مطالعات ارزیابی منابع و قابلیت اراضی شیبدار محدوده مطالعاتی شهرستان سوادکوه
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییعلیرضا مرادیان 1 , نازنین خاکی پور 2
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم ومهندسی خاک، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2 - استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
کلید واژه: ارزیابی منابع, آمایش سرزمین, سوادکوه, قابلیت اراضی, اراضی شیبدار,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: چرای بی رویه دام، زراعت دیم در اراضی شیب دار، قطع درختان جنگلی و دیگر استفاده های غیر منطقی از اراضی، موجب برهم خوردن تعادل اکولوژیکی محیط، فرسایش خاک ها و کاهش حاصلخیزی آنها در منطقه سوادکوه شده است. هدف از این مطالعه تعیین بهترین نحوه بهره برداری در هر یک از اجزاء واحد اراضی است، بنحوی که ضمن کسب حداکثر محصول یا عایدی، از تخریب اراضی جلوگیری و روند فعلی فرسایش خاک تا حد امکان متوقف شود. روش پژوهش: در این راستا تفکیک منابع اراضی و تعیین قابلیت ها و تناسب و استعدادهای آنها، تهیه نقشه طبقات ارتفاعی، تهیه نقشه شیب حوزه بر اساس کلاس های شیب تعیین شده، منابع اراضی، مشخصات کلی تیپ اراضی، منابع آبهای سطحی محدوده سوادکوه، زمین شناسی، ارزیابی منابع اراضی و خاک، تناسب اراضی، پوشش گیاهی، نقشه کاربری اراضی منطقه سوادکوه تعیین شد. سپس با استفاده از روش FAO، ارزیابی دقیق با استفاده از خصوصیات اراضی و تطبیق آنها با جداول نیازهای گیاهی انجام گرفت. یافته ها: با تلفیق نتایج استعداد اراضی و تناسب آن برای فعالیت های مختلف کشاورزی و همچنین نیازهای گیاهی و رابطه آن با شاخص پتانسیل تولید مناطق مناسب برای فعالیت های کشاورزی بطور عام و باغداری به طور خاص مشخص می شود. نتیجه گیری: مطالعات استعداد اراضی نشان می دهد که محدودیت های رفع ناشدنی و فاکتورهای منفی در باغداری به طور اصولی محدودیت ناشی از عدم امکان آبیاری به لحاظ محدودیت منابع آب و محدودیت امکان توسعه مکانیزاسیون به لحاظ شیب اراضی باغی است.
Indiscriminate livestock grazing, rainfed agriculture in sloping lands, cutting of forest trees and other illogical uses of land have caused disturbance of the ecological balance of the environment, erosion of soils and reduction of their fertility in Savadkooh area. The purpose of this study is to determine the best way of exploitation in each of the parts of the land unit, in such a way as to obtain the maximum yield or income, to prevent the destruction of the land and to stop the current process of soil erosion as much as possible. separation of land resources and determination of their capabilities and suitability and talents, land use map of Savadkooh area were determined. Then, by using the FAO method, a detailed evaluation was done using the characteristics of the land and matching them with the tables of plant needs. By combining the results of the aptitude of land and its suitability for various agricultural activities, as well as plant needs and its relationship with the production potential index of suitable areas for agricultural activities in general and horticulture in particular, it is determined. Conclusion: Studies of land potential show that the irremediable limitations and negative factors in horticulture are basically the limitation caused by the impossibility of irrigation in terms of water resource limitations and the limitation of the possibility of mechanization development in terms of the slope of garden lands.
_||_