بررسی عصاره های آبی-آلی برگ و ریشه علف هفت بند (Polygonum aviculare L) بر روی باکتری های بیماری زا مقاوم به آنتی بیوتیک در مدل حیوانی و در شیشه
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیشهرزاد نصیری سمنانی 1 , نسترن قاسم پور 2
1 - استادیارگروه میکروبیولوژی،دانشکده علوم پایه- مهندسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان،ایران.
2 - دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپیزشکی دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران.
کلید واژه: اثرات ضد میکروبی, Antimicrobial Effects, Nosocomial infections, عفونت بیمارستانی, عصاره های علف هفت بند, بیماری های عفونی, Polygonum aviculare L. Extracts, Infections Diseases,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: مقاومت دارویی باکتری ها در بیماری های عفونی باعث گردیده تا استفاده از گیاهان در درمان بیماری ها بیشتر مورد توجه واقع شود. هدف از این پژوهش بررسی اثرات عصاره های آبی-آلی برگ و ریشه علف هفت بند(Polygonum aviculare L) بر روی باکتری های بیماری زا در مدل حیوانی و آزمایشگاهی است. روش کار: در این مطالعه پس از تهیه عصاره های آبی، اتانولی و استونی بخش های مختلف پودر علف هفت بند، میزان MIC و MBC عصاره ها بر باکتری ها با روش های رقت در براث و انتشار چاهکی در آگارتعیین گردید. مطالعه مدل حیوانی با تزریق صفاقی CFU/ml 5×105 از باکتری ها و 0.5سی سی از انواع عصاره ها با غلظت MIC تعداد کلونی های باکتری های طحالی پس از 7 روز با کشت بر روی محیط مولرهینتون آگار و مقایسه با پروتکل استاندارد شمارش گردید. یافته ها: بالاترین میزان MIC و MBC بر روی استافیلوکوکوس اورئوس مربوط به برگ آبی و اتانولی به ترتیب 57 و 38 ، بر روی سودوموناس آئروژینوزا مربوط به ساقه و گل اتانولی به ترتیب 31و 27، بر روی کلبسیلا پنومونیه عصاره اتانولی برگ و ریشه 57 و 120میلی گرم بر میلی لیتر و بر روی استرپتوکوکوس پیوژنز عصاره استونی برگ 227 میلی گرم بر میلی لیتر بود. در مدل حیوانی، عصاره استونی برگ برای استافیلوکوک اورئوس CFU/ml 7.5×106 و عصاره اتانولی ساقه برای سودوموناس آئروژینوزا CFU/ml 8×107 ، برای کلبسیلا پنومونیه و استرپتوکوکوس پیوژنز عصاره اتانولی برگ و ریشه به ترتیب CFU/ml 7.5×103 و CFU/ml 3.6× 106 بود. نتیجه گیری: عصاره های علف هفت بند اثر ضد میکروبی روی باکتری های مورد مطالعه دارند.
Inroduction & Objective: Drug resistance of bacteria in infections diseases has led to more attention to the use of plants in the treatment of diseases. The aim of this study was to investigate the effects of aqueous, organic extracts of leaves and roots of Polygonum aviculare L. on pathogenic bacteria in animal and laboratory models. Materials and Methods: In this study, after preparing aqueous, ethanolic and estonian extracts of different parts of Polygonum aviculare L. powder, the MIC and MBC of the extracts on bacteria were determined by dilution methods in broth and well diffusion in agar. In this study, an animal model was administered by peritoneal injection of 5×105 CFU/ml of bacteria and 0.5 cc of extracts with MIC concentration, number of spleen bacterial colonies after 7 days by culture on Müllerinton agar and standard counting protocol. Results: The highest levels of MIC and MBC on Staphylococcus aureus related to leafy and ethanolic leaves were 57 and 38, respectively, on Pseudomonas aeruginosa related to stem and leaf ethanol, respectively 31 and 27, on Klebsiella pneumoniae ethanolic extract of root and leaf 57 and 120 mg / ml and on Streptococcus pyogenes the estonian extract of the leaf is 227 mg / ml. In vivo, the leaf extract for Staphylococcus aureus was 7.5 × 106 CFU / ml and the ethanolic extract of the stem for Pseudomonas aeruginosa was 8 × 107 CFU / ml, for Klebsiella pneumoniae and Streptococcus pyogenes leaves and roots was 7.5 × 103 and 6.3 × 107 CFU / ml respectively. Conclusion: Polygonum aviculare L.extracts have antimicrobial effects on the studied bacteria.
1.Al-Aboudi, A., Afifi, F.U. (2011). Plants used for the treatment of diabetes in Jordan: A review of scientific evidence. Pharmceutical Biology, 49; 221-239.
2.Ahmadvand, H.; Amiri, H.; Dalvand, H. Bagheri, S.H. (2013). Various antioxidant properties of essential oil and hydroalcoholic extract of Artemisa persica. Journal of Birjand University of Medical Sciences, 20(2); 68-78.
3.Asgari Jahromi, M.; Movahedin, M.; Amanloo, M.; Mowla, G.; Mazaheri, Z., Batouli, H. (2013). The effects of Calli gonum extract on sperm parameters and the rate of apoptosis in aged male mice testis tissue. Modares Journal of Medical Sciences: Pathobiology, 16(1); 25-38.
4.Asgari Jahromi, M., Movahedin, M., Amanloo, M., Mowla, G., Mazaheri, Z., Batouli, H. (2013). The effects of Calli gonum extract on sperm parameters and the rate of apoptosis in aged male mice testis tissue. Pathobiology Research, 16; 41-54.
5.Badria, F.A., Ameen, M., Akl, M.R. (2007). Evaluation of cytotoxic compounds from Calligonum comosum L. growing in Egypt. Zeitschrift für Naturforschung C, 62; 656-660. 6.Bleys, J., Miller, E.R. Pastor-Barriuso, R., Appel, L.J., Guaiiar, E. (2006). Vitamin mineral supplement progression of atherosclerosis: a meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal of ClinicalNutrition, 84; 880-887.
7.Cerutti, PA. (1994). Oxy-radicals and cancer. Lancet, 344; 862-863.
8.Ghassempuor, N., Nasiri Semnani, Sh. (2020). Evaluation of the antimicrobial effect of Lemon verbena leaves extracts on Streptococcus pyogenes, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae and Brucella melitensis in vitro and animal model study. The Quartrely Journal of Animal Physiology and Development, 51(13);87-98.
9.Gonzalez Begne, N., Yslas, E., Reyes, V. (2001). Clinical effect of a Maxican sanguinaria extract (Polygonum avicular L.) on gingivitis. Journal of Ethnopharmacology, 74; 45-51.
10.Grzesik, M., Naparlo, K., Bartosz, G., Sadowska-Bartosz, I. (2018). Antioxidant properties of catechins: Comparisonwith other antioxidants. Food Chem., 241; 480–492. [CrossRef]
11.HSU, CY. (2006). Antioxidant activity of extract from Polygonum aviculare L. Biol Res, 39; 281-288.
12.Hediat, M.H. (2008). Salama and najat marraiki, antimicrobial activity and phytochimical analysis of Polygonum aviculare L.(polygonceae). Naturally Growing in Egypt, Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 3(3); 2008-2015.
13.Japooni, A., Alborzi, A., Orafa, F., Rasouli, M., Farshad, S. (2004). Distribution patterns of methicillin resistance genes (mecA) in Staphylococcus aureus isolated from clinical specimens. Iranian Biomedical Journal, 8; 173-178.
14.Justesen, U., Knuthsen, P. (2001). Composition of flavonoids in fresh herbs and calculation of flavonoid intake by use of herbs in traditional Danish dishes. Food Chemistry, 73(2); 245-50
15.Kumagai, H.; Kawai, Y.; Sawano, R.; Kurihara, H.; Yamazaki, K.; Inoue, N. (2005). Antimicrobial substances from rhizomes of the giant knotweed Polygonum sachalinense against the fish pathogen Photobacterium damselae subsp piscicida. Z. Naturforsch. C, 60; 39–44. [CrossRef] [PubMed]
16.Kähkö nen, MP., Hopia, A., Vuorela, HJ., Rauha, J., Pihlaja, K., Kujala, T. (1999). Antioxidant activity of plant extracts containing phenolic compounds. J Agric Food Chem, 47; 3954-3962.
17.Kruawan, K., Kangsadalampai, K. (2006). Antioxidant activity, phenolic compound contents and antimutagenic activity of some water extract of herbs. Thai J Pharm Sci, 30; 28-35.
18.Knekt, P., Kumpulainen, J., Järvinen, R., Rissanen, H., Heliövaara, M., Reunanen, A. (2002). Flavonoid intake and risk of chronic diseases. American Journal of Clinical Nutrition, 76; 560-8.
19.Liu, X.M., Zakaria, M.N.M., Islam, M.W., Radhakrishnan, R., Ismail, A. and Chen, H.B. 2001. Anti-inflammatory and anti-ulcer activity of Calligonum comosum in rats. Fitoterapia, 72: 487-491.
20.Mohsennezhad, F. (2009). Antibacerial activity of Eukalyptus extracts on methicillin resistance Staphylococcus aureus. Research Journal of Biological Sciences, 4(8); 905-908
21.Naeini, A., Khosravi, A., Tadjbakhsh, H., Ghazanfari, T., Yaraee, R., Shokri, H. (2010). Evaluation of the immune stimulatory activity of Ziziphora tenuior extracts. Comp Clin Pathol, 19; 459-463.
22.Paudel Chhetri, H., Yogol, NS., Sherchan, J., Anupa, KC., Panna Thapa, SM. (2008). Phytochemical and antimicrobial evaluations of some medicinal plants of nepal. Kathmandu University Journal of Science, Engineering and Thechnology, 1(5); 49-54.
23.Rathore, V.S., Singh, J.P., Bhardwaj, S., Nathawat, N.S., Kumar, M., Roy, M.M. (2015). Potential of native shrubs Haloxylon salicornicum and calligonum polygonoides for restoration of degraded lands in arid western Rajasthan, India. Environmental Management, 55(1); 205-216.
24.Shariatifar, N. (2012). Quantitative and qualitative study of phenolic compounds and antioxidant activity of plant pulicaria gnaphalodes. HMS, 17(4); 35-41. [in Persian]
25.Srinivasan, D., Perumalsamy, L.P., Nathan, S., Sures, T. (2001). Antimicrobial activity of certain Indian medicinal plants used in folkloric medicine. J.Ethnopharam, 49; 217-222.
26.Srivastava, R.L. (2006). Food from forests in arid zone. Compiled by: Non-wood forest products division, Arid Forest Research Institute, Jodhpur, Designed & Published by: R.L. Srivastava (Director, AFRI), Printed by Rajputana Stationery Mart, Jodhpur.
27.Smith, MA., Perry, G., Sayre, LM., Anderson, VE., Beal, MF., Kowall, N. (1996). Oxidative damage in Alzheimer’s. Nature, 382; 120-121.
28.Zhu, X.Y.; Wu, C.H.; Qiu, S.H.; Yuan, X.L.; Li, L. (2017). Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: Systematic review and meta-analysis. Nutr. Metab., 14; 60. [CrossRef].
_||_