جداسازی باکتریهای اسیدلاکتیک از محصولات لبنی محلی شهرستان گرگان با توان مهار رشد برخی از بیماریزاهای گوارشی
الموضوعات :هادی کوهساری 1 , زینب رشتی 2 , شهره عرب 3
1 - استادیار گروه میکروبیولوژی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم وصنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
3 - دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم وصنایع غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
الکلمات المفتاحية: شهرستان گرگان, باکتریهای اسید لاکتیک, محصولات لبنی محلی, فعالیت ضدباکتریایی, بیماریزای گوارشی,
ملخص المقالة :
جداسازی و شناسایی باکتریهای اسیدلاکتیک از محصولات محلی میتواند در معرفی انواعی منحصر بهفرد از پروبیوتیکها نقش بسزایی داشته باشد. این مطالعه با هدف جداسازی باکتریهای اسید لاکتیک از محصولات لبنی محلی شهرستان گرگان با توان مهار رشد برخی از پاتوژنهای گوارشی انجام شد. بهمنظور جداسازی باکتریهای اسید لاکتیک، کشت نمونهها بر روی محیطهای کشت اختصاصی MRSآگار، M17 آگار، KAA و MRS+Vancomycin انجام شد. سپس بر اساس ویژگیهای مورفولوژی معمول و تستهای بیوشیمیایی و تخمیر قندی ایزولهها تعیین هویت شدند. ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی محلول رویی کشت ایزولهها علیه چهار باکتری بیماریزای گوارشی با روش چاهک صورت پذیرفت. از 24 نمونه دوغ و پنیر محلی و 4 نمونه صنعتی در مجموع 73 ایزوله شناسایی شدند که در این بین لاکتوباسیلوس کازئی با 24/34 درصد بیشترین فراوانی را داشت. لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس جدا شده از دوغ و پنیر گوسفندی و لاکتوباسیلوس دلبروکئی و لاکتوباسیلوس رامنوزوس جدا شده از دوغ گوسفندی علیه تمامی باکتریهای پاتوژن مورد مطالعه یعنی اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و سیتروباکتر فروندی فعالیت ضدباکتریایی قابل توجهی نشان دادند. همچنین باکتریهای اسیدلاکتیک جدا شده از نمونههای صنعتی فعالیت ضدباکتریایی کمتری در مقایسه با ایزولههای نمونههای محلی نشان دادند. در مجموع با توجه به فعالیت آنتاگونیستی باکتریهای اسیدلاکتیک جدا شده از محصولات لبنی محلی شهرستان گرگان، ارزیابی استفاده از آنها به عنوان باکتریهای با توان پروبیوتیکی توصیه میشود.
_||_