ارزیابی تحمل به شوری ژنوتیپهای مختلف جو در مرحله جوانهزنی
محورهای موضوعی : تکنولوژی بذرامالبنین چکانی 1 , حسین عجم نوروزی 2 , الهام فغانی 3
1 - دانشجوی کارشناسیارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
2 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
3 - مربی فیزیولوژی گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
کلید واژه:
چکیده مقاله :
سطح وسیعی از اراضی کشاورزی دنیا در معرض شوری میباشند. یکی از راههای بهرهبرداری از اراضی وسیع شور، توسعه کشت گونههای گیاهی مقاوم میباشد. این تحقیق بهمنظور ارزیابی نرخ جوانهزنی، درصد جوانهزنی، رشد دانه رست ژنوتیپهای مختلف جو بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 90-89 اجرا شد. بذور 4 ژنوتیپ (((FRIBERGA/STE//(L.527//BAHTIM-7DL/L.BIRAN/UNA8271//…)=1G، (WI2197/CR272-3-4//DIJON)=2G،(M9878/CARDO//QUINA/3/JAZMIN/4/CEN-B/2*CALI92)=3G و (صحرا=4G) در سه سطح شوری شامل (شاهد (آب معمولی)، 8 دسیزیمنس بر متر و 16 دسی زیمنس بر متر) در انکوباتور با دمای 18 تا 20 درجه سانتیگراد مطابق با استاندارد آزمون انجمن بذر بینالمللی کشت شدند. در روز هفتم صفاتی از جمله تعداد ریشهچه، طول ریشهچه، کلئوپتیل، اندام هوایی و وزن خشک ریشهچه، اندام هوایی و دانه اندازهگیری شد. همچنین نتایج نشان داد در شوری زیاد، وزن خشک اندام هوایی کاهش یافت. تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ بر تعداد ریشهچه، طول ریشهچه، طول کولئوپتیل، طول اندام هوایی، وزن خشک ریشهچه، وزن خشک دانه و درصد جوانهزنی در سطح 1 درصد معنیدار بود. در نهایت نتیجه گرفته شد ژنوتیپ 4 در مرحله دانه رست حساس به شوری میباشد نتایج نشان داد که ژنوتیپ 4 بهعنوان ژنوتیپ حساس در مرحله جوانهزنی است و ژنوتیپ 1 هم بهعنوان ژنوتیپ متحمل به شوری در مرحله جوانهزنی است.