بررسی تأثیر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری سپتوریای برگی Mycospharella
محورهای موضوعی :
دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
جلال غلام نژاد
1
,
ابراهیم محمدی گل تپه
2
,
فروغ سنجریان
3
,
ناصر صفایی
4
,
خدیجه رضوی
5
1 - دانشجوی دورۀ دکتری بیماریشناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2 - استاد گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران
3 - دانشیار گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران
4 - استادیار پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران
5 - دانشیار گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران
تاریخ دریافت : 1396/03/20
تاریخ پذیرش : 1396/03/20
تاریخ انتشار : 1392/05/01
کلید واژه:
Mycospharella graminicola,
ارزیابی بیماری,
تیمار بذور,
اسیدسالیسیلیک,
چکیده مقاله :
در این پژوهش تأثیر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری سپتوریای برگی در ارقام گندم حساس (اترک و کویر) و مقاوم (دریا و زاگرس) در شرایط گلخانه بررسی شد. تیمار اسید سالیسیلیک به دو صورت پاشش بر روی برگهای گندم و خیساندن بذور در غلظتهای متفاوت این ماده انجام شد. در این بررسی از دو جدایۀ بیماری زای S1 و K8 از قارچ Mycospharella graminicola استفاده شد، که بر اساس نتایج آزمون بیماری زایی جدایۀ S1 بیماری زاتر بود و در آزمونهای بعدی از این جدایه استفاده شد. در آزمون ارزیابی بیماری در تیمار با اسیدسالیسیلیک بر روی گیاه نتایج نشان داد که بین اثر سطوح ارقام و اثر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری اختلاف معنی دار وجود دارد. رقم زاگرس در سطح 4 میلیمولار اسیدسالیسیلیک با 06/41 درصدکمترین شدت بیماری، و رقم اترک در سطح 5/0 میلیمولار اسیدسالیسیلیک با 63/81 درصد بیشترین شدت بیماری را در این تست نشان دادند. در آزمون تأثیر اسیدسالیسیلیک بر روی علایم بیماری به صورت تیمار خیساندن بذر از میان چهار غلظت اسید سالیسیلیک مورد استفاده در این آزمون (0، 5/0، 1 و 2 میلیمولار) غلظت 1 میلیمولار بهترین سطح کنترل کنندگی را داشت. بر اساس نتایج این تحقیق بهترین غلظت پیشنهادی برای پاشش بر روی برگهای گندم 2 میلیمولار، و برای تیمار بذور 1 میلی مولار است.
چکیده انگلیسی:
In this study, the effect of salicylic acid (SA) on response of wheat cultivars (2
susceptible and 2 resistant cvs.) to Septoria was evaluated. The SA was used in two methods;
it was sprayed on the wheat leaves and/or the seeds were drenched in SA solution. Two
isolate of Mycosphaerella graminicola S1 and K8 were used in this study. The pathogenicity
of isolate S1 was more than K8; therefore this isolate was selected for further experiments. In
the test of evaluation disease interaction with SA, Zagrus cultivar showed the least disease
severity (41%) at 4 mM SA level, and Atrak cultivar was showed the most disease severity in
0.5 mM SA level, 81%. Four densities of SA were used for seed treatment (0, 0.5, 1 and
2mM), the maximum controlling of disease was achieved at 1mM level of SA. The results of
this study suggest the best concentration for spraying on wheat leaves is 2 mM of SA, and 1
mM is the best concentration for seed treatment.
منابع و مأخذ:
Aldesuquy HS, Mankarios AT and Awad HA. 1998. Effect of some antitranspirants on growth, metabolism and productivity of saline treated wheat plants. Induction of stomatal closure, inhibition of transpiration and improvement of leaf turgidity. Acta Botanica Hungarica 41:1–10.
Arraiano LS, Chartrain L, Bossoini E, Slatter HN, Keller B and Brown JKM. 2007. A gene in European wheat cultivars for resistance to an African isolate of Mycosphaerella graminicola. Plant Pathology 56: 73–78.
Attitalla IH. 2004. Biological and molecular characteristics of microorganism stimulated defense response in Lycopersicone sculentum L. [PhD]. [Uppsala]: Acta Universitatis Upsaliensis, Sweden.
Bera S and Purkayastha RP. 1999. Multicomponent coordinated defence response of rice to Rhizoctonia solani causing sheath blight. Current Science 76: 1376–1384.
Bohnert HJ, Nelson DE and Jensen RG. 1995. Adaptation to environmental stresses. Plant Cell 7: 1099–1111.
Borsani O, Valpuesta V and Botella MA. 2007. Evidence for a role of salicylic acid in the oxidative damage generated by NaCl and osmotic stress in Arabidopsis seedlings. Plant Physiology 126:1024–1030.
Brown JKM, Kema GHJ, Forrer HR, Verstappen ECP, Arraiano LS, Brading PA, Foster EM, Hecker A and Jenny E. 1999. Field resistance of wheat to Septoria tritici leaf blotch and interactions with Mycosphaerella graminicola isolates. pp. 148–149, In M Van Ginkel, A McNab and J Krupinsky (eds.), Septoria and Stagonospora Diseases of Cereals. A Compilation of Global Research. Mexico: CIMMYT Publication.
Cavalcanti CV, Ferreira M, Carvalho MC, Veras ASC, Lima LE and Silva FM. 2006. Forage cactus (Opuntiaficus indica Mill) and urea in replacement of tifton hay (Cynodon spp.) in lactating Holstein cows diet. 1. Digestibility. Acta Scientiarum - Animal Sciences 28: 145–152.
Chartrain L, Berry ST and Brown JKM. 2004: Resistance of wheat line Kavkaz-K4500 L.6.A.4 to Septoria tritici blotch controlled by isolate-specific resistance genes. Phytopathology 95: 664–671.
Dadrezaei ST, Minasian V, Torabi M and LotfaliAeineh G. 2003. Effect of Septoria tritici infections at different growth stages on yield and yield components of three wheat cultivars. Seed and Plant 19: 101–116 (in Persian).
Eslahi MR. 2013. Study on defense related genes expression of wheat in response to Mycosphaerella graminicola using cDNA- AFLP [PhD]. [Tehran (Iran)]: Tarbiat Modares University.
Gilchrist L, Gomez B, Gonzalez R, Fuentes S, Mujeeb-Kazi A, Pfeiffer W, Rajaram S, Rodriguez R, Skovmand B, van Ginkel M and Valezquez C. 1999. Septoria tritici resistance sources and breeding progress at CIMMYT, 1970-99. pp. 134–139, In M. Van Ginkel, A McNab and J Krupinsky (eds.), Septoria and Stagonospora Diseases of Cereals. A Compilation of Global Research. Mexico: CIMMYT Publication.
Glass ADM. 1975. Inhibition of phosphate uptake in barley roots by hydroxy-benzoic acids. Phytochemistry 14:2127–2130.
Goodwin SB, McDonald BA and Kema GHJ. 2003. The Mycosphaerella sequencing initiative. pp. 149–151. In GHJ Kema, M van Ginkel and M Harrabi, M. (eds.), Global Insights into the Septoria and Stagonospora Diseases of Cereals: Proceedings of the Sixth International Symposium on Septoria and Stagonospora Diseases of Cereals, Tunis, Tunisia.
Heninig W. 1996. Conventional protein coding genes in the Drosophila Y chromosome: is the puzzle of the fertility gene function solved? Proceeding of the National Academy of Science USA (PNAS) 90: 10904–10906.
Janda T, Szalai G, Tari I and Paldi E. 2007. Hydroponic treatment with salicylic acid decreases the effects of chilling injury in maize (Zea mays L.) plants. Planta 208:175–180.
Kawano T, Furuichi T and Shoshi Muto L. 2004. Controlled Salicylic acid levels and corresponding signaling mechanisms in plants. Plant Biotechnology 21:319 – 335.
Kema GHJ, Yu DZ, Rijkenberg FHJ, Shaw MW and Baayen RP. 1996. Histology of the pathogenesis of Mycosphaerella graminicola in wheat. Phytopathology 86:777–786.
Malamy J, Carr JP, Klessing DF and Raskin I. 1992. Salicylic acid: A likely endogenous signal in the resistance response of tobacco to viral infection. Science 250: 1002 – 1004
Quaedvlieg W, Kema GHJ, Groenewald JZ, Verkley GJM, Seifbarghi S, Razavi M, Gohari AM and Mehrabi R. 2011. Zymoseptoria gen. Nov.: A new genus to accommodate Septoria-like species occurring on graminicolous hosts. Persoonia-Molecular Phylogeny and Evolution of Fungi 26: 57–69.
Rajasekaran LR, Stiles A and Caldwell CD. 2002. Stand establishment in processing carrots: Effects of various temperature regimes on germination and the role of salicylates in promoting germination at low temperatures. Canadian Journal Plant Science, 82: 443–450.
Redman R, Freeman S, Clifton DR, Morrel J, Brown G and Rutsy J. 1994. Biochemical analysis of plant protection afforded by a nonpathogenic endophytic mutant of Colletotrichum magna . Plant Physiology 119: 795–804.
Raskin I. 1992. Role of salicylic acid in plants. Annual Review Plant Physiology-Plant Molecular Biology 43: 439–463.
Rasmussen JB, Hammerschmidt R and Zook MN. 1991. Systemic induction of salicylic acid accumulation in cucumber after inoculation with Pseudomonas syringae pv syringae. Plant Physiology 97: 1342–1347.
Shakirova FM and Bezrukova MV. 1997. Induction of wheat resistance against environmental salinization by salicylic acid. Biology Bulletin 24: 109–112.
Srivastava MK and Dwivedi UN. 2000. Delayed ripening of banana fruit by salicylic acid. Plant Science 158: 87–96.
Torabi M and Nazari K. 1998. Seedling and adult plant resistance to yellow rust in Iranian bread wheat. Euphytica 100: 51–54.
Wisniewska H and Chetkowski J. 1999. Influence of exogenic salicylic acid on Fusarium seedling blight reduction in barley. Acta Physiologia Plantarum 21: 63–66.
_||_