ارزیابی تاثیر سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف سیب زمینی در تبریز
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیالناز فرج زاده معماری تبریزی 1 , مهرداد یارنیا 2 , وحید احمدزاده 3 , نوشین فرج زاده 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، باشگاه پژوهشگران جوان، تبریز، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه زراعت و اصلاح نباتات، تبریز، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، باشگاه پژوهشگران جوان، تبریز، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، باشگاه پژوهشگران جوان، تبریز، ایران
کلید واژه: سطوح مختلف آبی, ارقام مختلف سیب زمینی و عملکرد,
چکیده مقاله :
این آزمایشی در سال 1388 به صورت اسپلیت پلات و بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در تبریز انجام شد. تیمارها شامل سطوح مختلف تنش آبی بر اساس آبیاری پس از 70 ، 110 و 150میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و پنج رقم سیب زمینی آگریا، ساتینا، ساوالان، کایزر و مارکیس بودند. نتایج نشان داد سطوح مختلف آبی در ارتباط با ارتفاع بوته، تعداد ساقه هوایی، تعداد غده های با قطر بزرگ تر از 60 میلی متر، وزن خشک اندام هوایی، غده، محتوای نیترات غده و عملکرد در سطح 1% معنی دار بود. ارقام مختلف نیز در ارتفاع بوته، تعداد غده های با قطر بزرگ تر از 60 میلی متر، وزن خشک اندام هوایی و عملکرد در سطح 1% و وزن خشک غده در سطح 5% معنی دار بود. بیشترین ارتفاع بوته در رقم اگریا معادل 83 سانتی متر با آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر آب از سطح تشتک تبخیر بود که با آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر آب از سطح تشتک کمترین ارتفاع ساقه با کاهشی معادل 39/49 % در همین رقم حاصل گردید. بیشترین تعداد ساقه در رقم آگریا معادل 497/5 عدد در سطح شاهد و کمترین تعداد در رقم مارکیس در سطح شاهد معادل 2 عدد بود که می تواند ناشی از اختلافات ژنتیکی باشد. حداکثر میزان عملکرد در رقم آگریا معادل 598/3 کیلوگرم در مترمربع بود که حداقل میزان عملکرد نیز در این رقم با کاهشی معادل 11/46 % درصورت آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر حاصل گردید.
In order to evaluate different levels of irrigation on yield of potato varieties, experimental was done in Tabriz region during 2009. The experiment was arranged as split-plot based on RCBD with three replications. Treatment was different levels of water stress (irrigation after 70, 110 and 150 mm evaporation pan evaporation class A) and five potato cultivars (Agria, Satyna, Savalan, Kaiser and Markis).The results showed that different levels of water in height, number of stems, number of tubers larger than 60 mm, shoots and tuber dry weight, nitrate content in tubers and yield was significant at 1% level. And at 5% level significant were obtained for a percentage of dry matter of tubers. Varieties in height, number of tubers larger than 60 mm, shoot dry weight and yield at 1% and tuber dry weight at 5% level was significant. Also, interactions were significant in height, shoot number and yield at 1% and tuber dry weight 5% level. The highest plant height equivalent was 83 cm by irrigation after 70 mm evaporation from pan evaporation surface was irrigated with 150 mm of water evaporated from the pan surface and the lowest shoot length equal to 49.39% decrease in same Figure has been obtained. Maximum number stem was equivalent 5.497 in cultivar Agria by the control and lowest number stem was 2 numbers in Markis in the control that can be caused by genetic differences. Maximum yield was equivalent 3.598 kg/m2 in Agria by level control and least amount of yield reduction in this equivalent 46.11% by irrigation after 150 mm evaporation from pan evaporation levels are achieved. The purpose of this experimental was the resistance of different varieties of potatoes to different levels on growth and performance.
1- احمدی، ع. پ، احسان زاده و جباری، ف. 1385. مقدمه ای بر فیزیولوژی گیاهی(ترجمه). انتشارات دانشگاه تهران.
2- جوادی، م.1387.ارزیابی تحمل به خشکی در کلون های حاصل از بذر حقیقی سیب زمینی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل .
3- کوچکی، ع. ر.، زند، الف.ف بنایان اول، م.، رضوانی مقدم، پ.، مهدوی دامغانی، ع. الف.، جامی الاحمدی، م. و وصال، س. ر. 1384. اکوفیزیولوژی گیاهی(ترجمه). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.
4-Abong, G., Okoth, M., Karuri, E., Kabira, J. and Mathooko, F. 2009. Influence of potato cultivar and stage of maturity on oil content of French fries (CHIPS) made from eight kenyan potato cultivars. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development,Vol. 9: 16667-1682
5-Arbogast, M., Powelson, M. L., Cappaert, M. R. and Watrud, L. S. 1999. Response of six potato cultivars to amount of applied water and Verticillium dahliae. Ecology and Population Biology.
6-Bao, A., Wang, S., Wu, G., Xi, J., Zhang, J. and Wang, C. 2009. Overexpression of the Arabidopsis H+-PPase enhanced resistance to salt and drought stress in transgenic alfalfa (Medicago sativa L.). Plant Science. 176: 232–240
7-Deblonde, P. M. K., Haverkort, A. J. and Ledent, J. F. 1999. Responses of early and late potato cultivars to moderate drought conditions: agronomic parameters and carbon isotope discrimination. European Journal of Agronomy. 11(2): 91-105.
8-Flesher, D. H., Timlin, D, J. and Reddy, V. R. 2008. Interactive effect of carbon dioxide and water stress on potato canopy growth and development. Agronomy journal, 100 (3): 711-719.
9-Graciano, C., Guiame´t, J. J. and Goya, J. F. 2005. Impact of nitrogen and phosphorus fertilization on drought responses in Eucalyptus grandis seedlings. Forest Ecology and Management. 212: 40–49
10-Hassanpanah, D., Gubanov, E., Gadimov, A. and Shahriari, R. 2008. Determination of yield stability in advanced potato cultivars as affected by water deficit and potassium humate in ardabil Region, Iran. Pakistan Journal of Biological Science. 11(10): 1354-1359.
11-Hassanpanah, D. 2009. In vitro and in vivo screening of potato cultivars against water stress by polyethylene glycol and potassium homate. Biotechnology. 8(1): 132-137.
12-Humintech .2007. Focus on form: Retrieved May 2007, form www.humintech.com.
13-Khorshidi benam, M. B. and Hassanpanah, D. 2007. Evaluation of different potato cultivars at different irrigation periods and different drought stages. Acta Horticulturae. 729, pages 183-188
14-Liu, Z., Zhang, X., Bai, J., Suo, B., Xu, P. and Wangb, L. 2009. Exogenous paraquat changes antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation in drought-stressed cucumber leaves. Scientia Horticulturae. 121: 138–143.
15-Lukovic, J., Maksimovi, I., Zoric, L., Nagl, N., Percic, M., Polic, D. and Putnik-16-Delic, M. 2009. Histological characteristics of sugar beet leaves potentially linked to drought tolerance. Industrial Crops and Products. 30: 281–286.
17-McDole, R. E. and McMaster, G. M., 2008, Effects of moisture stress and nitrogen fertilization on tuber nitrate-nitrogen content , American Journal of Potato Research., 55(11): 611-619.
18-Miene, A. and De Ronde, J. A. 2008. A comparison of drought stress and heat stress in the leaves and tubers of 12 potato cultivars. South African journal of Science, 104: 156-158.
19-Rajala, A., Hakala, K., Makela, P., Muurinen, S. and Peltonen-Sainio, P., 2009. spring wheat response to timing of water deficit through sink and grain filling capacity. Field Crops Research. Xxx: xxx–xxx
20-Schapendonk, A. H. C. M., Spitters, C. J. T., and Groot, P. J. 1989. Effect of water stress on photosynthesis and chlorophyll flurescence of five potato cultivars. Potato Research. 32: 17-32.
21-Vasiliades, L. and Loukas, A. 2009. Hydrological response to meteorological drought using the Palmer drought indices in Thessaly, Greece. Desalination. 237: 3–21.
22-Vos, J. and Groenwold, J. 1987. Mean annual yield reductions of potato due to water deficits for Dutch weather conditions. Acta Horticulturae 214: 61-70.