بررسی فراوانی آلودگی به Sarcocystis درگاوهای کشتار شده در شهرستان کاشان به روش هضم بافتی ، سال 1398
الموضوعات :حسین هوشیار 1 , فرشته چهرازی 2 , محسن اربابی 3 , رضا شرافتی چالشتری 4 , مهدی ناظری 5
1 - دانشگاه علوم پزشکی کاشان
2 - گروه انگل شناسی ، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان
3 - دانشگاه علوم پزشکی کاشان
4 - گروه تغذیه، مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
5 - گروه انگل شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان
الکلمات المفتاحية: "گوشت", "سارکوسیستیس", "گاو", "کاشان",
ملخص المقالة :
سارکوسیستیس تک یاخته بسیار شایعی است که انسان و طیف وسیعی از حیوانات را در سرتاسر جهان آلوده میکند.. گاو به عنوان یکی از منابع مهمی غذایی انسان در معرض آلودگی به این انگل می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع آلودگی به سارکوسیستیس در گاوهای کشتار شده در منطقه کاشان در سال 1398 می باشد. در این مطالعه مقطعی تعداد162 نمونه بصورت تصادفی از 54 گاو ( هر گاو سه نمونه شامل عضله، دیافراگم و مری) تهیه گردید. پس از ثبت مشخصات حدود 20-15 گرم از هر نمونه طبق روش دابی و همکاران در طول شب در محلول هضمی و در دمای 27درجه قرار گرفت. سپس نمونهها سانتریفوژ شدند و از رسوب حاصل دو گسترش تهیه و با روش گیمسا رنگ آمیزی گردید و از نظر وجود سیستیزویت مورد بررسی میکروسکپی قرار گرفتند. در مجموع در %4/94لاشه مورد بررسی سیستیزویتهای سارکوسیستیس مشاهده گردید. میزان آلودگی در عضله، دیافراگم و مری به ترتیب %7/90،% 87 و%5/81 بود اما اختلاف مشاهده شده از نظر آماری معنی دار نبود در بررسی ماکروسکپی تنها در یک مورد کیستهای ماکروسکپی مشاهده شد.این مورد همزمان از نظر میکروسکپی نیز آلوده بود.بررسی حاضر نشان داد که میزان آلودگی به سارکوسیستیس در گاوهای کشتار شده در کاشان مانند سایر نقاط ایران از میزان بالایی برخوردار است لذا اقدامات بهداشتی جهت کاهش آلودگی در دام و نیز دقت در پخت کامل گوشت و فراوردههای گوشتی جهت جلوگیری از آلودگی انسان توصیه میشود..
_||_