بررسی اتنوبوتانی گیاهان دارویی حوزه آبخیز گلندرود شهرستان نور
محورهای موضوعی : گیاهان داروییخدیجه مهدوی 1 , مریم کاویان پور 2 , مائده یوسفیان 3 , محمد مهدوی 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور
2 - دانشگاه آزاد نور
3 - مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران
4 - 'گروه منابع طبیعی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور
کلید واژه: گیاهان دارویی, اتنوبوتانی, خانواده کاسنی, حوزه آبخیز گلندرود,
چکیده مقاله :
اتنوبوتانی به مطالعه علمی روابط بین مردم و گیاهان پیرامون با تمرکز بر دانش سنتی بومی و محلی هر منطقه می پردازد. هدف از این مطالعه، بررسی اتنوبوتانی گیاهان دارویی مردمان محلی حوزه آبخیز گلندرود شهرستان نور بوده است. در ابتدا، اطلاعات افراد بومی در زمینه کاربرد گیاهان دارویی با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و در فرم های مورد نظر یادداشت شد. در این حوزه 30 گونه دارویی مهم و پرکاربرد توسط اهالی منطقه مورد شناسایی قرار گرفته است. به طوری که بیشترین تعداد گونه های گیاهی دارویی و خوراکی منطقه مربوط به تیره های Asteraceae و Labiate می باشد. بیشترین استفاده از گونه های گیاهی در منطقه مورد مطالعه در جهت رفع سرماخوردگی و بیماری های مربوط به دستگاه گوارش گزارش شده است. بیشترین اندام های گیاهی مورد استفاده در وهله اول برگ و در مرحله بعدی میوه یا دانه آن ها می باشد. همچنین نتایج به دست آمده از گزارشات محلی نشان داد که بیشترین نحوه آماده سازی گونه های گیاهی توسط مردم محلی به صورت جوشانده و دمنوش و در مرحله بعد به صورت تازه و یا پودر شده می باشد.
Ethnobotany studies the relationship between people and plants, focusing on the local traditional knowledge in each region. The aim of this study is to investigate the ethnobotanical medicinal plants of the local people of Glendrood watershed in Noor city. At first, the information of local people about medicinal plants was collected by using a questionnaire and noted in the forms. In this region, 30 important medicinal species were identified by the people. So that the largest number of medicinal and edible plant species in the region belong to the Asteraceae and Labiate families. The use of studied plant species is used to cure colds, useful for the digestive system. The most used parts of these plants are the leaves, and then fruit or seeds. The results obtained from local reports showed that most of the preparation methods of plant species by local people are boiled and brewed and then they are used fresh or powdered.
_||_