ارزیابی نشانگر مولکولی SU20 در تفکیک ژنوتیپ های حساس و مقاوم ایرانی لوبیا نسبت به قارچ Fusarium oxysporum f.sp. phaseoli عامل پژمردگی (زردی) فوزاریومی
محورهای موضوعی : دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
احسان حسنوند
1
(دانش آموخته کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شیراز، شیراز، ایران)
سید حسین وفایی
2
(مربی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خرم آباد، گروه بیماری شناسی گیاهی، خرم آباد، ایران)
حسین میرزایی
3
(دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.)
کلید واژه: مقاومت, پژمردگی فوزاریومی, لوبیا, نشانگر مولکولی SCAR,
چکیده مقاله :
پژمردگی فوزاریومی لوبیا با عامل Fusarium oxysporum f.sp.phaseoli یک بیماری مهم است و میتواند خسارت شدیدی را به محصول لوبیا درسراسر جهان وارد نماید و باعث کاهش عملکرد شود. روشهای زراعی برای کنترل بیماری به طور کامل ﻣؤثر نیست، بنابراین ارقام با مقاومت ژنتیکی برای مبارزه با این بیماری توصیه میگردد. به منظور شناسایی ارقام مقاوم آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و 12 تیمار (شامل ژنوتیپهای مختلف لوبیا) با روش مایه زنی بوته به صورت قرار دادن ریشه آن در سوسپانسیون اسپور بیمارگر انجام شد. بوتهها تا چهار هفته پس از مایهزنی در شرایط گلخانه با دمای30-25 درجه سلسیوس نگهداری شدند. شدت علائم بیماری روی بوتهها با استفاده از مقیاس و دادن نمره از 1 تا 9 برای ارزیابی فنوتیپی مقاومت، اندازهگیری شد. براین اساس به ترتیب ژنوتیپهای ناز، صیاد، WA و صدری مقاوم، جگری، اختر و E9 نیمهحساس و خمین، کپسولی، ایج، شکوفا و تلاش حساس شناختهشدند سپسواکنش ژنوتیپها به قارچبا استفاده از نشانگر اختصاصی Sequence Characterized Amplified Region (SCAR) ارزیابی گردید. بر این اساس ژنوتیپهای اختر، ناز، صدری، صیاد، E9 و WA با جفت آغازگر SU20 تکثیر و در الکتروفورز ایجاد باند750 جفت بازی کردند بنابراین دارای ژن مقاوم A55 میباشند اما ژنوتیپهای تلاش، شکوفا، جگری، ایج، خمین و کپسولی با جفت آغازگر اختصاصی SU20 تولید باند نکردند.
Fusarium wilt in common bean by Fusarium oxysporum f.sp. phaseoli occurs worldwide and can result in severe yield loss. Cultural methods are not completely effective to reduce disease loss, therefore are recommended genotypes with genetic resistance. In order to identify resistant genotypes an experiment was carried out by using a randomized completely design with three replicates and 12 treatments (common bean genotypes). Plants were root-dip inoculated with suspension of spores and held in a greenhouse at 25-30° C. Severity of symptoms on plants were measured basis on a scale of 1 to 9 to evaluate of phenotypic resistance four weeks after inoculation.The results showed that Naz, Sayad, WA and Sadri genotypes were resistant, Jegari, Akhtar and E9 moderately susceptible and Khomein, Capsoli, Aej, Shokofa and Talash susceptible. It also indicated that SCAR marker (SU20) was associated with resistance in some of genotypes but not all and among the genotypes evaluated, PCR amplification with primers SU20 produced a single DNA fragment of approximately 750 bp in Naz, Sayad, Sadri, Akhtar, E9 and WA genotypes, while Khomein, Capsoli, Aej, Shokofa, Jegari,and Talash did not.
_||_