مطالعه کیفیت میکروبی نمونه های موادغذایی جمع آوری شده ازمنطقه شرق گیلان
الموضوعات :علیرضا مسیحا 1 , محمدرضا خوش خلق 2 , خسرو عیسی زاده 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان
2 - عضو هیئت علمی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
3 - عضو هیئت علمی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
الکلمات المفتاحية: آلودگی میکروبی, مواد غذایی, منطقه شرق گیلان,
ملخص المقالة :
باکتریها ازجمله مهمترین عوامل ایجادکننده عفونتها و مسمومیتهای غذایی محسوب میشوند، بهطوریکه آلودگی میکروبی مواد غذایی خود بهعنوان یک مشکل مهم جهانی رو به افزایش است. مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان آلودگی میکروبی مواد غذایی منطقه شرق گیلان صورت گرفته است.در این مطالعه توصیفی مقطعی، 606 نمونه مواد غذایی مختلف از مناطق شرق استان گیلان بهطور تصادفی بهمنظور تعیین تنوع کیفیت باکتریایی ماده غذایی، برحسب نوع و منبع آن، نمونهبرداری و به آزمایشگاه میکروبشناسی دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان ارسال و ازنظر آلودگی باکتریایی مورد آزمایش قرار گرفتند. اینمطالعهنشان داده باکتریهای مزوفیل هوازی، اشرشیا کلی و کلیفرمها بهعنوان آلودهکنندهترین ماده غذایی شناخته شده میباشند (001/0>P)، بهطوریکه درمجموع 55/11 درصد آلودگی به اشرشیا کلی، 97/6 درصد به باکتریهای مزوفیل هوازی و 8/6 درصد آلودگی مربوط به کلیفرمها بوده است. ازنظر شمارش کلی باکتریها و کلیفرمها و آلودگی به باکتریهای بیماریزا سالاد کاهو، شیرینیتر و آب میوههای دستساز، شیر محلی و بستنی سنتی به عنوان آلودهترین غذاها شناخته شدند. در میان مواد غذایی مورد آزمایش آلودگی به اشرشیا کلی برای شیرینیجات (17 درصد)، آب میوهها (15 درصد)، محصولات لبنی (7/9 درصد)، فرآوردهای پروتئینی (12 درصد) و میوه و سبزیجات (3/6 درصد) بیشترین میزان را نشان دادهاست. با توجه به یافتههای این مطالعه، بهمنظور جلوگیری از آلودگی میکروبی مواد غذایی آموزش افراد، رعایت اصول بهداشتی و نظارت در آمادهسازی، حمل و نقل، ذخیرهسازی و عرضه مواد غذایی ضروری میباشد.