ارزیابی گلخانه ای و مولکولی مقاومت ارقام ایرانی لوبیا به قارچ Fusarium oxysporum f.sp. phaseoli عامل پژمردگی (زردی) فوزاریومی
محورهای موضوعی : گیاه پزشکیاحسان حسنوند 1 , صدیقه محمدی 2
1 - گروه گیاه پزشکی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 - عضو هیأت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز
کلید واژه: پژمردگی فوزاریومی, Fusarium wilt, لوبیا, Bean, Molecular markers, نشانگر مولکولی, صفات فنوتیپی, SU20, Phenotypic traits,
چکیده مقاله :
پژمردگی فوزاریومی لوبیا با عامل Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli یک بیماری مهم است و میتواند خسارت شدیدی را به محصول لوبیا در سراسر جهان وارد نماید و باعث کاهش عملکرد شود. از آنجا که روشهای زراعی برای کنترل بیماری به طور کامل مؤ ثر نیست، ارقام با مقاومت ژنتیکی برای مبارزه با این بیماری توصیه می گردد. به منظور شناسایی ارقام مقاوم آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و 12 تیمار (شامل ارقام مختلف لوبیا) با روش تلقیح، ریختن سوسپانسیون اسپور بیمارگر پای بوته انجام شد. در روش ریختن سوسپانسیون اسپور بیمارگر پای بوته به دلیل سالم بودن ریشهها درصد کمتری از اسپورها توانایی نفوذ به ریشه را دارند بنابراین شدت علاﺋﻢ مشاهده شده کمتر بود و واکنش ارقام به صورت مقاوم و متحمل مشاهده گردید. با توجه به اینکه این بیماری باعث زردی و پژمردگی گیاه میشود فاکتورهای غلظت کلروفیل a، غلظت کلروفیل b، غلظت کارتنوﺋﯿﺪ و غلظت کل کلروفیل اندازهگیری شد که با ارزیابی صفات اندازهگیری شده ارقام مقاوم و متحمل شناسایی شدند. براین اساس به ترتیب ارقام صیاد، ناز و E9نسبت به ارقام دیگر مقاومت بیشتری به این بیماری نشان دادند. سپس واکنش ارقام مختلف لوبیا به قارچ Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli با استفاده از نشانگر اختصاصیSCAR ارزیابی گردید. براین اساس ارقام اختر، ناز، صدری، صیاد، E9 و WA با جفت آغازگر SU20 ایجاد باند 750 bp نمودند و دارای ژن مقاوم A55 بودند اما ارقام تلاش، شکوفا، جگری، ایج، خمین و کپسولی با جفت آغازگر اختصاصی SU20 تولید باند نکردند.
Fusarium wilt (yellow) that caused by the fungus Fusarium oxysporum f. sp. phaseoli, is an important disease and can cause severe damage to bean products world wide and cause reduced functional. Since farming techniques to control the disease is not completely effective, cultivars with genetic resistance to the disease are recommended. In order to identify resistant cultivars experiment in that randomized complete block design with three replications and 12 trkeatments, including different cultivars of beans. By method at a concentration suspension inoculation of root drench were inoculated. In root drench method suspension spores of pathogen because of healthy roots a lower percentage of spores could penetrating in roots. So it was far less severe symptoms and can say all cultivars has same statistical group and were resistant and infected cultivars tolerant. Considering the fact that the disease causes yellowing and wilting the factors concentration of chlorophyll a, chlorophyll b, and carotenoid concentrations and chlorophyll total concentrations were measured with evaluating resistant and tolerant cultivars were identified. Accordingly, cultivars Sayad and E9 respectively than other cultivars showed more resistant to the disease. Then the reaction is different bean cultivars to fungal F. oxysporum f.sp. phaseoli were evaluated using specific marker SCAR. According to cultivars Akhtar, Naz, Sadri, Sayad, E9 and WA with primer pairs SU20 have a band of 750 bp and A55 are resistant gene but cultivars Talash, Shekofa, Jegari, Aje, Khomeyn and capsules with specific primer pairs SU20 did not produce band.
_||_