, M. and Nucci, R. 2000. Bioactive derivatives from oleuropein by a biotransformation on Olea europaealeaf extracts. Journal of Biotechnology., 93: 109 – 119.
Dekanski, D., Hudomal, S. J., Tadic, V., Markovic, G., Arsic, I. and Mitrovic, D. M. 2009. Phytochemical analysis and gastroprotective activity of an olive leafe extract. Journal of the Serbian Chemical Society., 74(4): 367-377.
European Medicines Agency Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). 2012. Assessment report on Olea europaea L. Available from: http://www.ema.europa.eu.
Haloui, E., Marzouk, B., Marzouk, Z., Bouraoui, A. and Fenina, N. 2011. Hydroxytyrosol and oleuropein from olive leaves: Potent anti-inflammatory and analgesic activities. Journal of Food, Agriculture & Environment., 9 (3&4): 128-133.
Keskın, D., Ceyhan, N., Uğur, A. and Dbeys, A. 2012. Antimicrobial activity and chemical constitutions of West Anatolian olive (Olea europaea L.) leaves. Journal of Food, Agriculture & Environment., 10(2): 99-102.
Khalil, M. M. H., Ismail, E. H. and El-Magdoub, F. 2010. Biosynthesis of Au nanoparticles using olive leaf extract. Arabian Journal of Chemistry., 5: 431–437.
Malik, N. S. A. and Bradford, J. M. 2006. Changes in oleuropein levels during differentiation and development of floral buds in ‘Arbequina’ olives. Scienta Horticultural., 110: 274-78.
Özkaya, F. D. and Özkaya, M. T. 2011. Oleuropein using as an Additive for Feed and Products used for Humans. Food Processing & Technology., 3: 1-7.
Pereira, A., Marcelino, F., Valentão, P., Andrade, P., Seabra, R., Estevinho, L., Bento, A. and Pereira, J. 2007. Phenolic Compounds and Antimicrobial Activity of Olive (Olea europaea L. Cv. cobrançosa) leaves. Molecules., 12:1162-1153.
Silva, S., Gomes, L., Leitão, F., Coelho, A. V. and Vilas Boas, L. 2006. Phenolic compounds and antioxidant activity of Olea europaea L. fruits and leaves. Food Science and Technology International., 12(5):385–396.
Tayoub, G., Sulaiman, H., Hssan, A. H. and Alorfi, M. 2012. Determination of oleuropein in leaves and fruits of some Syrian olive varieties.International Journal of Medicinal and Aromatic Plants., 3: 428-433.