تاثیر بستهبندی نانوکامپوزیتی پلی اتیلن-نانوسلولز در افزایش زمان ماندگاری قارچ دکمهای
الموضوعات :
راحله اسماعیلی دارابی
1
,
حامد افشاری
2
,
رسول لسان خوش منفرد
3
1 - دانشجوی کارشناس ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد علوم داروئی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، مدیر عامل شرکت دانش بنیان بسپار پیشرفته شریف، تهران، ایران.
تاريخ الإرسال : 12 الأحد , جمادى الثانية, 1440
تاريخ التأكيد : 29 السبت , شعبان, 1440
تاريخ الإصدار : 12 الثلاثاء , ذو القعدة, 1442
الکلمات المفتاحية:
بستهبندی,
قارچ دکمهای,
کامپوزیت نانوسلولز,
ملخص المقالة :
امروزه مصرف قارچ دکمهای با توجه به طعم مطلوب و ارزش تغذیهای بالای آن رو به افزایش است. نگهداری و ماندگاری قارچ دکمهای یکی از معضلات این محصول میباشد. در این تحقیق، تاثیر بستهبندی از جنس نانوکامپوزیت پلیاتیلن - نانوسلولز با درصدهای مختلف نانوسلولز (صفر [نمونه شاهد]، 1%، 2%، 5% و منتشرکننده شاهد) و همچنین پدهای ساطع کننده گاز دی اکسید کربن بر روی زمان نگهداری قارچ دکمهای مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور، نمونههای قارچ دکمهای در بسته بندی های مذکور و در یخچال با دمای 3 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. قارچ دکمهای در روزهای 0، 2، 6، 8،10 و13 از لحاظ تنفس، وزن، ظاهر، طعم و همچنین مقدار رطوبت و pH مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها از طریق تجزیه و تحلیل واریانس توسط نرمافزارSPSS در سطح اطمینان 95% بر اساس نتیج بدست آمد، تیمار حاوی 2 درصد نانوسلولز به عنوان تیمار بهینه از لحاظ ماندگاری معرفی گردید که دارای کمترین افزایش رطوبت، کمترین میزان کاهش وزن و دیاکسیدکربن، بیشترین امتیاز رنگ کلاهک، ساقه و داخل کلاهک تا روز 10ام نگهداری میباشد. بنابراین میتوان نگهداری قارچ دکمهای را با بستهبندی کامپوزیت نانوسلولز 2 درصد، تا مدت 10 روز افزایش داد.
المصادر:
آقاجانی، ن.، گوهری اردبیلی، ا.، ساری، ع.ع.، دارائی گرمه خانی، ا. 1396. مروری بر پوشش های خوراکی، تولید و کاربرد آنها در صنایع غذایی. اولین همایش ملی تکنولوژی های نوین در علوم و صنایع غذایی و گردشگری ایران.
احسانی، ن.، شهریاری، ش. و فامیل مومن، ر. 1396. توسعه دو روش بسته بندی بر پایه نانو ذرات نقره برای افزایش ماندگاری توت فرنگی. علوم غذایی و تغذیه. جلد15، شماره1، 26-15.
اصغری، م. ر.1387. اندازه گیری اثرات کاربرد اسیدسالیسیلیک در مرحله پس از برداشت بر ویژگی های کیفی و عمر انبارمانی سیب، و انگور. پروژه تحقیقاتی.
اصغری، م. ر. و توحیدیان، م. 1396. بررسی کاربرد بسته بندی نانو بر ماندگاری و خواص کیفی میوه هلو رقم آلبرتا. نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)،جلد31، شماره2، 245-235.
توحیدیان، م.، اصغری، م.، واعظی، س. 1392. بررسی تأثیر بسته بندی نانو کامپوزیت نقره و سیلیکا بر میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و فنل کل میوه هلو. اولین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار.
حاتمی، ا .، باریکانی ، م. 1390. بررسی ساختار وتاثیر نانو کریستال های سلولزی. ماهنامه فناوری نانو. ص 9.
رضایی، ش.، لکزیان، ا.، فارسی، م.، ابوالحسنی زراعتکار، م.، حقنی، غ. 1392. امکان جایگزینی پیت با کمپوست مصرف شده در تولید قارچ خوراکی دکمه ای سفید (Agaricus bisporus). نشریه علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی).جلد 27، شماره1. 9-1.
شهدادی ساردو، ع.، صداقت، ن.، تقی زاده، م.، میلانی، ا. 1396. تاثیر بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده و پوشش خوراکی کیتوزان بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی خیارگلخانهای رویال طی دوره نگهداری. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، 378-363.
شیخ الاسلامی، ز. 1384. اثر زمان برداشت و مدت زمان انبارمانی بر خواص کمی و کیفی زردآلو. مجله تحقیقات مهندسی .
صداقت، ن.، واحدی. ن. 1394. بررسی روش مختلف نگهداری و بسته بندی قارچ دکمه ای سفید برای افزایش دوره ماندگاری. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران. جلد 11. 30-23.
عبادی، ز.، محمدی گل تپه، ا.، بصیری، ع. ر. 1383. مروری بر عوامل موثر بر کیفیت نهایی قارچ دکمه ای خشک شده در ایران. مجله پژوهش و سازندگی،دوره 17، شماره2، 20-12.
فارسی، م.، گردان، ح. ر. 1386. پرورش و اصلاح قارچ های خوراکی با تأکید بر قارچ دکمه ای سفید، جلد اصلی، مشهد، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.
فلاحیان، فتح ا... . 1346. قارچ های سمی و خوراکی، انتشارات دانشگاه تهران.
کرمانی، م.، مهدیان، ا.، کاراژیان، ر. 1395. تاثیر بسته بندی نانوکامپوزیتهای زیست تخریب پذیر بر پایه پلی اتیلن – نشاسته – نانورس بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بافتی قارچ دکمه ای طی دوره نگهداری. اولین کنگره بین المللی و بیست و چهارمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران، 6-1.
نانو سلولز. سایت مرکز نانو سلولز ارس . ریاست جمهوری معاونت علمی و فناوری. شرکت توسعه نانو فناوری ارس. http://nanomat.ir/edu/?page_id=791. (مهر(96 .
نورالهی، ب.، آزادبخت، م. و درویشی. ح. 1395. تعیین برخی از خواص مکانیکی قارچ دکمه ای، دومین همایش ملی مکانیزاسیون و فناوری های نوین در کشاورزی، اهواز، موسسه عالی سیمای دانش، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، 11- 1.
Azizi Sami, M. A., Alloin, S., Duferene, A. 2005. Rewieo of recent research in to cellulosic whiskers, their proper ties and their application in nano composite field. Biomacromolacules, 6:612-626.
Bharimalla, A. K., Deshmukh, S. P., Vigneshwaran, N. Patil, P. G. and Prasad, V. 2017. Nanocellulose-Polymer Composites for Applications in Food Packaging: Current Status, Future Prospects and Challenges. Journal Polymer-Plastics Technology and Engineering, 56(8):805-823.
Brown, E., Laborie, M. PG. 2007. Bio engineering bacterial cellulose poly ethyience oxide nano composites, 8(10):3074-3081.
Eissa, H. A. 2007. Effect of chitosan coating on shelf life and quality of
fresh‐cut mushroom. Journal of food quality. ,30:623-645.
Gray, W. D. 1972. The use of Fungi as Food and In Food Processing I and II, CRC Critical Reviews in Food Technology,1-100.
Jalili marandi, R. 2007. Pomology. Urmia University Jihad Publications.
Jiang, T., Feng, L. & Li, J. 2012. Changes in microbial and postharvest quality of shiitake mushroom (Lentinus edodes) treated with chitosan–glucose complex coating under cold
Joseph, M. Morrison. 2006. Nano technology in agriculture and Food.
Martenez-Romero, DN., Alburquerqu, J., Valverde, M., Guilln, F., Castillo, S., Valero, D and Serrano, M. 2006. Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment, a new edible coating. Postharvest Bio Technology, 39:93-100.
Perdones, A., Sánchez-gonzález, L., Chiralt, A. & Vargas, M. 2012. Effect of chitosan–lemon essential oil coatings on storage-keeping quality of strawberry. Postharvest Biology and Technology,70:32-41.
Perkins-Vaezie, P.2007. Blueberry fruit response to postharvest application of ultraviolet radiation. Postharvest biology, Technology, 10:1005-1016.
Raskin, I. 1992. Salicylic, a new plant hormone. Plant Physiology, 99:799-803.
Rezaee, P., Shahriari, Sh., Mostaghim, T. 2018. The Effect of Polylactic Acid Packaging Modified with Clay Nanoparticles on Quality and Shelf life of Mushroom. Journal of Food Biosciences and Technology, 8(2):29-40.
Riberioc, M., Vicente, A. A., Teixeira, J. A.2007. Optimization of edible coating composition to retard strawberry fruit senesce. Post harvest Biol Technol,44:63-70.
Snowdon, A. L. 2010. Post-harvest diseases and disorders of fruits and vegetables: Volume 2: Vegetables, Manson Publishing.
Yaman, O. Bayoindirli, L. 2002. Effects of an edible coating and cold storage on shelf life and quality of cherries. Lebensmittel- Wissenchaft and Technologie, 35:146-150.
Zandi, K. H., Weisany, W., Ahamdi, H., Bazargan, I., Naseri, L. 2013. Effect of nano composite based packaging on postharvest quality of strawberry during stroga. Bulletin of Environment pharmacology and life sciences ,2(2):28-36.
Zhao, , Babin, J., Lepage, M. 2008. ”Decoration” of shell cross-linked reverse polymer micelles using ATRP: a new route to stimuli-responsive nanoparticles. Macromolecules ,41(4):1246-1253.
Allison, W. H., Kneebone, L. R.1963. Influence of Compost Ph and Casing Soil Ph on Mushroom Production. International Society for Horticultural Science, 5:81-90. (2018 December 20). Available In: http://www.pubhort.org/isms/5/1/v5_p1_a9.htm.