بررسی تاثیر پیش تیمار بذر با جیبرلیک اسید و سالیسیلیک اسید بر خصوصیات جوانه زنی بذر شلغم در شرایط دمایی مختلف
معصومه مشکین فام حصاری
1
(
ایران
)
مجید رحیمی زاده
2
(
ایران
)
کلید واژه: جوانه زنی, اسید جیبرلیک, اسید سالیسیلیک, پیش تیمار,
چکیده مقاله :
این پژوهش به منظور بررسی اثر پیشتیمار بذر با اسیدسالیسیلیک و اسیدجیبرلیک بر واکنش بذر شلغم نسبت به دما و انتخاب پیشتیمار برتر در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد در سال تحصیلی95-94 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. اسیدجیبرلیک در سه سطح به مقادیر 0، 250 و500 میلیگرم بر لیتر بهمدت 24 ساعت، اسیدسالیسیلیک در سه سطح به مقادیر 0، 250 و500 میلیگرم بر لیتر به مدت 10 ساعت در دماهای ثابت جوانهزنی در پنج سطح شامل 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتیگراد در مدت زمان 12 روز جوانهزنی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که، استفاده از پرایمینگ بذری در افزایش سرعت جوانهزنی بذر و یکنواختی سبز شدن آنها تا دمای 30 درجه سانتیگراد موثر عمل کرد و توانست مدت زمان رسیدن به 50 درصد جوانهزنی را کاهش دهد. بنابراین استفاده از پرایمهای اسیدجیبرلیک با غلظت 500 میلیگرم در لیتر و اسید-سالیسیلیک با غلظت 250 میلیگرم در لیتر اثرات تنش دمایی بالا را بر شاخصهای جوانهزنی کاهش داده و باعث بهبود مولفه های جوانه زنی می شود.
چکیده انگلیسی :
This study was conducted to investigate effect of Salicylic acid and Gibberllic acid to the reaction of turnip seed temperature and relative to the pretreatment premier herbal physiology lab in azad university of bojnourd in academic year of 2015-2016 has done. The experiment for factorial informat of totally random repeated for 4 times. The hormones growth promoters contains Gibberllic acid in the amount of 0, 250, 500 mg/l for 24 hours and Salicylic acid in the amount of 0, 250, 500 mg/l for 10 hours at different temperatures of 15, 20, 25, 30, 35 Ċ in 12 days germination examined. After reviewing the results can be stated, The use of seed priming increased germination rate and uniformity of emergence in different temperature conditions to 30 ° C was effective and could reduce the time to 50% germination, In general can say to use of Gibberellic acid prime at a concentration of 500 mg/l And Salicylic acid treatment with concentration of 250 mg/l At higher temperatures reduce the effects of thermal stress on Index germination and seedling components And improve the germination.
بررسی تاثیر پیش تیمار بذر با جیبرلیک اسید و سالیسیلیک اسید بر خصوصیات جوانه زنی بذر شلغم در شرایط دمایی مختلف
این پژوهش به منظور بررسی اثر پیشتیمار بذر با اسیدسالیسیلیک و اسیدجیبرلیک بر واکنش بذر شلغم نسبت به دما و انتخاب پیشتیمار برتر در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد در سال تحصیلی95-94 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. اسیدجیبرلیک در سه سطح به مقادیر 0، 250 و500 میلیگرم بر لیتر بهمدت 24 ساعت، اسیدسالیسیلیک در سه سطح به مقادیر 0، 250 و500 میلیگرم بر لیتر به مدت 10 ساعت در دماهای ثابت جوانهزنی در پنج سطح شامل 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتیگراد در مدت زمان 12 روز جوانهزنی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که، استفاده از پرایمینگ بذری در افزایش سرعت جوانهزنی بذر و یکنواختی سبز شدن آنها تا دمای 30 درجه سانتیگراد موثر عمل کرد و توانست مدت زمان رسیدن به 50 درصد جوانهزنی را کاهش دهد. بنابراین استفاده از پرایمهای اسیدجیبرلیک با غلظت 500 میلیگرم در لیتر و اسیدسالیسیلیک با غلظت 250 میلیگرم در لیتر اثرات تنش دمایی بالا را بر شاخصهای جوانهزنی کاهش داده و باعث بهبود مولفه های جوانه زنی می شود.
واژه های کلیدی: اسیدجیبرلیک، اسیدسالیسیلیک، پیش تیمار، جوانهزنی
مروری بر تحقیقات گذشته:
شلغم با نام علمی Brassica napus گیاهی دو ساله از خانواده شببو ( چلیپاییان) است (2). بهطور معمول گونه یکساله آن هم متداول است. جهت تولید محصول زراعی یکدست و یکنواخت لازم است بذرهای کشت شده در مزرعه جوانهزنی و یکنواختی در طول مدت کوتاهی داشته باشند (23).
بذرها در هنگام کاشت زمان قابل توجهی را صرف جذب آب میکنند و با کاهش این زمان به حداقل میتوان سرعت جوانهزنی و سبز شدن را افزایش داد (29). اگر جوانهزنی و به دنبال آن توسعه ریشه به سرعت انجام شود، احتمال بقاء گیاهچه به علت افزایش احتمالی جذب رطوبت از خاک افزایش مییابد (3).
یکی از فنونی که امروزه برای افزایش بنیه بذر و در نتیجه بهبود کمی جوانهزنی و رشد گیاهچه به کار گرفته میشود پیشتیمار بذر است (5). پرایمینگ بذر، تیماری است که قبل از جوانهزنی اعمال میشود بهصورتیکه درطی آن بذر در محیطی با پتانسیل مشخص قرار داده میشود تا آب جذب نماید، بهنحوی که ریشهچه ظاهر نشود (9). براساس تحقیقات دانشمندان یکی از راههای موثر و بسیار مفید برای جبران عوامل نامساعد، میتواند استفاده از پرایمینگ بذر باشد (24). بنابراین پرایمینگ یکی از روشهای بهبود کارکرد بذر و افزایش کیفیت بذر در شرایط نامساعد محیطی میباشد (10).
امروزه فرضیهای درباره ارتباط بین سطح اسیدجیبرلیک و مقابله با تنشهای غیر زیستی در گیاهان وجود دارد. مطالعه روی گیاه جو طبیعی و پاکوتاه نشان میدهد که اسیدجیبرلیک در این گیاهان سبب افزایش مقاومت به شرایط تنش کمآبی میشود. بهنظر میرسد اسیدجیبرلیک یک نقش کلیدی اساسی در مقابله با تنشها دارد (5). بهخوبی مشخص شده است که اسیدجیبرلیک توانایی تحریک رشد و نمو گیاه را در شرایط تنشهای زیستی و غیر زیستی دارد (21). سالیسیلیکاسید بهعنوان یک تنظیمکننده رشد گیاهی از نظر ساختاری یک ترکیب فنولی است که در ساز و کارهای دفاعی گیاهان در مقابله با تنشهای زیستی و غیر زیستی نقش ایفا میکند (7) و (1).
دما یکی از عواملی می باشد که از طریق تنظیم خواب بر ظرفیت و سرعت جوانه زنی بذر های بدون خواب تاثیر می گذارد (20). حداکثر درصد جوانه زنی درگیاهان در دامنه خاص از دما رخ می دهد و در پایین تر و بالا تر از این دامنه دمایی، درصد جوانه زنی به طور ناگهانی کاهش می یابد (20).
در كاشت بعد از اوايل فروردين به دليل خروج كامل مريستم هاي ريشه چه و ساقه چه و حساسيت زياد آنها به خشكي ممكن است كمبود رطوبت در خاك باعث خشك شدن مريستم ها شده باشد به همين دليل بذرهاي كاشته شده در هفته اول فروردين به بعد با كاهش جوانه زني مواجه گرديدند (18). اگرچه تأخير در تاريخ كاشت سبب كاهش خسارت سرما مي شود، اما وقتي تاريخ كاشت به اواسط فروردين ميرسد به دليل كاهش رطوبت زمستانه خاك به شدت از ميزان جوانه زني بذرها كاسته مي شود (19).
بهنظر میرسد با استفاده اصولی و علمی از روش تیماری پیش از کاشت میتوان وضعیت زراعت و تولید بسیاری از محصولات را بهبود بخشید. هدف این آزمایش این است که روشن سازیم آیا پیش تیماری بذر باعث افزایش سرعت جوانهزنی در درجه حرارتهای پایین و همچنین افزایش مولفههای جوانهزنی در شرایط تنش می شود.
مواد و روشها:
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر اسیدسالیسیلیک و اسیدجیبرلیک بر واکنش بذر شلغم به دما و انتخاب پیشتیمار برتر در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد در سال تحصیلی 1394-95 مورد آزمایش و بررسی قرار گرفت. آزمایش انجام شده بهصورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از، اسیدجیبرلیک با سه سطح شاهد (صفر)، 250 و 500 میلیگرم در لیتر؛ اسیدسالیسیلیک با سه سطح شاهد (صفر)، 250 و 500 میلیگرم در لیتر؛ دما با 5 سطح 15، 20، 25، 30، 35 درجه سانتیگراد. صفات مورد مطالعه در هر یک از فاکتورهای فوق شامل درصد جوانهزنی
R.I. شاخص میزان جوانهزنی
(مجموع زمان بر حسب روز از شروع آزمایش جوانهزنی/ مجموع کل بذور جوانه زده تا پایان آزمایش (RI =
GVارزش جوانهزنی میانگین روزهای جوانهزنی × حداکثر جوانهزنی تجمعی GV=
سرعت جوانهزنی (Germination rate): از عکس مدت زمان رسیدن به 50 درصد جوانه زنی با استفاده از نرم افزار Germin به دست می آید . (R50 = 1/D50)
یکنواختی جوانهزنی (Germination uniformity): از تفاضل مدت زمان رسیدن به 90 درصد جوانه زنی و 10 درصد جوانه زنی با استفاده از نرم افزار Germin به دست می آید. (GU=G90-G10)
حداکثر درصد جوانه زنی (Germination maximum): با ثبت روزانه بذور جوانه زده در طول آزمایش و با استفاده از نرم افزار Germin به دست می آید.
طول ریشهچه: تعداد چهار بذر بهصورت تصادفی از هر پتری انتخاب شد و سپس طول ریشهچه با استفاده از خطکش اندازهگیری و میانگین آن ثبت شد.
طول ساقهچه: تعداد چهار بذر بهصورت تصادفی از هر پتری انتخاب شد و سپس طول ساقهچه با استفاده از خطکش اندازه گیری و میانگین آن ثبت شد.
D50 مدت زمان لازم برای رسیدن به 50 درصد جوانهزنی: با استفاده از نرم افزار Germin بهدست آمد.
جهت انجام آزمایش ابتدا محلولهایی از اسیدسالیسیلیک به غلظتهای صفر (آب معمولی)، 250 و 500 میلیگرم بر لیتر و محلولهایی از اسیدجیبرلیک با غلظتهای صفر (آب معمولی)، 250 و 500 میلیگرم بر لیتر تهیه شدند، سپس به مدت 24 ساعت درون اسیدجیبرلیک و اسیدسالیسیلیک به مدت 10 ساعت خیسانده شدند. پتریها درون انکوباتور در دماهای 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتیگراد قرار گرفت. معیار جوانهزنی خروج 2 میلیمتر ریشهچه و شمارش بذرها به مدت 12 روز انجام گرفت. دادههای بهدست آمده با استفاده از نرم افزار Germine محاسبه و با SAS مورد تجزیه واریانس قرار گرفت. مقایسه میانگینها نیز با استفاده از آزمون چند دامنه دانکن در سطح احتمالی 1 و 5 درصد مورد مقایسه قرار گرفتند.
نتایج و بحث:
نتایج واریانس دادهها ( جدول1) نشان داد که اثر اسیدجیبرلیک، اسیدسالیسیلیک و دما و اثرات متقابل دو به دو آنها بر درصد جوانهزنی بذر شلغم معنیدار بود.
جدول 1- تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه در اثر پرایمینگ بذر تحت دماهای مختلف | |||||||
میانگین مربعات |
|
| |||||
|
| مدت زمان تا | یکنواختی | سرعت | درصد | درجه | منبع تغییرات |
|
| 50% جوانهزنی | جوانهزنی | جوانهزنی | جوانهزنی | آزادی |
|
|
| **71/24372 | **72/69051 | **0001/0 | **81/3506 | 2 | اسیدجیبرلیک (GA) |
|
| **01/1206 | **94/34017 | **001/0 | **87/10310 | 2 | اسیدسالیسیلیک (SA) |
|
| **25/6445 | **07/48064 | **001/0 | **72/1302 | 4 | GA × SA |
|
| **35/15347 | **15/6761 | **001/0 | **74/4865 | 4 | دما (T) |
|
| **20/29285 | **44/22345 | **0001/0 | **79/827 | 8 | GA × T |
|
| **64/21353 | **82/33561 | **00012/0 | **07/915 | 8 | SA × T |
|
| **55/14918 | **91/10943 | **001/0 | **73/884 | 16 | GA × SA× T |
|
| 33/84 | 55/158 | 00001/0 | 86/19 | 135 | خطای آزمایش |
|
| 64/9 | 49/7 | 33/14 | 21/12 | - | ضریب تغییرات |
ns، * و **به ترتیب نشان دهنده غیر معنی داری و معنی دار در سطع احتمال 5% و 1% میباشد. |
نتایج مقایسه میانگین درصد جوانهزنی نشان داد: کاربرد اسیدسالیسیلیک به غلظت 250 میلیگرم در لیتر بیشترین درصد جوانهزنی را با میانگین 42/46 درصد سبب شد که با افزایش غلظت به 500 میلیگرم بر لیتر، درصد جوانهزنی کاسته شد.
تیمارهای 15 و 20 درجه سانتیگراد نیز بیشترین درصد جوانهزنی را به ترتیب با میانگینهای 92/47 و 17/48 درصد داشتند و با افزایش دما از درصد جوانهزنی کاسته شد (شکل 1).
نتیجه بهدست آمده نشانگر این مطلب است که هورمونهای تنظیمکنندهی رشد از جمله اسیدسالیسیلیک در غلظتهای مشخصی محرک و در غلظت بیش از حد مورد از نیاز میتوانند بازدارنده باشند. در دماهای بالا بهدلیل اختلال در جذب آب فعالیت متابولیکی به آهستگی انجام میشود بههمین دلیل خروج آب از ریشهچه به آرامی انجام میشود در نتیجه سرعت جوانهزنی کاهش مییابد (22).
بهنظـر مـیرسـد کـه کـاربرد منـابع خـارجی اسـیدسالیسیلیک داراي اثرات مثبت و منفی بر گیاهـان مـیباشـد کـه بـهمیزان غلظت آن بستگی دارد، غلظـتهـاي بـالاتر از آسـتانه تحمـل اسـیدسالیسیلیک در گیاهان، سبب ایجاد اختلال در گیاه شده و اثر بازدارنـدگی بـر رشد و نمو گیاهان دارد (27).
طبق تحقیقات (6) کاهش درصد جوانهزنی میتواند بهدلیل کاهش مواد ذخیره شده در بذر و کاهش وزن مواد مصرفی توسط بذر باشد. اسیدسالیسیلیک یک هورمون مهم در پاسخ به تنشهای اکسیداتیو مطرح شده است (13).
(28) گزارش کردند اسیدسالیسیلیک میتواند باعث مهار فعالیت کاتالاز شود و کاهش کاتالاز نیز منجر به افزایش هیدروژن پراکسید میگردد و میتواند جوانهزنی بعضی بذور را بهبود ببخشد.
ab{ |
c |
b |
a |
ef |
g |
g |
i |
h |
f |
d |
f |
de |
g |
ef |
شکل 1- اثر متقابل اسیدسالیسیلیک و دما بر درصد جوانهزنی
نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که بین پرایمهای مختلف مورد مطالعه از نظر صفت سرعت جوانهزنی تفاوت معنیداری وجود دارد و تیمار اسیدجیبرلیک 500 میلیگرم در لیتر با میانگین 012/0 بذر در روز و تیمار اسیدسالیسیلیک 250 میلیگرم بر لیتر با میانگین 013/0 بذر در روز نسبت به سایر تیمارها برتری داشتند. در بین دماهای مختلف مورد بررسی نیز بیشترین سرعت جوانهزنی مربوط به تیمار 20 درجه سانتیگراد با میانگین 012/0 بذر در روز بود (شکل 2) که نتایج بهدست آمده با نتایج (12) که گزارش کردند پرایمینگ بذر گندم با استفاده از اسیدجیبرلیک سبب افزایش سرعت جوانهزنی شد مطابقت دارد. طبق گزارشات (8) بهنظر میرسد بالا بودن سرعت جوانهزنی بهدلیل آزادسازی آنزیمهای تجزیهکننده کربوهیدرات و پروﺗﺌین در داخل بذر باشد.
با توجه به مشاهدات (26) اسیدجیبرلیک نه تنها در افزایش بیوسنتز آنزیم آلفا آمیلاز نقش دارد بلکه فرآیند ترشحی آلفا آمیلاز نیز پس از رونویسی ژن به وسیله اسیدجیبرلیک تنظیم میشود، همچنین اسیدجیبرلیک در محیط کشت موجب افزایش سرعت جوانهزنی میشود. افزایش سرعت، درصد جوانهزنی و فعالیت آنزیمی به دلیل فعالیت هورمون جیبرلین میباشد (26).
ab |
ab |
a |
a |
a |
b |
b |
bc |
bc |
b |
ab |
bc |
c |
c |
bc |
شکل 2- اثر متقابل اسیدجیبرلیک و دما بر سرعت جوانهزنی
نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد در شرایط تیمار اسیدجیبرلیک 500 میلیگرم در لیتر و تیمار اسیدسالیسیلیک 250 میلیگرم در لیتر به ترتیب با میانگینهای 76/140 و 98/141 ساعت، بیشترین یکنواختی جوانهزنی حاصل شد. برترین تیمار دمایی از نظر یکنواختی جوانهزنی تیمار دمایی 20 درجه سانتیگراد با میانگین 13/145 ساعت بود (شکل 3). در عین حال تیمار بذر با اسیدسالیسیلیک با غلظت 500 میلیگرم در لیتر در هر صورت موجب افزایش یکنواختی جوانهزنی شد که این نتیجه بهدست آمده با تحقیقات (6)، (16) و (25) که اثبات کردند پرایمینگ بذر با استفاده از هورمونهای رشد همانند اسیدجیبرلیک و سالیسیلیک موجب بهبود مولفههای جوانهزنی، یکنواختی جوانهزنی در بذر شده تطابق دارد.
طی تحقیقاتی (17) بیان نمودند که استفاده از اسیدجیبرلیک باعث افزایش فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در هنگام جوانهزنی جهت تجزیه نشاسته میشود و این ﻣﺴئله موجب تقویت بنیه بذر میشود که نتیجه آن درصد سبز یکنواخت و سطح برگ بیشتر خواهد بود، آنها همچنین گزارش کردند که پرایمینگ با استفاده از اسیدجیبرلیک عملکرد چغندر را از طریق کاهش مدت زمان سبز شدن و افزایش یکنواختی سبز شدن مزرعه افزایش میدهد. از هورمونهای گیاهی همانند جیبرلیکاسید بهعنوان آنتیاکسیدان در مقابله با تنشهایغیرزیستی استفاده میشود (14).
b |
e |
a |
f |
g |
c |
h |
d |
f |
شکل 4-3- اثر متقابل اسیدجیبرلیک و اسیدسالیسیلیک و دما بر یکنواختی جوانهزنی
نتایج مقایسه میانگین داده در شکل نشان داد که بین پرایمهای مختلف مورد مطالعه از نظر صفت مدت زمان لازم رسیدن به 50 درصد جوانهزنی مربوط به تیمار اسیدجیبرلیک 500 میلیگرم و تیمار اسیدسالیسیلیک 250 میلیگرم در لیتر بهترتیب با میانگینهای 53/77 و 93/91 ساعت بود. کمترین مدت زمان رسیدن 50 درصد جوانهزنی، مربوط به تیمار 20 درجه سانتیگراد با میانگین 53/72 ساعت بود (شکل 4-4). در عین حال تیمار بذر با اسید سالیسیلیک به غلظت 500 میلیگرم در لیتر در هر صورت موجب افزایش مدت زمان لازم تا 50 درصد جوانهزنی شد که این افزایش بهدلیل وقفهای است که در شروع جوانهزنی در بذرهای فرسوده شده ایجاد میشود. وقفه ایجاد شده به این علت است که جهت ترمیم خسارت وارد شده به غشا و دیگر قسمتها در بذر سیستم آنتیاکسیدانت برای جلوگیری از بروز تنش اکسیداتیو به زمان نیاز دارد بنابراین مدت زمان لازم برای جوانهزنی در بذرهای فرسوده افزایش مییابد به همین جهت مدت زمان لازم تا جوانهزنی افزایش مییابد (11).
(4) گزارش کردند پیشتیمار اسیدجیبرلیک و اسیدسالیسیلیک در شرایط تنش باعث افزایش متوسط زمان جوانهزنی میشود در این حالت گیاه به جهت مقابله با تغییرات ایجاد شده فعالیت آنتیاکسیدانتی خود را همانند کاتالاز و پراکسیداز، افزایش میدهد.
b |
b |
a |
c |
e |
c |
f |
f |
d |
شکل 4-4- اثر متقابل اسیدجیبرلیک و اسیدسالیسیلیک بر مدت زمان لازم تا 50 % جوانهزنی
نتیجه گیری:
نتایج نشان داد که استفاده از پرايمينگ بذری در افزايش سرعت جوانهزنی بذر و يكنواختي سبزشدن آنها در شرايط تنش دمایی تا دمای 30 درجه سانتیگراد مؤثر عمل كرد و توانست مدت زمان رسيدن به 50 درصد جوانهزنی را كاهش دهد. افزايش سرعت جوانه زنی در بذرهای پرایم شده تحت تنش، مزيت بسيار مهمي محسوب ميشود، زيرا سبزشدن، رشد سريعتر و استقرار موفقتر گياهچه را بههمراه خواهد داشت. بهطور کلی با توجه به نتايج حاصل از این پژوهش شاید بتوان گفت که با استفاده از پرایمهای اسیدجیبرلیک با غلظت 500 میلیگرم در لیتر و تیمار اسیدسالیسیلیک با غلظت 250 میلیگرم در لیتر در دماهای بالاتر، اثرات تنش دمایی را بر شاخصهای جوانهزنی و خصوصیات گیاهچه کاهش داد و باعث بهبود این صفات شد.
منابع :
1. پاکار ن،. پیرسته انوشه ه. و امام ي. 1393. افزایش تحمل به تنش شوري در جو با محلول پاشی سالیسلیک اسید در شرایط تنش شوري. مجله تولید و فرآوري گیاهان زراعی و باغی. 14: 201-191.
2. پیوست،غ. 1388. سبزیکاری. انتشارات دانش پذیر. صفحات 276-283.
3. اعتمادیان ش. ، رحیمی زاده م. ۱۳۹۳. تاثیر پرایمینگ بذر بر واکنش عدس به تنش خشکی در شرایط گلخانه ای. سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران.
4. پرمون ق.، عبادی ع.، اسدی آقبلاغی.1393. اثر تنش شوری بر برخی خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه های مارتیغال و شکر تیغال. نشریه علوم و فناوری بذر ایران. جلد چهارم. شماره 1.
5. صادقی ح.، شیدایی س.، یاری ل.،. میوه چی ل. اثر اسموپرایمینگ بر خصوصیات جوانی زنی و بنیه بذر سویا. 1389. سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی .
6. Ansari, O., and Sharif-Zadeh, F. 2012. Does Gibberelic acid (GA), Salicylic acid (SA) and Ascorbic acid (ASc) improve Mountain Rye (Secale montanum seeds germination and seedlings growth under cold stress. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 3(8): 1651 -1657.
7. Ansari, O., Choghazardi, H.R., Sharif Zadeh, F, and Nazarli, H. 2012. Seed reserve utilization and seedling growth of treated seeds of mountain rye (Secalemontanum as affected by drought stress. Cercetări Agronomiceîn Moldova. 2(150): 43-48.
8. Ashraf, m. & foolad, m. R. 2005. Presowing Seed Ttreatment, a Shot Gun Approach to Improve Germnination, plant growth, and Crop Yield Under Saline and Non-saline Conditions. Advances in Agronomy, 88,223-271.
9. Bradford, k.j. 1986. Maniulation of seed water relations vai osmotic priming to improve germination ounder strees conditions. Hort- planting depths in summer fllow Breeding Efforts Sci. 21:1105-1112.
10. Basra, S. M. A., Ashraf, M., Iqbal, N., Khaliq. A., and Ahmad, R. (2004). Physiological and biochemical aspects of pre- sowing heat stress on cottonseed. Seed science and Technology. 32: 765-774.
11. Bailly, C., Benamar, A., Corbineau, F. & Come, D. (2000). Antioxidant systems in sunflower (Helianthus annuus L.) seeds as affected by priming. Seed Science Research, 10, 35-42.
12. Bahrani, A., and Pourreza, J. 2012. Gibberellic acid and salicylic acid effects on seed germination and seedlings growth of wheat (Triticum aestivum L.) under salt stress condition. World Applied Science Journal, 18(5): 633-641.
13. Clarke S M., Mur L A J. Wood J E. Scott I M. 2004. Salicylic acid dependent signaling promotes basal thermotolerance but is not essential for acquired thermotolerance in Arabidopsis thaliana. Plant Journal, 38, 432-447.
14. Iqbal N., Nazar R. Khan M I R. Masood A. Khan N A. 2011. Role of gibberllins in regulation of source-sink relations under optimal and limiting environmental conditions. Curr Sci. 100 (7): 998-1007.
15. Fernandes, F.F., Leles, R.N., Silva, I.G. and Freitas, E.P.S. 2007. Larvicidal Potencial oF Sapindus Saponaria Against Rhipicephalus Sanguineus (Acari: Ixodidae). Arq. Bras. Med.Vet. Zootec. 59(1):145-149.
16. Foti, R., Abureni, K., Tigere, A., Gotos, J., and Gere, J. 2008. The efficacy of different seed priming osmotica on the establishment of maize (Zea mays L.) caryopses. Journal of Arid Environments, 72(6): 1127-1130.
17. Jamil, M. and E. S. Rha. 2007. Gibberllic acid (GA3) Enhance Seed Water Uptake, Germination and Early Seedling Growth in Sugar Beet Under Salt Stress. Pakistan Journal oF Biological Sciences. 10: 654-658.
18. Jensen, M., 2001. Temperature relations of germination in Acer platanoides L. seeds. Scandinavian Journal of Forest Research, 16: 404–414.
19. Jinks, L. R., Willoughby, I. and Baker, C., 2006. Direct seeding of ash (Fraxinus excelsior L.) and sycamore (Acer pseudoplatanus L.): The effects of sowing date, pre-emergent herbicides, cultivation, and protection on seedling emergence and survival. Forest Ecology and Management, 237: 373–386.
20. Kebreab, E., and Murdoch, A.J. 2000. The Effect oF Water Stress on The Temperature Range for Germination oF Orobanches Aegyptiaca Seeds. Seed Sci.Res. 10: 127-133.
21. Kim S K, Sohn E Y. Joo G J. Lee I J. 2009. Influence of jasmonic acid on endogenous gibberellin and abscisic acid in salt-stressed chard plant. J. Environmental Biology, 30(3): 333-338.
22. Marchner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants .Second reprint. Academic Press. pp: 6-73.
23. Harris, D, Tripathi RS, Joshi .A. 2000. On-farm seed Priming to Improve Crop Establishment and Yield in direct-seeded rice, in IRRI: International Workshop on Dry-seeded Rice Technology, held in Bangkok, 25-28 January 2000 International Rice Research Institute, Manila, Philippines. 164. pp.
24. Harris, D. 2001. Development and Testing oF on-Farm Seed Priming. Advances in Agronomy 90: 129-178.
25. Patade, V.Y., Maya, K., and Zakwan, A. 2011. Seed priming mediated germination improvement and tolerance to subsequent exposure to cold and salt stress in capsicum. Research Journal Seed of Science, 4(3): 125 -136.
26. Rouhi, H.R., Aboutalebian, M.A., Moosavi, S.A., Karimi, F.A., Karimi, F., Saman, M., and Samadi, M. 2012. Change in several antioxidant enzymes activity of Berseem clover (Trifolium alexandrinum L.) by priming. International Journal of AgriScience, 2(3): 237- 243.
27. Shi, G. R., Q. S. Cai, Q. Q. Liu, and L. Wu. 2009. Salicylic acid-medited alleviation of cadmium toxicity in hemp plants in relation to cadmium up take, photosynthesis, and antioxidant enzymes. Acta Physiologia Plantarum. 31: 969-977.
28. Nanjo, N., Asatsuma, S., Itoh, K., Hori, H., Mitsui, T. and Fujisawa, Y. 2004. Posttranscriptional regulation of α-amylas II - 4 expression by gibberellin ingerminating rice seed. Plant Physiology And Biochemistry, 42 :477-484.
29. Toselli, M.E., and Casenave, E.C. 2003. Water content and the effectiveness of hydro and osmotic priming of cotton seeds. Seed Sci. & Technol., 31, 727-735.
30. Yoon, B. Y. H., H. J. Lang, and B. Greg Cobb. (1997). Priming with salt solutions improves germination of pansy seed at high temperaturers. Horticultural Science. 32: 248-250.
Abstract
effect of seed priming with gibberellic acid and salicylic acid on seed germination characteristics of turnip in different temperature conditions
This study was conducted to investigate effect of Salicylic acid and Gibberllic acid to the reaction of turnip seed temperature and relative to the pretreatment premier herbal physiology lab in azad university of bojnourd in academic year of 2015-2016 has done. The experiment for factorial informat of totally random repeated for 4 times. The hormones growth promoters contains Gibberllic acid in the amount of 0, 250, 500 mg/l for 24 hours and Salicylic acid in the amount of 0, 250, 500 mg/l for 10 hours at different temperatures of 15, 20, 25, 30, 35 Ċ in 12 days germination examined. After reviewing the results can be stated, The use of seed priming increased germination rate and uniformity of emergence in different temperature conditions to 30 ° C was effective and could reduce the time to 50% germination, In general can say to use of Gibberellic acid prime at a concentration of 500 mg/l And Salicylic acid treatment with concentration of 250 mg/l At higher temperatures reduce the effects of thermal stress on Index germination and seedling components And improve the germination.