ارزیابی اثر اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) بر میکروارگانیسمهای آلوده کننده غذا
الموضوعات :نازنین خاکی پور 1 , فاطمه حق شناس 2
1 - گروه علوم کشاوری و منابع طبیعی- واحد سوادکوه- دانشگاه آزاد اسلامی- سوادکوه- ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی- واحد سوادکوه- دانشگاه آزاد اسلامی- سوادکوه- ایران
الکلمات المفتاحية: اسانس, باکتری, تتراسایکلین, علف لیمو,
ملخص المقالة :
هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد باکتریایی اسانس علف لیمو (Cymbopogon citratus) علیه باکتری های پاتوژن می باشد. بدین منظور خاصیت ضد باکتریایی اسانس از طریق حداقل غلظت بازداری (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) علیه 5 باکتری پاتوژن و عامل فساد مواد غذایی باکتری گرم مثبت شامل باسیلوس سرئوس و کلستریدیوم بوتولینوم و گرم منفی شامل اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا و شیگلا تعیین شد. نتایج نشان داد بالاترین MIC و MBC علیه باکتری گرم منفی شیگلا مشاهده شد (ppm66/566 MIC:،ppm 33/658 :MBC ). کمترین مقادیر MIC و MBC علیه باکتری کلستریدیوم بوتولینوم مشاهده شد (ppm 33/258 MIC:، ppm 08/408 :MBC ). همچنین فعالیت ضد باکتریایی غلظت های مختلف (ppm 100، 250، 500، 750 و 1000) اسانس از طریق قطر هاله عدم رشد نیز تعیین و با آنتی بیوتیک تتراساکلین مقایسه شد. قطر هاله عدم رشد غلظت های مختلف عصاره مربوط به باسیلوس سرئوس 29/10 تا 83/24 میلی متر، کلستریدیوم بوتولینوم 65/9 تا 72/28 میلی متر، اشریشیا کلی 25/8 تا 58/19 میلی متر، سودوموناس آئروژینوزا 41/6 تا 15/18 میلی متر و شیگلا 41/5 تا 41/16 میلی متر بوده است و در مجموع غلظتهای ppm 750 و 1000 عصاره خاصیت ضد میکروبی بالاتری در مقایسه با آنتی بیوتیک تتراساکلین داشتند. بر اساس نتایج این مطالعه، اسانس علف لیمو اثر ضد میکروبی قابل قبولی دارد و می تواند در یافتن داروی مناسب در این زمینه سودمند باشد.
_||_