لیستریاهای جداسازی شده از پنیرهای سنتی منطقه تبریز: فراوانی، تنوع گونهای و ویژگیهای فنوتیپی
الموضوعات :آیدا کلانتری پور 1 , شهرام حنیفیان 2
1 - دانشآموخته کارشناسیارشد صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: حساسیت آنتیبیوتیکی, پنیر سنتی, گونههای لیستریا, تولید بیوفیلم, مقاومت حرارتی,
ملخص المقالة :
آلودگی شیر و فرآوردههای آن به باکتریهای بیماریزا همچون لیستریا تهدیدی برای مصرفکنندگان این نوع محصولات بهشمار میرود. هدف این مطالعه، بررسی فراوانی و تنوع گونهای لیستریا در پنیرهای سنتی منطقه تبریز بود. همچنین الگوی حساسیت آنتیبیوتیکی، توانایی تولید بیوفیلم و مقاومت حرارتی جدایهها ارزیابی گردید. برای این منظور تعداد 100 نمونه پنیر سنتی بهصورت تصادفی جمعآوری و با استفاده از روشهای متداول کشت، جداسازی و شناسایی گردید. نتایج نشان داد، از مجموع 100 نمونه پنیر، 12 لیستریا جداسازی شد که 5 جدایه لیستریا مونوسایتوجنز و 7 جدایه لیستریا ایوانووی بودند. همچنین، از بین 13 آنتیبیوتیک مختلف 100% جدایهها نسبت به اکساسیلین و 75% به نالیدکسیکاسید مقاوم بودند تمامی جدایهها نسبت به کوتریموکسازول، تتراسایکلین، جنتامایسین، اریترومایسین و ونکومایسین حساسیت داشتند. نتایج آزمون تولید بیوفیلم نشان داد، تمامی جدایههای لیستریا مونوسایتوجنز مولدین ضعیف بیوفیلم بودند در حالیکه در جدایههای لیستریا ایوانووی درجات متفاوتی (ضعیف، متوسط و قوی) از تولید بیوفیلم دیده شد. طبق یافتههای ارزیابی مقاومت حرارتی، ترمالیزاسیون بر هیچیک از جدایههای لیستریا تأثیر کشندگی معنیداری نداشت، اما در مقابل پاستوریزاسیون سریع طی 5 ثانیه تعداد هر دو گونه لیستریا را به کمتر از حد قابل ردیابی کاهش داد (P<0.01). همچنین پاستوریزاسیون کند اثر متفاوتی (P<0.01) بر روی دو گونه لیستریا نشان داد. با توجه به اینکه گونه مونوسایتوجنز و بهمیزان کمتر گونه ایونووی هر دو بیماریزای مهم انسانی هستند، لذا میتوان به این جمعبندی رسید که پنیرهای سنتی منطقه تبریز خطر بالقوه از نظر آلودگی با لیستریا میباشند.
_||_