آلودگی میکروبی لاشه گوسفند در فصول مختلف سال در کشتارگاه های سنتی استان چهارمحال و بختیاری
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی
مرتضی کرمی
1
*
,
یاسر رحیمیان
2
1 - استادیار بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری
2 - گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
کلید واژه: کشتارگاه سنتی, فصل, لاشه, گوسفند, چهارمحال و بختیاری, آلودگی میکروبی,
چکیده مقاله :
در این پژوهش میزان آلودگی گوسفندان کشتار شده در کشتارگاههای سنتی استان چهارمحال و بختیاری در چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری به طور تصادفی در انتهای خط کشتار و قبل از توزیع لاشه های گوسفند از کشتارگاههای سنتی شهرهای شهرکرد، جونقان و بارده در فصول مختلف سال و به تعداد 30 لاشه در هر فصل( تعداد 10 لاشه در هر شهر) صورت گرفت. نمونه های اخذه شده درنایلونهای استریل محفوظ و در مخازن سرد به آزمایشگاه ارسال گردید. برخی ویژگی-های میکروبی نظیر شمارش کلی میکر ارگانیسمها، کلی فرم ها، استافیلو کوکوس اورئوس، کپک و مخمر و میکروبهای سرما دوست و وجود باکتریهای بیماری زا اشرشیا کولی و سالمونلا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد میزان بارمیکروبی لاشهها در فصول مختلف با یکدیگر اختلاف معنیدار داشت(5/0p <) و با افزایش میزان سرمای محیطی در فصل زمستان از میزان بار میکروبی کاسته شد (01/0p <). لگاریتم تعداد باکتری در هر گرم گوشت برای شمارش کلی بار میکروبی در فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب20/5، 42/5 ،68/4 و52/4 بود. نتایج تغییرات کلی فرم ها، استافیلو کوکوس اورئوس، کپک و مخمر و میکروبهای سرما دوست در فصول مختلف سال نیز با یکدیگر متفاوت بود(5/0p <). نتایج این مطالعه همچنین نشان داد در فصول مورد بررسی لاشههای گوسفند فاقد سالمونلا بوده ولی باکتری اشرشیاکلی در تمام نمونههای لاشه مورد مطالعه وجود داشت که خصوصا در فصول گرم میزان آن بیشتر بود.