مقایسه خاصیت آنتی باکتریایی رنگدانه پرودیجیوزین باکتری سراشیا مارسسنس و رنگدانه کاروتنوئیدی رودوترولا بر روی سودوموناس آئروژینوزا و آسنیتوباکتر بومانی
محورهای موضوعی :
باکتری شناسی
بهاره رحیمیان ظریف
1
,
زهرا کامیابی
2
,
منصور بیات
3
1 - استاد یارگروه زیست شناسی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
2 - کارشناسی ارشد گروه میکروبیلوژی ،گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استاد تمام، گروه پاتوبیولوژی ، واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران ، ایران
تاریخ دریافت : 1401/04/23
تاریخ پذیرش : 1402/03/21
تاریخ انتشار : 1401/12/01
کلید واژه:
پرودیجیوزین,
سودوموناس آئروژینوزا,
آسینتوباکتر,
رودوترولا,
سراشیا مارسسنس,
چکیده مقاله :
شناسایی ترکیب های ضد میکروبی جدید، راهی برای مقابله با گسترش روز افزون مقاومت باکتری ها است که رنگدانه های باکتریایی، یکی از ترکیب های ضد میکروبی می باشند. بیشترین عامل ایجاد عفونتهای مقاوم به درمان در انسان و حیوان، باکتریهایی مثل سودوموناس آئروژینوزا و آسینتوباکتر می باشد. هدف از انجام این تحقیق، مقایسه خاصیت آنتی باکتریایی پیگمان پرودیجیوزین از باکتری سراشیا مارسسنس و پیگمان کاروتنوئیدی رودوترولا گلوتینیس، بر روی سودوموناس آئروژینوزا و آسنیتوباکتر، می باشد. بعد از جداسازی باکتریها و شناسایی با استفاده از تستهای افتراقی، استخراج پیگمان سراشیا مارسسنس(PTCC:1111 ) و رودوترولا (5256PTCC:)، از طریق کروماتوگرافی صورت گرفت. جهت ارزیابی اثر رقت های مختلف پیگمان ها بر روی باکتری ها از میکروپلیت های ۹۶ خانه ای استریل استفاده شد و حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی(MBC) به روش میکرو دایلوشن براث تعیین شد. چاهک گذاری با حجم های مختلف از رنگدانه ها صورت گرفت. از 50 نمونه گرفته شده، 26 نمونه لحاظ وجود دوباکتری مثبت شدند که همگی آنها نسبت به آنتی بیوتیک کولیستین حساس و نسبت به آنتی بیوتیک های جنتامایسین، ایمی پنم، سفتازیدیم، آمیکاسین و سیپروفلوکساسین مقاوم بودند. پس از تاثیر هر دو رنگدانه برروی سودوموناس آئروژینوزا بیشترین MBC مشاهده شده 25 میکرولیتر ، و پس از تاثیر رنگدانه پرودیجیوزین بر روی باکتری آسنیتوباکتر ، بیشترین MBC، 25/6 میکرولیتر و این مقدار برای رنگدانه کاروتنوئیدی 25 میکرولیتر بوده است. در چاهک گذاری نیز بیشترین میانگین قطر هاله عدم رشد مربوط به دو رنگدانه بر علیه این دو باکتری، در حجم 200 میکرولیتر مشاهده شد.
منابع و مأخذ:
تقی نژاد، ج. ، حسین زاده، م. ، مولایی کهنه شهری، ش.؛ جوان جسور، و.؛ ( زمستان 1395 )، مروری به زیست شناسی باکتری سودوموناس آئروژینوزا، فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص، صفحه 3-2.
حسینی، ا.؛ فتاحی، ا.؛ هدایتی فرد، م.؛ ( آبان 1394 )، استخراج رنگدانه پرودی جیوسین از باکتری سراشیا مارسسنس Serratia marcescens و بررسی خاصیت ضد میکروبی آن، مجله علوم و صنایع غذایی ایران، صفحه 3.
رجب پور، مجتبی؛ عربستانی، محمد رضا؛ یوسفی مشعوف، رسول؛ علیخانی، محمد یوسف؛ (پاییز 1392)، تعیین MIC سه کلاس مختلف پادزیستی در ایزوله های بالینی سودوموناس آئروژینوزا جدا شده از بیماران بستری در بیمارستان آموزشی شهر همدان ، مجله میکروب شناسی پزشکی ایران، دوره 7، صفحه 5-1.
سعیدی، س.؛ عبدالصالحی، م.؛ خدابنده، م.؛ الوندی منش، آ.؛ پور نجف، ا.؛ رجب نیا، ر.؛ (1397 )، بررسی کلاس های مختلف اینتگرون و ژن های کد کننده مقاومت به کارباپنم در سویه های اسنیتوباکتر بومانی جدا شده از نمونه های زخم سوختگی ، نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز ، دوره 7 ، صفحه 332-323.
مصطفوی زاده، ک.؛ مسگری، آ.؛ دکتر پور احمد، م.؛ (1394 )، بررسی شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های آسنیتوباکتر جدا شده از بیماران بستری در بیمارستان الزهرای ( س ) اصفهان در سال 1392، مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره 33، صفحه 2380-2374.
نوری طلب، ن.؛ لطیف نیا، م.؛ سمر باف زاده، ع.؛ شمس پور، ن.؛ دکتر طالبی طاهر، م.؛ مصطفوی، ا.؛ فتاحی عبدی زاده، م.؛ (1392)، بررسی فراوانی پسودوموناس آئروژینوزای مقاوم به چند دارو در بیماران مبتلا به پنومونی وابسته به دستگاه تنفس مصنوعی، مجله علوم پزشکی رازی، دوره 20، صفحه 23-16.
یلمه، م.؛ خمیری، م.؛ قائمی، ع .؛ رمضان پور، س.؛ قربانی، م.؛ ( پاییز 1397.)، اثر ضدمیکروبی رنگدانه کاروتنوئیدی استخراج شده از میکروکوکوس روزئوس، زیست فناوری دانشگاه مدرس، دوره 9، صفحه5-2.
Chenqiang Lin, Xianbo Jia, Yu Fang, Longjun Chen, Hui Zhang, Rongbin Lin, Jichen Chen. (2019). Enhanced production of prodigiosin by Serratia marcescens FZSF02 in the form of pigment pellets, Electronic Journal of Biotechnology pigment pellets, 40: 58–64.
Collier L.Balows A. and Sussman M. 1998. Topley and Wison’s microbiology and microbial infections. 9th ed., Oxford University Press, Inc, pp: 245-1138.
10.El-Batal AI, El-Sayyad GS, El-Ghamry A, Agaypi KM, Elsayed MA, Gobara M.( 2017). Melanin-gamma rays assistants for bismuth oxide nanoparticles synthesis at room temperature for enhancing antimicrobial, and photocatalytic activity. Journal of Photochemistry and Photobiology, 173: 120-39.
Gaceca P. and Russel N.J.( 1990). Pseudomonas infection and alginate, Biochemistry Genetics and Pathology, pp:1-25.
Hardeep S. Tuli & Prachi Chaudhary & Vikas Beniwal & Anil K. Sharma. (2014). Microbial pigments as natural color sources: current trends and future perspectives, Journal of Food Science and Technology, 52: 4669–4678.
Jean Tony Amalya J and Judia Harriet Sumathy V. (2014). Analysis of carotenoid pigments extracted by column chromatography from the leaves and flowers of Peltophorum pterocarpum by thin layer chromatography, Unique Research Journal of Chemistry, 02:11-17.
Lapenda JC, Silva PA, Vicalvi MC, Sena KX, Nascimento SC.( 2015). Antimicrobial activity of prodigiosin isolated from Serratia marcescens UFPEDA 398. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 31: 399-406.
Lory S. and tai P.C. 1985. Biochemical and genetic aspects of Pseudomonas aeruginosa, Genetic Approaches to Microbial Pathogenicity, 118:53-89.
Somayeh Allahkarami, Abbas Akhavan Sepahi, Hedayat Hosseini, Mohamad Reza Razavi.( December 2021). Isolation and identification of carotenoid-producing Rhodotorula sp. from Pinaceae forest ecosystems and optimization of in vitro carotenoid production, Biotechnology Reports, 32: 2-4.
Turkan., M., K , Zerrin., E., Esra., T and Umit., K. ( 2013). Antioxidant and Antibacterial Effects of Carotenoids Extracted from Rhodotorula glutinis Strains, Asian Journal of Chemistry; 25: 42-46.
18.Zhang H, Ma L, Turner M, Xu H, Dong Y, Jiang S. 2009. Methyl jasmonate enhances biocontrol efficacy of Rhodotorula glutinis to postharvest blue mold decay of pears. Food Chemistry, 117:621-6.