Effects of cultivation condition and storage on dried stigmata of Crocus sativus L. on determination of Crocin
الموضوعات : مجله گیاهان داروییکامکار جایمند 1 , محمد باقر رضایی 2 , اکبر نجفی آشتیانی 3
1 - موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، صندوق پستی 116 – 13185، تهران، ایران
2 - موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، صندوق پستی 116 – 13185، تهران، ایران
3 - موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، صندوق پستی 116 – 13185، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: HPLC, Crocin, Crocus sativus L, Storage condition,
ملخص المقالة :
Background & Aim: Saffron extract is widely used in the food industry. Saffron (Crocus sativus L.) stigmata contain rare water-soluble carotenoids and the major one is Crocin and this compound have a antitumor in rate and human losomi cells and other model of cancer cells. In this research, we are study on effects of cultivation condition and storage on dried stigmata of Crocus sativus L. on determination of Crocin. Martial & Methods: Samples were collected on November 2006 from two providences (Tehran and Markazi). We kept samples for 20 months dried stigmata of Crocus sativus L . in three different conditions light, dark and refrigerator on zero degree and on November 2008 samples were analysed by High- Performance Liquid Chromatography (HPLC).Results & Discussion: Crocin content from Tehran province (Karaj) in light were 0.029%, dark 0.041% and refrigerator 0.030% and for Markazi province (Khomaine) were in light 0.030%, dark 0.030% and refrigerator 0.028%. Conclusion: With the results of above the best condition to kept dried stigmata of Crocus sativus L. are dark.
حسینی، ع. 1376. فرآوری زعفران. موسسه کشاورزی و خدمات زعفران کاری زرگل، ص 22 – 5.
جایمند، ک.، رضایی، م. ب. و نجفی آشتنیانی، ا. 1386 . تأثیر مدت زمان نگهداری کلاله زعفران .Crocus sativus L. بر میزان ترکیب crocin ، فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 23(2): 268- 262.
زرگری، ع. 1369. گیاهان دارویی. چاپ پنجم. انتشارات دانشگاه تهران . جلد چهارم، 924 صفحه.
صداقت، ن. 1379. تکنولوژی بسته بندی مواد غذایی، دقت. 232 صفحه.
عاطفی، م. 1378. بررسی اثر خشک کردن انجمادی بر فاکتورهای کیفی زعفران. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی.
فاطمی، ح. 1380. شیمی مواد غذایی. شرکت سهامی انتشار، 480 صفحه.
مؤمنی، ت. 1379. عصاره های گیاهی، شهید فرهاد رضا. 148 صفحه.
میرحیدر، ح. 1372. معارف گیاهی، کاربرد گیاهان در پیشگیری و درمان بیماری ها. دفتر نشر فرهنگ اسلامی تهران. جلد دوم، 535 صفحه.
همتی کاخکی، ع. 1370. بررسی تأثیر روش های مختلف خشکانیدن در کیفیت زعفران. گزارش طرح پژوهشی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، پژوهشکده خراسان. ص 39- 5.
Abdullaev, F. I. 2002. Cancer chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativus L.). Expet Bio Med, 227: 20-25.
Cryan, G. F., Markou, A. and Lucki, I. 2002. Assessing antidepressant activity in rodents: recent developments and future needs. Trends Pharmacol Sci, 23: 238-45.
Hosseinzadeh, H. and Younesi, H. 2002. Petal and stigma extracts of Crocus sativus L. have antinociceptive and anti-inflammatory effects in mice. BMC Pharmacol. 2: 1-8.
Nair, S. C., Kurumboor, S.K. and Hasegawa, J.H., 1995. Saffron chemoprevention in biology and medicine: a review. Cancer Biotherapy, 10: 257-264.
Raina, B. L., Agarwal, S. G., Bhatia, A. K. and Gaur, G. S. 1996. Changes in pigments and volatiles of saffron (Crocus sativus L.) during processing and storage. J. Sci Food Agric, 71: 27-32.
Tarantilis, P. A., Morjani, H., Polissiou, M. and Manfait, M. 1994. Inhibition of growth and induction of differentiation of promyelocytic leukemia (HL-60) by carotenoids from Crocus sativus L. Anticancer Res, 14: 1913-1918.