مطالعه تغییرات کمی و کیفی علوفه یونجه همدانی(Medicago sativa L.) تحت اثر کاربرد مقادیر مختلف هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزی
1 - استادیار گروه زراعت، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
کلید واژه: پروتئین خام, عملکرد علوفه و یونجه, محلولپاشی,
چکیده مقاله :
این مطالعه به منظور بررسی اثر محلول پاشی هیومیکاسید و عصاره جلبک دریایی بر عملکرد و کیفیت علوفه یونجه همدانی در همدان و در سال 1395 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تیمار اسیدهیومیک در غلظت های صفر، 1، 5/2 و 5 لیتر در هکتار و عصاره جلبک دریایی در چهار سطح صفر، 250، 500 و 1000 گرم در هکتار بودند. نتایج نشان اثر تیمارهای کاربرد عصاره جلبک دریایی و اسید هیومیک بر صفات ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، تعداد ساقه در واحد سطح، عملکرد علوفه تر و خشک، درصد پروتئین خام و قندهای محلول معنی دار شد. مقایسه میانگین داده ها نشان داد با افزایش غلظت عصاره جلبک دریایی و اسید هیومیک ارتفاع بوته افزایش یافت. بیشترین تعداد ساقه در واحد سطح در تیمار مصرف یک کیلوگرم در هکتار عصاره جلبک دریایی به دست آمد. عملکرد علوفه تر در تیمار کاربرد 1000 گرم در هکتار عصاره جلبک بیشترین میزان بود که نسبت به تیمار شاهد 16% افزایش داشت. بیشترین و کمترین عملکرد علوفه تر به میزان 79/29 و 99/23 تن در هکتار به ترتیب مربوط به تیمارهای 5/2 لیتر در هکتار و عدم استفاده از هیومیک اسید بود. بیشترین میزان پروتئین نیز در تیمار 1000 گرم در هکتار عصاره جلبک دریایی(23/12%) و 5 لیتر در هکتار هیومیک اسید(23/12) حاصل شد. همچنین محلول پاشی هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی با هم میزان قندهای محلول را نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. در نهایت این نتایج نشان داد محلول پاشی عصاره جلبک دریایی و هیومیک اسید عملکرد کمی و کیفیت یونجه همدانی در منطقه همدان را افزایش داده است.
This study was laid out in order to investigate the effect of foliar application of humic acid and seaweed on yield and quality of alfalfa (cv. Hamedani) forage in Hamadan region at 2016.This experiment was conducted as a factorial arrengment based on randomized complete block design with three replications. Treatments were humic acid in concentrations of (0, 1, 2.5 and 5 L.ha-1) and seaweed extract in four levels (0, 250, 500 and 1000 g.ha-1).The results showed that the effects of seaweed and humic acid were significant on plant hight, number of leaf per plant, number of stem per surface unit, wet and dry foriage yield and percentage of crud protein and soluablesugars.Also the interaction effect of humic acid and seaweed was significant on plant hight, number of leaf per plant and soluable sugar percent only.The data comparison means shows that with increasing of seaweed and humic acid concentration the plant height was increased.The highest number of stem per surface unit was obtained in 1 kg.ha-1 seaweed treatment. Foliar application of 5 kg.ha-1humic acid increased number of stem per surface unit as 17 percent compared to control treatment.Dry and wet foriage yield increased significantly by foliar application of humic acid and seaweed.Maximum wet foriage yield (30 ton.ha-1) was obtained in 1000 g.ha-1 seaweed that increasd as 16% compared to control. Maximum and minimum wet foriage yield (29.79 and 23.99 t.ha-1) was related to application of 2.5 kg.ha-1humic acid and control treatments respectively.The maximum crud protein (12.23%) was obtained in 1000 g.ha-1 seaweed and 5 L.ha-1humic acid treatments. Also foliar application of humic acid and seaweed increased soluable sugars compared to control treatment. In final, the present resulta shows that foliar application of humic acid and seaweed increased quantity yield and quality of alfalfa in Hamedan region.
_||_