قضازدایی از اطفال و نوجوانان بزهکار در پرتو لایحهی پلیس ویژهی اطفال و نوجوانان، مصوب سال 1400 ( با نگاهی به تجربهی نظام حقوق کیفری انگلستان )
الموضوعات : آموزه های فقه و حقوق جزاء
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد حقوق جزاء و جرمشناسی، واحد الکترونیک تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - دانشیار گروه حقوق جزاء و جرمشناسی، دانشگاه علوم انتظامی امین. تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: قضازدایی, پلیس ویژه اطفال و نوجوانان, قضازدایی از اطفال و نوجوانان, سیاست جنایی بزهکاری اطفال, سیاست جنایی قضازدایانه,
ملخص المقالة :
تاریخ دریافت: 14/04/1402 تاریخ بازنگری: 22/05/1402 تاریخ پذیرش: 19/06/1402یکی از ابداعات برخی نظامهای حقوقی در مواجهه با بزهکاریهای کودکان و نوجوانان، تشکیل پلیس ویژه ی اطفال و نوجوانان است. این اندیشه، برای نخستین بار، در انگلستان و آمریکا شکل گرفت و به موجب آن، بخش خاصی از ساختار پلیس، به صورت تخصصی، به بزهکاریهای خردسالان اختصاص یافت. افراد شاغل در پلیس ویژه، دارای تحصیلات و تخصص ویژهای در ارتباط با نحوه تعامل با خردسالان و مواجهه اصولی با ارتکاب جرائم از سوی آنان هستند. پلیس ویژه، در کشورهایی که آن را شناسایی کردهاند، دارای وظایف و صلاحیتهای مشخصی در فرآیند مواجهه با بزهکاری خردسالان است و در اثر رشد اندیشههای جرمشناسانه و نیز آموزههای حقوق بشری، رویکرد آنها در تعامل با خردسالان بزهکار، بیش از پیش، اصلاح مدارانه و ترمیمی شده است؛ بنابراین، پاسخهایی که پلیس ویژه، در مواجهه با بزهکاریهای خردسالان، تعیین و اجرا میکند، با پاسخهایی سرکوبگر و سزاگرای رسمی، متفاوت است که دولت ها نسبت به بزرگسالان تعیین می کنند و به عمل درمیآورند. نویسندگان در این نوشتار، با هدف بررسی و تبیین رویکرد قضازدایانه پلیس ویژه ی اطفال و نوجوانان بزهکار در نظام حقوق کیفری ایران، به این نتیجه دستیافتهاند که قضازدایی درباره ی اطفال و نوجوانان بزهکار، یکی از مهم ترین رویکردهای مطرح در لایحه ی پلیس ویژه ی اطفال و نوجوانان مصوب سال 1400 در ایران است. با نگاهی به تجربه ی نظام حقوق کیفری انگلستان در این زمینه، مشخص میشود که این کشور نیز تلاش داشته است با محوریت قضازدایی از اطفال و نوجوانان بزهکار، حتی الامکان، از ورود آنان به فرایندهای رسمی قضایی و دادرسی کیفری اجتناب ورزد و از روشهای جایگزین، به ویژه، مبتنی بر عدالت ترمیمی، برای پاسخدهی به بزهکاری اطفال و نوجوانان بهره گیرد.
در حقوق ایران با حقوق آمریکا، جامعه شناسی سیاسی ایران، سال پنجم، شماره 11، 3715-3732.
_||_