بررسی تولید آفلاتوکسین B1 در خوراک دام و طیور تولید شده در شهرستان قم به روش الایزا
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی
سید عرفان حسینی نسب
1
*
,
ابراهیم رحیمی
2
1 - دانش اموخته بهداشت مواد غذایی،گروه بهداشت مواد غذایی،دانشکده دامپزشکی ، واحد شهرکرد،دانشگاه آزاد اسلامی،شهرکرد،ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
کلید واژه: آفلاتوکسین B1, خوراک دام, خوراک طیور, قم,
چکیده مقاله :
آفلاتوکسینها از متابولیتهای ثانویه قارچها هستند که سبب کاهش نگهداری مواد غذایی و تغییر خواص ارگانولپتیک محصولات کشاورزی میشوند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تولید آفلاتوکسین B1 در خوراک دام و طیور تولید شده در شهرستان قم به روش الایزا میباشد. در این مطالعه تعداد 50 نمونه خوراک دام و طیورشامل 25 نمونه خوراک دام و 25 نمونه خوراک طیور از مراکز تولید این محصولات در شهرستان قم به صورت تصادفی نمونهگیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد شهرکرد منتقل شد. نتایج نشان داد که تمامی نمونههای خوراک دام و تمامی نمونههای و خوراک طیور آلوده به سم آفلاتوکسین B1 بودند. در بین خوراک طیور نمونهگیری شده، میزان آفلاتوکسین B1 در به ترتیب 62/1 و 10/7 میکروگرم بر کیلوگرم بود. نتایج نشان داد که از میان 50 نمونه خوارک دام و طیور مورد بررسی هیچکدام فراتر از استاندارد ملی ایران نبود؛ بنابراین در هیچ کدام از نمونهها آلودگی بیشتر از 30 میکروگرم بر کیلوگرم مشاهده نشد. آنالیز آماری در نمونه خوراک طیور نشان داد میانگین آلودگی به سم آفلاتوکسین B1 95/±0 74/3 محاسبه شد و همچنین میزان وارایانس نمونهها نیز 96/0 بود. در تحقیق حاضر نشان داده شد که میزان آلودگی به آفلاتوکسین در وضعیت مطلوبی است، اما جهت کاهش آفلاتوکسین و کاهش ریسک مخاطرات برای امنیت غذایی و سلامتی مصرفکنندگان، باید استانداردهای سختگیرانهای را برای مواد مستعد به ایجاد آفلاتوکسین تعیین کرد.
Aflatoxins are secondary products of fungi that reduce food storage and change the organoleptic properties of agricultural products. The purpose of this study is to investigate the occurrence of aflatoxin B1 in livestock and poultry feed produced in Qom county by ELISA method. In this study, 50 samples of livestock and poultry feed, including 25 samples of livestock feed and 25 samples of poultry feed, were randomly sampled from the production centers of these products in Qom County and transferred to the food hygiene laboratory of the Faculty of Veterinary Medicine of Shahrekord Azad University. The results showed that all animal feed samples and all poultry feed samples were contaminated with aflatoxin B1. Among the sampled poultry feed, the amount of aflatoxin B1 was 1.62 and 7.10 μg/kg, respectively. The results showed that among the 50 animal and poultry feed samples examined, none exceeded the national standard of Iran; Therefore, no pollution more than 30 μg/kg was observed in any of the samples. Statistical analysis of the poultry feed sample showed that the average contamination with aflatoxin B1 was calculated as 3.74±0.95 and the variance of the samples was also 0.96. In the current research, it was shown that the level of aflatoxin contamination is in a favorable condition, but in order to reduce aflatoxin and reduce the risk of hazards for food safety and health of consumers, strict standards should be set for substances prone to aflatoxin formation.